TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  17.05.2010 12:41:01

Nečas: Věřím, že vláda může být sestavena do měsíce po volbách

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Nová vláda by mohla být sestavena už do měsíce po volbách, tlak možného snížení ratingu pro české dluhopisy bude mít výrazně akcelerační účinek. Na VII. Finančním fóru Zlaté koruny v TOP Hotelu Praha to v pondělí prohlásil místopředseda ODS Petr Nečas.

„Je to psychologická záležitost. Finanční trhy nechávaly otázku státního zadlužení dlouho bez povšimnutí, teď je situace opačná. Tady musí být cítit vůle, že budoucí vláda chce řešit deficity. Nedůvěru můžeme odvrátit jen tím, když rychle vznikne vláda rozpočtové odpovědnosti,“ řekl Nečas.

Jeho kolegové za řečnickým stolem ovšem podobný názor nesdílejí. „Nechci malovat čerta na zeď, ale podle mě si uvědomíme důležitost fiskálních opatření až tehdy, když na nás krize dopadne mnohem tvrději,“ upozornil předseda Strany zelených Ondřej Liška. „Samozřejmě si to nepřeju, ale může se stát, že tahle naše diskuse může být brána pouze jako mlácení prázdné slámy,“ dodal.

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska měl být do voleb přijat ještě jeden vládní úsporný balíček. „Ať dopadnou volby jakkoliv, už teď je jasné, že nelze čekat schválení nějakého kvalitního rozpočtu pro příští rok. To může být až pro rok 2012, tam samozřejmě bude záležet na výsledcích voleb. Ovšem riziko snížení ratingu je opravdu velké,“ je přesvědčen.

„Jsem pesimista. Z minulosti si vzpomínám na řadu výroků. Například ´zdroje jsou´, nebo ´naše sliby nebyly zasazeny do reálného ekonomického kontextu´. To bylo stejné, jako kdyby politici řekli: Milí voliči, my jsme vám lhali,“ připomněl předseda SPOZ Miloš Zeman. „Těch výroků bylo hodně na obou stranách spektra. Ovšem populistické strany se dostávají do kleští. A moc bych se divil, kdyby od svých nereálných slibů ustoupili už do konce roku,“ dodal.

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda je přesvědčen, že hodně důležité bude personální složení vlády. „Ne všichni jsou zárukou odpovědnosti. Bude třeba, aby vláda dala dobrý signál do celého světa. Ale podle mě nikdo nemůže zaručit, že tady nebudeme sestavovat vládu třeba tři čtvrtě roku,“ míní Svoboda.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688