Jan Vejmělek (Komerční banka)
Měny-forex  |  24.10.2001 08:02:05

Koruna již je pod 17,0 CZK/DEM!!!!!!

Komentář
Investiční bankovnictví KB




      Koruně se i včera podařilo otestovat nové historické maximum, i když posilující trend nebyl v průběhu převážné většiny včerejšího obchodního dne tak výrazný jako v pondělí (závěr dne si to však vynahradil). Posilování naší měny se soustředilo do prvních hodin obchodování, kdy se koruně podařilo posílit z otevíracích 33,31 až k 33,26. Ještě během dopoledne začala koruna své zisky zlehka korigovat zpět nad 33,30. Po obědě se kurz krátce vyšplhal až k 33,34.

       Za ranní posílením naší měny stál přetrvávající pozitivní sentiment, který na trh přinesla v pondělí zveřejněná čísla českého zahraničního obchodu. Ten totiž skončil v září poprvé po dvou letech v přebytku. Podle našich analýz a prognóz se však jedná pouze o sezónnost, v dalších měsících se měl český zahraniční obchod vrátit do deficitu. Z tohoto pohledu není pro dlouhodobější a výraznější posilování koruny důvod. Tím důvodem, který však hovoří ve prospěch naší měny je současný i očekávaný příliv zahraničního kapitálu a v souvislosti s tím vyšší poptávka po koruně.

       K (ne příliš výrazné) korekci na trhu přispěla zejména obava z možné verbální intervence ze strany ČNB při příliš výrazném a z pohledu centrální banky neopodstatněném posilování koruny. Podle hráčů na trhu může verbální intervence přijít ještě dříve než na čtvrtečním zasedání bankovní rady ČNB k měnové politice. Protože se však včera trh slovního vyjádření ze strany ČNB nebo vlády nedočkal, začala koruna v závěrečných hodinách obchodování opět posilovat, a to poměrně výrazně. Prolomení hladiny 33,25 totiž v samotném závěru obchodování znamenalo posílení koruny až k úrovni 33,20, což představuje aktuální historické maximum koruny proti euru. Závěr obchodování kurz zastihl na 33,20, což odpovídá v markovém vyjádření hodnotě 16,97 CZK/DEM.

       Výhled na dnešní den se od toho včerejšího příliš neliší. I když nelze vyloučit, že se dnes koruna pokusí o další historické maximum, zvyšuje se pravděpodobnost alespoň částečné korekce. Impulsem k tomu bude obava tržních účastníků z kroků ČNB. V této souvislosti je pravděpodobná verbální intervence proti koruně, která může naši měnu krátkodobě oslabit. Bankovní rada ČNB má na svém zítřejším jednání na programu měnovou politiku. Výrazné posilování koruny se ČNB líbit nebude, neboť by mohlo v situaci oslabující zahraniční poptávky pouze dále zhoršit situaci českých exportérů. Verbální reakce ze strany ČNB a vlády však může přijít již dnes. Pro dnešní den očekáváme pohyb v pásmu mezi 33,10 a 33,44. Pokud nebude korekce nijak výrazná, posilující trend koruny by tím narušen být neměl.

      

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

Další zprávy k tématu "Koruna spodek"







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688