TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  20.04.2010 00:30:10

British Airways žádají vládu o pomoc

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - O státní pomoc, kterou nabídla členským zemím na záchranu leteckých společností Evropská komise, se uchází první zájemce. Jak uvádí úterní deník E15, podle informací serveru Financial Advice jsou jím British Airways.

„British Airways potvrdily, že se budou u své vlády a Evropské komise ucházet o náhradu škod v důsledku uzavření vzdušného prostoru,“ napsal Financial Advice. Jde přitom o velkou společnost s loňskými tržbami devět miliard liber.

Samy aerolinie uvedly, že výpadek v důsledku mimořádných opatření činí 15 až 20 milionů liber denně. Investorům nicméně vzkázaly, že díky 1,7 miliardy liber hotovosti a 400 milionům dostupných úvěrů mohou výpadek přežít. Spojené království patří k 17 evropským zemím včetně Česka, jejichž nebe bylo zcela uzavřeno. „Jde o precedens srovnatelný s tím, co se přihodilo po zamezení vstupu nad území USA po 11. září 2001. Je navíc zjevné, že dopad současných událostí je ještě větší,“ prohlásil výkonný šéf British Airways Willie Walsh.

Postiženým operátorům vyšel Brusel naproti už tehdy. Měsíc po události změnil názor a schválil dočasnou státní pomoc v podobě náhrad za snížení tržeb. Nyní chce EU použít paragraf o odškodnění v případě přírodní katastrofy či jiné náhlé příhody a chystá zrychlený režim pro povolení státního zásahu. Web Financial Advice navíc tvrdí, že British Airways nejsou jediným uchazečem o podporu, jména dalších však neuvádí. České aerolinie mezi žadateli zatím nejsou. „Vláda se touto otázkou nezabývala. Nejdříve musím znát přesnou dikci bruselského výnosu,“ konstatoval ministr financí Eduard Janota. Ten ještě večer jednal s dozorčí radou ČSA, po níž bude chtít přesné vyčíslení ztrát. Předběžné odhady se však podle něho pohybují v desítkách milionů korun. Jak poznamenal, je to škoda, protože díky restrukturalizaci se finance národního dopravce pomalu dostávaly do přebytku. O restrukturalizačním programu ČSAvláda podle premiéra Jana Fischera jednat za čtrnáct dní. Pak by případně mohla přijít na pořad i státní pomoc aeroliniím.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688