TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  27.09.2010 09:18:28

Chceme odstupňované odstupné, zavedení výpovědi bez udání důvodu není nutné, tvrdí ministr Jankovský

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Kabinet Petra Nečase (ODS chce do zákoníku práce prosadit odstupné, jehož výše by byla závislá na počtu odpracovaných let u zaměstnavatele, řekl v sobotu Mediafaxu ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV). Dodal, že zavedení výpovědi bez udání důvodu proto nebude potřeba.

"Novela zákoníku práce se teprve připravuje. Musí zpružnit trh práce," vysvětlil Mediafaxu Jankovský. Nelíbí se mu, že šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil prohlásil, že pokud bude nový zákoník obsahovat i výpověď bez udání důvodu, vyhlásí odbory generální stávku. „Výhrůžky nepřispívají k atmosféře ve společnosti,“ řekl Mediafaxu.

Zaměstnavatel by měl podle Jankovského mít možnost pružně reagovat na to, jak se mu vyvíjí nabídka a poptávka produktů na trhu. Podle toho pak také může nabírat nebo naopak propouštět své zaměstnance.

Jankovský je zastáncem návrhu na tzv. schodové odstupné. To by znamenalo, že výše odstupného propuštěného zaměstnance by se vázala na počet odpracovaných let v té dané společnosti. "Varianta schodového odstupného by byla to, co by zpružnilo trh práce. Ve chvíli, kdy by bylo zavedeno odstupňované odstupné, zavedení výpovědi bez udání důvodu nebude potřeba," vysvětlil.

Přesto úplně nevyloučil, že nový zákoník práce bude něco podobného obsahovat. "Může se to tam objevit v měkčí variantě," připustil.

Výpověď bez udání důvodu nebo řetězení smluv na dobu určitou prý návrhy na změny zákoníku práce neobsahují, uvedl Mediafaxu ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). "Nic takového předloženo není," napsal v sms zprávě Mediafaxu. Zavadilovu výhrůžku generální stávky nechtěl komentovat.

Pokud bude vláda na výpovědi bez udání důvodu a řetězení pracovních smluv přesto trvat, odbory prý zareagují vyhlášením generální stávky. Prohlásil to v sobotu na olomoucké programové konferenci ČSSD šéf odborů Zavadil.

"Pokud se do zákoníku dostanou věci jako výpověď bez udání důvodu či řetězení pracovních smluv do nekonečna, tak to jsou věci, které nám velmi vadí," řekl Zavadil. Zároveň připustil, že by pak mohlo dojít i na generální stávku: "Samozřejmě by to pro nás byl výrazný signál ke zvažování generální stávky."


Karolina Brožová, Filip Nachtmann, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688