TNBiz (TN.cz)
Finance  |  24.11.2011 15:25:17

E.ON zdraží elektřinu v průměru pouze o 0,1%

PRAHA (MEDIAFAX) - Společnost E.ON mění ceny elektřiny pro příští rok, oproti letošku elektřina průměrně zdraží o 0,1 procenta. Společnost však ve čtvrtek uvedla, že domácnosti přesto ušetří.

"Zákazníci E.ON v konečném součtu na nákladech za elektřinu a plyn v roce 2012 ušetří. K poklesu ceny dochází u nejběžnějšího tarifu pro domácnosti, v celkovém průměru zůstává cena elektřiny na stabilní úrovni (průměrný nárůst o 0,1% oproti roku 2011). K 1. lednu 2012 společnost E.ON rovněž mírně sníží cenu plynu pro své zákazníky," tvrdí mluvčí společnosti Vladimír Vácha.

I přes očekávání nárůstu cen energií podle něj mohou domácnosti na dodávkách elektřiny a plynu v konečném součtu ušetřit. Více než milion zákazníků v jižních Čechách a na jižní Moravě tak bude profitovat z prozíravé obchodní politiky společnosti. "Společnosti E.ON se totiž podařilo výhodně nakoupit část elektřiny ještě před jejím zdražením, které vyvolala především březnová havárie v japonské Fukušimě," vysvětlil předseda představenstva E.ON Energie Michal Šafář.

Další dobrou zprávou je, že v roce 2012 poklesnou náklady společnosti E.ON na distribuci elektřiny, což se promítne především do poklesu ceny za distribuci elektřiny ve vysokém tarifu a do výše stálého měsíčního platu. "Je zřejmé, že ceny za distribuci elektřiny naší společnosti jsou pod průměrem celé republiky a jsme v podstatě jedinou distribuční společností, kde celková průměrná cena distribuce na napěťových hladinách vysokého a nízkého napětí meziročně výrazněji klesá (o pět procent resp. šest procent). Je to důsledek efektivního nákladového chování společnosti. Metodika regulace je nastavena tak, že subjektu šetřícímu náklady v jedné regulační periodě je stanovena nižší nákladová základna pro periodu příští. Už dnes platí, že při nízké inflaci nelze očekávat žádné dramatické nárůsty v nákladové základně v dalších letech současné regulační periody. Na druhé straně musela naše společnost vynaložit v uplynulých dvou letech nemalé náklady na připojování fotovoltaických výroben. Regulované náklady naší společnosti pro rok 2012 byly podle platných pravidel indexovány stejným tempem, jako u společnosti, která nezrealizovala takový rozsah připojení. Považovali bychom za diskriminující, kdyby nám tyto náklady na připojení nebyly v další regulační periodě zohledněny," dodal předseda představenstva E.ON Distribuce, Josef Havel.

Předmětem velkých diskuzí se podle Váchy stala také výše příspěvku na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Rok 2012 měl být v tomto ohledu kritický kvůli předchozímu prudkému rozvoji zejména fotovoltaických elektráren. "Díky postupnému omezování těchto zdrojů a příspěvku ze státního rozpočtu nebude však ani nárůst příspěvku na podporu výroby elektřiny v obnovitelných zdrojích tak vysoký. Pozitivní vliv na celkovou cenu elektřiny mají také ceny ostatních služeb. Vzhledem k tomu, že se výše daní souvisejících s dodávkou elektřiny příští rok nemění, zaplatí většina zákazníků společnosti E.ON z řad domácností za elektřinu méně. Běžná domácnost, která využívá elektřinu pro provoz domácích spotřebičů a svícení tak bude moci ušetřit i několik set korun ročně," poznamenal Vácha.

Příznivý trend snižování ceny v roce 2012 podle Váchy pocítí i zákazníci, odebírající od E.ON kromě elektřiny i plyn. "I tuto komoditu dostanou zákazníci levněji řádově o několik procent, než za kolik ji nabízí největší domácí dodavatel, společnost RWE. Naše společnost se rozhodla zachovat výši stávajících cen komodity na současné úrovni. Po započtení snížených cen distribuce plynu, tak budou moci zákazníci v konečném součtu ušetřit i na dodávkách plynu," doplnil Vácha.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688