TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  26.05.2010 17:01:01

Farmářka Havránková: Vyvlastnění jsem čekala, stát se se mnou nikdy nechtěl dohodnout

Mediafax

HRADEC KRÁLOVÉ (MEDIAFAX) - Farmářka Ludmila Havránková, která vlastní pozemky nutné pro dostavbu dálnice D11 do Hradce Králové, rozhodnutí vlády o vyvlastnění podle svých slov čekala. Stát se se mnou nikdy neměl zájem dohodnout, ale budu se bránit, řekla ve středu agentuře Mediafax Havránková.

"Podrobný plán na vyvlastnění měli připravený už 8. února, na internetu bylo usnesení, které rušilo usnesení Topolánkovy vlády, chtěli mě od začátku vyvlastnit z mé vlastní viny. Na hradeckém magistrátu mi bylo potvrzeno, že celý leden jezdili do Hradce Králové," řekla farmářka. Dále uvedla, že s ní právníci Ředitelství silnic a dálnic jednali nefér a ještě v březnu neměli ani zakreslenou dálnici, ani znalecké posudky na pozemky.

"Neměli ani pořádný projekt na dálnici, to jsou dva listy ve formátu A4. Přitom do 8. dubna, kdy dohoda měly být podepsaná, vše ode mě měli, vše jsem splnila," upřesnila Ludmila Havránková. Tvrdí dále, že od začátku upozorňovala na to, že spoluvlastnicí jednoho, zhruba hektarového pozemku, je její sestra Jaroslava Štrosová. To potvrdil i hradecký primátor Otakar Divíšek. "Upozorňovala účastníky jednání na to, že její sestra paní Štrosová vlastní pozemek pod dálnicí, a že s ní doposud nikdo nejednal. Je velice smutné, že krok vlády, ve které sedí i bývalí komunisté, schvalují také někteří členové ODS," uvedl ve svém prohlášení Divíšek, který se účastnil všech jednání, které současná vláda s paní Havránkovou vedla.

"Mě osobně nikdo neoslovil, neučinil žádnou nabídku, nikdo z ŘSD ani vlády se dosud neobtěžoval mě vůbec kontaktovat," sdělila ve středu agentuře Mediafax Štrosová. Dodala, že znalecké posudky, k jejichž vypracování je se sestrou donutily, jí nakonec ani neukázali s tím, že by jim prý stejně nerozuměla.

Nabídku na odkup její části pozemku ji prý vzkázali po sestře. "Nechci bránit dostavbě D11, ani mi nejde o peníze. Budu souhlasit s tím, na čem se s nimi dohodne moje sestra. Řekla jsem jí, že v tom okamžiku sednu a podepíšu to také," uzavřela Jaroslava Štrosová.

Vláda v pondělí rozhodla, že vyvlastní pozemky statkářky Ludmily Havránkové, které jsou nutné pro výstavbu dálnice D11. Původní dohoda státu s farmářkou zkrachovala, jak informoval v pondělí vládní vyjednavač Michal Frankl, který upřesnil, že Štrosové stát nabídl vykoupení jejího podílu za 178 tisíc korun.

Dostavba dálnice by se tak měla rozběhnout v horizontu mnoha měsíců, vyvlastnění totiž potrvá déle než původní dohoda. Stát nyní požádá stavební úřad o vyvlastnění, majitelé pozemků přitom mohou v případě nesouhlasu žádat o změnu krajský úřad a poté soud. Při vyvlastnění budou nejspíše překážkou spolumajitelé, na které farmářka pozemky v rámci sporu se státem převedla. V současné době je jich zhruba 70, stát bude muset vyvlastňovat každého zvlášť.

Kauza Havránková trvá už 16 let. Dálnice, kterou se nedávno podařilo z Poděbrad prodloužit na vzdálenost tři kilometry před Hradcem Králové, se v brzké době pro řidiče nezmění. "Předpokládám, že se paní Havránková bude chtít bránit, ale o tom se teprve musíme poradit a domluvit," řekl právní zástupce Ludmily Havránkové Pavel Černohous.

Bohuslav Štepánek, stepanek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688