Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  12.10.2001 16:02:33

Akcie: České akcie během tohoto týdne soustavně posilovaly a dynamika jejich růstu se postupně zrychlovala.

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 12.10.2001

      České akcie během tohoto týdne soustavně posilovaly a dynamika jejich růstu se postupně zrychlovala. Index PX-D si za toto období připsal 7,6% na 905,4 bodu. Trh velmi silně ovlivnilo oživení na okolních trzích a také na trzích v USA. Největší podporu získala pražská burza v akciích Českého Telecomu, který vykazuje historicky nejvyšší korelaci s okolními trhy. Český Telecom v tomto týdnu posílil o 11,5% na 275,5. Následovaly akcie ČEZu, který přidal 9,3% na 64,9. Z bank se lépe vedlo Komerční bance, která vzrostla o 4,5% zatímco Česká spořitelna posílila o 3,8%. Unipetrol vzrostl o 4,4% a relativně nejhůře se v tomto týdnu vedlo Českým radiokomunikacím, která zaznamenaly přírůstek pouze 0,1%.

       Příští týden bude podobně jako tento velmi skoupý na domácí korporátní informace. Také pondělní zasedání české vlády nemá na programu žádný bod, který by měl vliv na český kapitálový trh. Proto budou obchody s českými akciemi ovlivněny událostmi a vývojem v zahraničí. Sledovány budou zahraniční společnosti, které začaly oznamovat výsledky za 3Q, ale také makroekonomické ukazatele. Také politické události budou velmi důležité, vzhledem k vojenským zásahům v Afganistanu. Pokud nedojde k zásadnímu negativnímu obratu v Afganistanu nebo další teroristické akci očekáváme, že by se pozitivní trend mohl na akciové trhy vrátit.

       Ratingové agentury Fitch a Standard&Poor's v tomto týdnu zlepšily hodnocení závazků Komerční banky poté co byla dokončena její privatizace do rukou francouzské banky Societe Generale. Ta na pondělní valné hromadě dosadila své zástupce do řídících orgánů banky a také oznámila některé své plány. Nový management hodlá pokračovat v plánu, který vypracovali jeho předchůdci. Ten počítá s výnosy na úrovni 23-24mld a s provozním ziskem okolo 9mld. ROE by mělo v nejbližší době dosáhnout 25%.

       Výbor pro privatizaci ČEZu vybral čtyři společnosti, kterým bude umožněno provést due diligence v ČEZu a regionálních distribučních společnostech. Mezi tyto společnosti patří belgický Electrabel, francouzská Electricite de France a konsorcia Iberdrola/ENEL a International Power/NRG Energy. Překvapivá je neúčast německých společností ani v rámci konsorcií.

       Český telekomunikační úřad údajně připravuje nová tendr na licence UMTS. V prvním kole by si měly stávající operátoři vybrat ze dvou možností jak zaplatit za licence 6,7mld. Podle prvního scénáře by operátoři nejdříve zaplatily polovinu ceny a zbytek v dalších pěti letech a podle druhého by nejdříve zaplatily tři čtvrtiny a zbytek v dalších deseti letech. Pokud se nezúčastní prvního kola, tak licence propadne do aukce s vyvolávací cenou 6,7mld.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688