TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  17.05.2010 16:56:00

Moravou projde během šesti dní povodňová vlna, stav ohrožení je zatím ve Spytihněvi a Strážnici

Mediafax

STRÁŽNICE (MEDIAFAX) - Řeka Morava se drží na svém středním i dolním toku zatím v korytě, i když místní úřady vyhlásily v pondělí ve Spytihněvi na Uherskohradišťsku a ve Strážnici na Hodonínsku stav ohrožení. Agentuře Mediafax to řekl po odpoledním zasedání krajské povodňové komise hejtman Michal Hašek (ČSSD).

"Stav řeky Moravy ovlivňují deště na severní Moravě a ve Slezsku a mohutný přítok Bečvy," řekl generální ředitel Povodí Moravy Libor Dostál s tím, že povodňová vlna v nejbližších hodinách a dnech postupně projde celým tokem Moravy od Kroměříže až po státní hranice.

"Voda Moravy se drží zatím v korytě, i když nějaké menší rozlivy do přírody jsme zaregistrovali," dodal Dostál. V poledne podle jeho slov kulminovala na soutoku Bečva, nejvýznamnější přítok Moravy.

Jihomoravský krajský úřad v pondělí také rozeslal radnicím pověřených střediskových měst Veselí nad Moravou, Hodoníně a Břeclavi informace vztahující se ke koordinaci úřadů při povodňovém nebezpečí. "Zároveň jsme během pondělního dopoledne prověřili veškerá telefonická spojení se starosty, kteří jsou členy protipovodňového systému v kraji," řekl Hašek.

"V pohotovosti je hasičský záchranný sbor, který jsme požádali o pomoc," řekl Hašek s tím, že odpoledne začali hasiči preventivně zabezpečovat geotextiliemi a pytli s pískem hráz Moravy pod Hodonínem. Současně záchranáři a místní povodňové štáby prohlížejí kritická místa, která znají z minulých povodní. Na obhlídku problematických míst se vydal také Hašek, který se chce osobně seznámit se situací na Břeclavsku a Hodonínsku.

Hašek Mediafaxu řekl, že v průběhu večera a úterního rána zváží, zda bude nutné na jižní Moravě vyhlásit stav nebezpečí, který by umožnil lépe koordinovat jednotlivé složky záchranářů. Výpomoc armády - i když ji její velitelství jižní Moravě nabízelo, zatím Hašek odmítl - situace na jižní Moravě totiž není stále vyhrocená tak jako na severní Moravě či ve Slezsku.

Podle prvních odhadů povodňové komise bude řeka Morava kulminovat postupně během následujících šesti dnů. Vrchol hladiny Bečvy v Přerově očekávají vodohospodáři v úterý v devět hodin. Ve čtvrtek ve 14 hodin má dosáhnout své nejvyšší hladiny řeka Morava v Kroměříži, v pátek ve čtyři ráno vystoupá voda nejvýše v Otrokovicích na Zlínsku, o půlnoci téhož dne pak i v Uherském Hradišti. V sobotu dvě hodiny po poledni projede podle prvních propočtů povodňová vlna přes Veselí nad Moravou, v neděli ve dvě ráno dosáhne Strážnice na Hodonínsku a téhož dne v poledne dospěje k Hodonínu.

Jirí Novácek, novacek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688