Petr Burda (Fio, burzovní společnost a.s.)
Akcie ve světě  |  02.11.2001 19:04:03

Americká rekapitulace (2.11.2001)


Vývoj amerických akciových trhů byl počátkem minulého týdne jednoznačně negativní, když technologický index Nasdaq ztratil během těchto dvou seanci 110 bodů a propadl se zpět pod hranici 1700, resp. atakoval 1645. Tato korekce ovšem nebyla nikterak dlouhodobá či výrazná, akcie si již během středečního a čtvrtečního obchodování našly svojí cestu zpět nad hranici 1700 bodů. Překotný růst z minulého čtvrtku, který vehnal býky do akciové arény, byl uťat v úterním brzkém odpoledni, optimistickou náladu totiž ovlivnila snížená hodnota spotřebitelské důvěry, již tradičního tahouna americké ekonomiky.

      Pokud se zaměříme blíže na situaci ve Spojených státech, tak je již více než jasné, že ekonomika se nachází v recesi, která se neodbude pouhým krátkodobým přešlápnutím, ale bude vyžadovat rozsáhlejší opatření ze strany jednotlivých společností, která povedou v obnovu jejich rentability a hospodárnosti. U některých společností je zřejmá již částečná stabilizace, která se odráží v konsolidovaných výsledcích a naplnění snížených očekávání hospodářských výsledků. Po osmi výrazně úspěšných letech, kdy většina investorů a analytiků pokládala nadprůměrný hospodářský růst za dlouhodobě udržitelný, se dostavila menší „kocovina" a americké korporace nebyly schopny naplnit očekávání, většinou silně nadhodnocené, předních analytiků „odborníků" na daný sektor. Tato situace se ovšem změnila a nyní již dochází ke snižování hospodářských očekávání, a tedy se dá říci, že američtí odborníci si sundali růžové brýle a posuzují americké korporace mnohem realističtěji. Tento fakt je zřejmý v posuzování vlivu reportů společností na akciový trh. V předchozím čtvrtletí se akciové trhy výrazně propadaly po oznámení hospodářských výsledků většiny společností, nyní je situace o mnoho pozitivnější a trhy reagují na horší výsledky minimálně, a případný propad je lokální, omezen pouze na danou akcii či sektor.

      Určitým překvapením bylo posílení trhů během čtvrteční seance, Wall Street nedbal negativních makroekonomických ukazatelů, a také vlivem možného urovnání vlekoucího se sporu se společností Microsoft se akcie vydaly směrem vzhůru. Pozitivní komentář od přední státních zastupitelů, kteří chtějí vyřešit soudní spor před lhůtou ovlivnil technologické akcie. Překvapivě i negativní hospodářské ukazatele USA podpořily růst. Osobní spotřeba se nadále propadá (-1,8%), především index NAPM (Národní asociace nakupujících manažerů), poklesl za měsíc říjen proti očekávání na hodnotu 38,9b. Jedná se o nejnižší hodnotu od února 1992, všeobecně hodnoty pod 50b. tohoto indexu jsou považovány za známku klesající aktivity a NAPM je pod touto úrovní již 15 měsíců.

      Z makroekonomických výsledků je tedy zřejmé, že průmyslová výroba se snižuje, Američani přestávají utrácet (velice překvapující) a celkový výkon ekonomiky zaznamenal první propad za posledních 8 let. Pozitivem je, že na trh se vrátila dobrá nálada investorů, především institucionálních, kteří nakupují akcie za „pakatel" s tím, že je budou držet minimálně do očekávaného oživení, které je očekáváno někdy v druhé polovině 2002.

      Během pátku byla oznámena míra nezaměstnanosti v USA, která vzrostla za poslední měsíc o 0,5% na 5,4%. Také průmyslové objednávky se propadly, a to 5,8%, přičemž trh očekával pouze pětiprocentní pád. Po počátečním propadu zaznamenaly trhy posun směrem do černých čísel. Příští týden bude ohlašovat svoje hospodářské výsledky společnost Cisco Systems, právě tento report by měl ovlivnit pondělní vývoj na Nasdaqu. Americká komise FOMC bude v úterý rozhodovat a dalším snížení (?-0,5%) úrokových sazeb, toto rozhodnutí bude mít kritický vliv na vývoj akcií po zbytek příštího týdne.

Tyto zprávy pro vás vytváří Fio, burzovní společnost a.s.


Přečtěte si také:

16.11.2001Týdenní rekapitulace (16.11.2001) Petr Burda (Fio, burzovní společnost a.s.)
09.11.2001Americká rekapitulace (9.11.2001) Petr Burda (Fio, burzovní společnost a.s.)
02.11.2001Válka proti Talibanu (2.11.2001)  Dr. Zdeněk Burián (Anopress)
02.11.2001Ze včerejšího jednání PS (2.11.2001)  Dr. Zdeněk Burián (Anopress)
02.11.2001Analýza EUR/USD (2.11.2001) Dealing (K. P. EDWARDS, a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688