Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Útok na USA  |  26.09.2001 13:08:54

Útok může dokončit humanitární katastrofu

 

Filip Pospíšil: Útok proti Afghánistánu může dokončit humanitární katastrofu

„Někteří Afghánci, zvláště ve středu země, jedí jedovatou trávu, která způsobuje paralýzu, a v severních provinciích jedí uprchlíci kobylky smíchané s krmivem pro dobytek,“ uvedl představitel Světového programu OSN pro výživu (WFP). Vše nasvědčuje tomu, že se do podobné situace za krátkou dobu dostanou milióny Afghánců.

Představitelé OSN i nevládní organizace opakovaně varují, že nepřiměřený odvetný zásah USA proti Talibanu a Usámovi bin Ládinovi by odsoudil k smrti Afghánce ohrožené hladem v důsledku současné humanitární katastrofy. Letošní humanitární tragédie je důsledkem více než 20 let bojů a sucha, které oblast sužuje poslední tři roky.

Dán Ruud Lubbers, šéf Vysokého komisariátu OSN pro uprchlíky (UNHCR), upozornil na schůzce ve Washingtonu představitele amerického ministerstva zahraničí, nebezpečí zničujícího „dodatečného účinku“ očekávaného útoku a prosté Afghánce. K prohlášení představitele UHNCR se vzápětí připojila řada nevládních organizací, včetně irské humanitární a rozvojové agentury Concern. Ta působí v Afghánistánu od roku 1998 a její místní pracovníci se snaží zajišťovat ubytování pro 175 000 uprchlíků i přes to, že stejně jako u všech dalších mezinárodních humanitárních organizací, byli její zahraniční pracovníci evakuováni. Z Afghánistánu odešli zahraniční členové řady misí již den po útoku na USA.

Přesné údaje o situaci v Afghánistánu jsou nyní nedostupné, podle odhadů WFP ale bude v průběhu této zimy ohroženo hladem pět miliónů Afghánců. "Je těžko říct, zda všichni zemřou. Jsou ale v nebezpečí. Nechtěl bych dělat nějaké předčasné předpovědi,“ řekl pro v Islámábádu Peter Goossens, zástupce mise WFP pro Afghánistán. WFP podle něj z bezpečnostní důvodu neplánuje v dohledné době návrat. Zatím se omezuje na distribuci zásob ze skladů, které v Afghánistánu zůstaly. Zásoby v nich stačí asi na dva týdny. Poté již podle WFP milióny Afgánců zcela závislých na zahraniční pomoci nebudou mít co jíst.

Odchodem agentury OSN byly postiženy i programy dalších humanitárních organizací, kterým OSN pomáhala do Afghánistánu převážet obilí. Distribuce pomoci ztěžuje nejen stažení zahraničních pracovníků humanitárních organizací a nemožnost dopravit do Afghánistánu nové zásoby, ale i nedostatek pohonných hmot a řidičů ochotných dopravovat náklad uvnitř země. Celkový počet obyvatel Afghánistánu odhaduje WFP na 21miliónů, odhad CIA je asi o 4 milióny vyšší. Asi 70 procent lidí trpí podvýživou. Ve strachu z blížícího se odvetného útoku USA opustily tisíce lidí své domovy. Podle UNHCR opustila město Kandahár, kde je velitelství Talibanu asi polovina obyvatel. V celém Afghánistánu je na útěku v důsledku předchozích bojů i očekávaného útoku USA asi 600 000 lidí. Ve snaze zastavit exodus postavil podle mluvčího UNHCR vládnoucí Taliban na silnicích kontroly a vrací zpět ty, kdo nemají pasy.

Hranice do Pákistánu a Íránu byly uzavřeny, a podle dostupných zpráv se jen u hranice s Pákistánem tísní více než 1000 Afghánců. Tisícům dalších se však zřejmě již podařilo překročit hranici ilegálně. Připojili se tak k mase asi 1,5 miliónu afghánských uprchlíků v Pákistánu. Zhruba stejný počet uprchlíků je v Íránu.

UNHCR požádalo Taliban i sousední Írán o uvolnění omezení ke vstupu do země, zatím však příliš neuspělo. Zároveň Vysoký komisariát OSN pro uprchlíky vyloučil, že by mohla být pomoc do oblasti dodávána letecky, obdobně jako v Somálsku, Kurdistánu nebo Rwandě.

Nezdá se, že by mohlo současné utrpení afghánského obyvatelstva odradit Spojené státy od rozhodnutí potrestat zemi za její podporu vyhlášenému teroristovi. Tamní obyvatelé snad mohou jen doufat, že odvetné údery nebudou trvat příliš dlouho. Nezbývá jim moc času.

Filip Pospíšil

Převzato se souhlasem serveru

Infoservis

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Útok na USA:

25.02.2002  Bude dolní Manhattan městem duchů? Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
06.02.2002  Teroristé byli hlavně Saudové  Dr. Zdeněk Burián (Anopress)
09.01.2002  Útok na USA - přehled říjen Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
09.01.2002  Útok na USA - přehled září Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
07.12.2001  Antrax objeven v sídle amerického FEDu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688