BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  19.02.2013 11:05:00

Německý ZEW opět šokoval

iPoint.czŠéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi se během včerejšího odpoledne vyjadřoval k silnému euro, které by mohlo zbrzdit růst eurozóny. Silná evropská měna byla v posledních dnech kritizována hlavně ze strany francouzského prezidenta Hollanda, který vyzýval ke společné kurzovní politice a boji proti iracionálním pohybům eura. Draghi řekl, že ECB bude nadále sledovat vliv silné měny na evropskou ekonomiku, nicméně kurz eura není hlavním předmětem monetární politiky. Podle ekonomů bychom se mohli dočkat dalšího snížení úrokových sazeb a monetárních kroků, které by srazily cenu eura níže, v případě že nedojde ke zlepšení situace.

Euro dosáhlo 15měsíčního maxima proti americkému dolaru během února, což komplikuje politiku ECB na podporu růstu eurozóny. Problémy s drahým eurem začínají mít hlavně exportéři. Šéf ECB ve svém projevu před Evropským parlamentem také vyzval k vytvoření společného fondu na restrukturalizaci problémových bank. Draghi také očekává ekonomickou slabost na počátku roku 2013, následovanou gradačním růstem v druhé polovině roku.

Německá investiční důvěra předčila všechna očekávání a v únoru dosáhla nejlepšího výsledku od dubna 2010, když prudce stoupla již třetí měsíc v řadě. Mannheimský institut ZEW pro ekonomický výzkum dnes zveřejnil svůj index ekonomického výhledu německých analytiků a investorů, který predikuje 6měsíční budoucnost německé ekonomiky. Ten vzrostl na 48,2 bodu z lednových 31,5 bodu (hodnoty nad 0 značí zlepšující se stav). Aktuální výsledek indexu vychází z dotazování 272 analytiků a investorů od 4. do 18. února. Německá centrální banka (Bundesbank) podle včerejšího prohlášení očekává v tomto kvartále návrat k ekonomickému růstu. HDP Německa v posledním kvartále 2012 kleslo o 0,6 procenta, což překvapilo i samotné ekonomy.

Eurodolar zůstává nerozhodný. Od 14. 2. se drží v konsolidaci a nedokázaly ho rozhýbat slova Maria Draghiho ani ZEW index. Svoji rezistenci našel na ceně 1,337 a Fibonacciho hladině 50. Nejbližší support je pak kolem ceny 1,33. Tato situace si vyžaduje proražení znázorněného obdélníku a silnější pohyb. Při proražení směrem dolů stojí trhu v cestě rostoucí trendová čára z denního grafu, naopak býci se budou muset potýkat s Fibonacciho hladinou 38,2.
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688