TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  06.05.2010 12:56:01

Hulinský: Vláda s nákupem letadel CASA pochybila

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Stínový ministr vnitra za ČSSD Petr Hulinský je přesvědčen, že Evropská komise se po české vládě domáhá vysvětlení k nákupu čtyř transportních letounů CASA oprávněně. Zakázka nebyla transparentní, cena byla přemrštěná a letadla nemají využití, sdělil ve čtvrtek Mediafaxu Hulinský.

"Výtku Evropské komise považuji do určité míry za oprávněnou. Kolem nákupu transportních letadel CASA C-295 existuje řada otazníků," uvedl Hulinský.

Evropská komise vyzvala ve středu českou vládu, aby vysvětlila, proč nebylo na nákup transportních letounů vypsáno standardní celoevropské výběrové řízení. Komise přitom odsuzuje to, že zadáním zakázky v hodnotě 132 milionů eur společnosti EADS bez výběrového řízení nezajistila česká vláda férovou soutěž a zároveň mohla enormně plýtvat veřejnými financemi. Pokud do dvou měsíců nedostane komise dostatečné odpovědi, pak podá žalobu k lucemburskému soudu.

Hulinský s požadavkem Evropské komise do jisté míry souhlasí. Česko by mělo být schopno ekonomickou výhodnost kontraktu na nákup letadel C-295M vyargumentovat. Dosud totiž vláda Mirka Topolánka, která nákup loni odsouhlasila, pouze odkazovala na to, že se jednalo o bezpečnostní zájem státu. Kromě toho se obhajovala tím, že jeden letoun byl splacen prostřednictvím nepotřebných letounů L-159 ALCA, kterých se vláda snaží již léta marně zbavit.

"V tomto bodě údajně vyšla ministerstvu obrany vstříc pouze firma EADS. Italská Alenia Aeronautica v zápětí prohlásila, že ji k podání této nabídky nikdo nevyzval a v červnu 2009 podala stížnost Evropské komisi, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže i ministerstvu obrany. Podle Italů připravovaný obchod porušil zásady transparentnosti a nediskriminace Evropské unie pro uzavírání veřejných zakázek," připomněl Hulinský.

Problematická je podle Hulinského také cena letounů. Zatímco Brazílie koupila tato letadla za necelých 503 milionů korun, Poláky přišlo jedno letadlo na 432 milionů, Česko vyšel jeden stroj na 762 milionů. S výcvikem pilotů a logistikou a technickou podporou se tato cena vyšplhala na 1,2 miliardy korun, uvádí stínový ministr obrany.

Nakoupená letadla navíc nemají v české armádě využití. Ministerstvo obrany zdůvodňovalo potřebu nákupu nutností transportu vojenské techniky do Afghánistánu. "Letoun C-295M je sice schopen přímého letu do Afghánistánu, ale na cestu se musí vydat bez jakéhokoliv nákladu. Podle dostupných informací letoun nedokáže přepravit techniku, nepojme ani palety s materiálem, na nichž se přepravuje většina věcí v rámci NATO," vysvětluje Hulinský.

Ministerstvo obrany nyní, jak Hulinský upozorňuje, uvažuje o nákupu čtyř použitých amerických transportních letadel C-130 Hercules, které mají větší dolet a přepravní kapacitu než C-295M. "Dva by měly létat a dva sloužit jako zdroj náhradních dílů. Hercules je ale logisticky zcela nekompatibilní s C-295M. Náklady na vybudování logistiky pro úplně odlišné letadlo si vyžádá další stamilionové náklady," uzavřel Hulinský.

"Podle právního rozboru, který měla vláda k dispozici, nebylo třeba vypisovat výběrové řízení, protože šlo o zbrojní zakázku, která měla ochránit bezpečnostní zájmy země," uvedla ve středu Parkanová k loňskému rozhodnutí kabinetu Mirka Topolánka. Parkanová navíc soudí, že právě touto zakázkou byl podpořen i další zájem ČR, a to prodej letadel L 159, které se česká vláda již několik let marně pokouší prodat za hranice státu. "Připomínám, že jedno z letadel bylo splaceno výměnou za L 159, jejichž uplatnění v zahraničí je další významný zájem naší země," poukázala exministryně.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688