Josef Kvarda (HighSky)
Okénko investora  |  17.09.2012 09:24:31

Inflace USA - krotký beránek

Americká ekonomika řeší v posledních letech řadu problémů. Krize, potíže finančních trhů, recese,  slabý trh domů, sentiment firem a domácností, dluh, vysoká nezaměstnanost, resp. schodek rozpočtu a zahraničního obchodu. Pokud existuje sféra ekonomiky, z které vládu a centrální banku nemusí bolet hlava, je třeba na prvním místě zmínit cenový vývoj. 

Od 80. let minulého století spotřebitelská inflace nebyla vyšší než 7 %. Poslední inflační zpravodajství z amerického hospodářství se podobají jako vejce vejci. Samozřejmě, do inflace se projeví výkyvy na trzích energií nebo potravin, případně některé specifické efekty (změna modelové řady aut atd.), ovšem tyto faktory jsou přechodné a informace umírněného cenového růstu převládají. Rovněž předstihové inflační ukazatele naznačují optimální výhled, takže Fed k rozhodnutí o úrokových sazbách může konstatovat stabilitu dlouhodobých inflačních očekávání.

Jedním z důvodů uspokojivého cenového vývoje může být hierarchie priorit cílů Fedu zakotvených zákonem o Fedu z roku 1913 při jejich občasné konfliktnosti, byť ji Fed explicitně nevytyčil. Centrální banka se snaží primárně jistit stabilní fungování finančního systému,  ceny a mírné dlouhodobé úrokové sazby a až poté zbývá prostor usilovat o maximální zaměstnanost.

Momentální nastavení nástrojů monetární politiky na ultra expanzi adresuje většinu výše zmíněných neduhů a tendencí ekonomiky včetně cenové hladiny. Ačkoliv ekonomika od druhé světové války nemá zkušenost s trvalejší deflací, je nyní právě tento ekonomický jev větším rizikem než zvýšená inflace. S tím souvisí i poslední očekávání Fedu - možnosti podstřelení svého dlouhodobého inflačního cíle ve střednědobém horizontu. Ten Fed letos revolučně numericky ustanovil na úrovni 2 % dle indexu spotřebitelských výdajů, možná s cílem posílit důvěryhodnost v kontextu aplikace nástrojů kvantitativního uvolňování. Ekonomika kvůli krizím a oslabení úvěrové a ekonomické aktivity zůstává v produkční mezeře. Tzn., že silnější peněžní nabídka může být kompenzována zejména zvýšením produkce než cen. Nákladové tlaky ekonomika řeší jinak než v minulosti. Ropné šoky minulého století znamenaly přizpůsobení amerického hospodářství, takže drahá ropa posledních let představovala jen dočasný tlak na ceny a spíše nižší růst ekonomické aktivity. Firmy se snažily nerovnováhu řešit úsporami respektive posílením produktivity práce. Vysoká nezaměstnanost pak znamená oslabení růstu mezd. K tomu připočtěme deflační tlaky globalizace respektive světové konkurence umocněné Čínou jako klíčovým obchodním partnerem, která stále udržuje značně podhodnocený juan.  

Inflace představuje již dlouho beránka. Zatím neexistují důkazy, že by neměl být nadále krotký.

Ing. Josef Kvarda

analytik společnosti HighSky Brokers, a.s.

Vystudoval ekonomickou fakultu VŠB v Ostravě, obor národohospodářství. Působil jako analytik ve společnosti ATLANTIK finanční trhy, kde se zabýval makroekonomickými analýzami a projekcemi hlavních světových ekonomik a finančních trhů, zejména měn. Od ledna 2012 pracuje jako analytik ve společnosti HighSky Brokers a pokrývá forexové a komoditní trhy. Rovněž se specializuje na světovou a domácí makroekonomickou situaci. Pravidelně přednáší o finančních trzích a fundamentální analýze na seminářích pro veřejnost. Součástí jeho analytické práce je také poskytování informací a komentářů.

O SPOLEČNOSTI
Společnost HighSky Brokers, a.s. je prvním obchodníkem s cennými papíry na českém trhu, který svým klientům poskytuje možnost obchodovat měny, komodity, akcie, akciové indexy a dluhopisy prostřednictvím nové obchodní platformy MetaTrader 5. Tuto platformu využívá jako jeden z prvních i v Evropě. Společnost vznikla v roce 2010 a disponuje licencí České národní banky. Základní kapitál společnosti činí 37, 5 milionů korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688