Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  11.01.2013 10:13:55

ČR - maloobchod v listopadu klesl o 0,6%, Větší zájem pouze o PC a nákupy přes internet

Tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu po očištění o sezónní vlivy klesly v listopadu reálně meziměsíčně o 0,6 % a meziročně očištěné o vliv počtu pracovních dní se snížily o 3,5 %. Meziroční pokles tržeb bez očištění o 1,8 % byl ovlivněn nižším prodejem jak v motoristickém segmentu, tak i v samotném maloobchodě.

Po očištění o sezónní vlivy se tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel v listopadu reálně meziměsíčně snížily o 0,6 % a meziročně očištěné o pracovní dny o 3,5 %. Neočištěné tržby klesly meziročně o 1,8 % (bylo o jeden pracovní den více než ve stejném měsíci 2011). Meziroční pokles tržeb se projevil v motoristickém segmentu i v maloobchodě (viz tabulka č. 2).

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel (CZ-NACE 45) se snížily reálně meziměsíčně o 0,8 % a meziročně očištěné o pracovní dny o 5,8 %. Neočištěné tržby klesly meziročně o 3,0 %, v tom za opravy o 3,1 % a za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 2,9 %.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot (CZ-NACE 47) sezónně očištěné tržby klesly reálně meziměsíčně o 0,6 % a meziročně očištěné o pracovní dny o 2,4 %. Neočištěné tržby se snížily meziročně o 1,3 %, v tom za pohonné hmoty o 2,9 %, za nepotravinářské zboží o 1,2 % a za potraviny o 0,7 %.

Na poklesu tržeb v maloobchodě se nejvíce podílel nižší prodej potřeb převážně pro domácnost (zahrnuje prodej elektrospotřebičů, nábytku, bytových doplňků, železářského zboží, stavebního materiálu) o 5,5 %. Prodej pohonných hmot nedokázal oživit ani meziměsíční pokles jejich cen. Pokračoval pokles prodeje potravin ve specializovaných i nespecializovaných prodejnách (o 4,8 %, resp. o 0,4 %) a po třinácti měsících nepřetržitého růstu mírně klesl také prodej oděvů a obuvi (o 0,3 %). Vyšší zájem projevili spotřebitelé jen o nákupy počítačových a komunikačních zařízení (o 6,3 %) a zboží prodávané přes internet či prostřednictvím zásilkové služby (o 6,0 %). Výrobky pro kulturu, sport a rekreaci a farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží vykázaly pouze mírný růst (o 0,2 %, resp. o 0,1 %).

Cenový deflátor (CZ-NACE 47) ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 100,1 %. V porovnání s říjnem 2012 se snížil o 0,8 p.b. Meziroční růst cen byl zaznamenán u pohonných hmot a potravin, naopak u většiny nepotravinářského zboží pokračovalo snižování cen, nejvýrazněji v sortimentu počítačového a komunikačního zařízení.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici na: (http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home).

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 11:09  Ceny v průmyslu i zemědělství klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 10:29  Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 10:13  Ceny v průmyslu mírně nad očekáváním trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688