RAW velikonoční beránek je plný oříšků, švestek a máku

Mnozí si svátky jara bez beránka ani nedovedou představit. Co jej takhle vyzkoušet v RAW verzi, která je plná oříšků, švestek, máku, zkrátka která je lahodná a jen se po ní zapráší? Velikonoční beránek zasytí, potěší chuťové pohárky, a navíc dodá tu správnou energii! „Často jsou to právě dezerty, které jsou tím prvním krůčkem k odhodlání následně ochutnat i další typy raw jídel, než jsou ta sladká," přitakává Stanislav Petříček z bistRAWveg.

Velikonoční RAW beránek zasytí a dodá energii

Recept na nepečeného velikonočního beránka

 

SUROVINY NA FORMU O VELIKOSTI 29 cm

KORPUS:

180 g kešu ořechů
170 g slunečnicového semínka
110 g sušeného kokosu
3 lžíce sirupu (agáve, čekanka, javorový, …)
2 lžíce roztaveného kakaového másla
špetka mořské soli

1-2 lžíce vody (dle potřeby)

NÁPLŇ

245 g mletého máku
135 g sušených švestek
35 g rozinek
30 g datlí
3 lžíce sirupu (datlový, agáve, javorový, čekankový)

2 ks rozinky (na oči)
1 ks goji (na čumáček)
stužka  

Pro lepší stravitelnost, chuť a vstřebatelnost výživových látek ořechy a semínka předem namočíme do vody a následně usušíme při nízké teplotě.

Ovoce používáme natural (nesířené) a jsou-li datle a švestky příliš suché, namočíme je před zpracováním na 30 min. do vody.

POSTUP:

V robotu s „S“ nožem zpracujeme suché suroviny na korpus na sypkou jemnou směs. Přidáme sladidlo a kakaové máslo a promícháme. Dle potřeby přidáme 1-2 lžíce vody, aby byla směs mírně lepkavá.                    

205 g směsi odložíme stranou a zbytek vtlačíme do formy beránka s potravinářskou folií, abychom ho později pěkně vyklopili a dáme do lednice chladit.

V mixéru rozmixuje vypeckované datle, švestky a sladidlo a stěrkou přendáme do mísy. Přidáme čerstvě umletý mák a náplň promícháme. Nakonec vmícháme rozinky. Naplníme korpus beránka a uzavřeme ho odloženou směsí na korpus.

Beránka přikryjeme folií a dáme na 4 hodiny ztuhnout do lednice.

Před servírováním beránka vyklopíme z formy, postavíme na talíř, z rozinek a goji vytvoříme oči a čumáček. Okolo krku mu uvážeme mašli.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky