Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  11.04.2010 14:14:11

Nečas: S komunisty ani omylem


Jiří Paroubek se nedávno holedbal svojí neporazitelností v debatních duelech, měl doslova prohlásit: "Pokud jde o debaty, tak v této zemi není nikdo, kdo se mně vyrovná. A to říkám bez nějaké zbytečné neskromnosti." Možná i proto si nechala udělat ODS průzkum u agentury Ipsos Public Affairs z něhož vyplynulo, že 59 % respondentů považuje Petra Nečase pro šéfa sociálních demokratů za silného soupeře. Voliči ODS bylo takto přesvědčených 77 procent, z příznivců socialistů si to myslelo 29 procent. Když nic jiného, tak z uvedeného výplývá jeden předběžný závěr: Lídři stran mohou říkat cokoli, dokonce ani nemusí otevřít ústa, pevné jádro jejich elektorátu bude stejně stát za nimi. Otázkou ovšem zůstává co diváci vidí na obrázovce, zda jsou to jejich oblíbenci, nebo jen loutky, plnící pokyny specializovaných agentur. Podle mediálních pramenů sociální demokraté pro svou volební kampaň od roku 2005 využívají služeb konzultantské firmy Penn, Schoen & Berland a od loňského podzimu pro Lidový dům navíc pracuje také tým specialistů z americko-izraelské společnosti Greenberg, Carville, Shrum. Občanští demokraté jistě nezůstávají pozadu, a tak máme možnost vidět na jedné straně billboardy Topolánka a Dalíka se zapálenými doutníky a uznalými slovy: "Vy umíne pracovat, my umíme vydělávat.", na druhé pak omnipotentního předsedu ČSSD, slibujícího zavedení/zrušení kde čeho včetně ranní kocoviny.

Aktuálně je ve výhodě nepochybně ODS, protože její hlavní soupeř, nikoli komunisté - jak by někdo mohl bláhově očekávat, nýbrž Jiří Paroubek, zůstává v čele socialistů jako největší zlo české politiky. Topolánkovou abdikací naopak přibylo práce štábu sociální demokracie, musí rychle hledat nejvhodnější munici pro nový terč. Snad i proto byla s velkým zájmem očekávána debata v dnešních Otázkách na ČT 1. Plánovaný obsah musel být upraven v důsledku tragické události ve Smolensku. Ta ostatně totálně změnila i včerejší "Speciál" na ČT 24, který měl být původně věnován inauguraci Dominika Duky (host Partie na Primě). 

Po vcelku neutrálním se vypořádání s tímto smutným tématem, doprovázeném "dvouminutovým" přerušením pořadu, došlo na domácí záležitosti. Již v týdnu média přihrávala Jiřímu Paroubkovi námět proti skandály doposud nepoznamenanému volebnímu lídrovi ODS. Nejprve některá média spekulovala o poměru s asistentkou - bývalou ředitelkou jeho kanceláře Janou Nagyovou, později se objevila i informace, že jmenovaná obdržela v posledním měsíci ministrování Petra Nečase půlmilionovou odměnu. Někdo by to nazval příkladným vztahem k zaměstnancům, jiný tunelováním státního rozpočtu, to podle již zmíněné příslušnosti k příznivcům či odpůrcům. Tak už to u nás, potažmo ve světě, chodí, jeden se všem nezavděčí, voliči se málokdy řídí programem, skutky a skutečnostmi. 

Václav Moravec si připravil "Premiérský" dotazník s patnácti otázkami, na jehož "vyplnění" oba aktéři přistoupili. Byl to docela dobrý tah, protože se určitě pokoušel odstranit riziko pozdějšího popření některých slibů učiněných v rámci tohoto pořadu. Z toho zorného úhlu bylo také možné posuzovat otevřenost a konkrétnost vyjádření přítomných.  Nemá význam podrobně rozebírat jednotlivé odpovědi, povšimněme si především (po)volebních priorit, které měli oba vyjmenovat.  Paroubek uvedl "sociálně-zdravotní" oblast (reg. poplatky, první tři dny nemocenského, jednorázový důchod), protikorupční balíček a nezadlužování státu, Nečas postupné snižování deficitu státního rozpočtu, důraz na silnou transatlantickou vazbu a boj proti korupci. Zajímavě se oba vypořádali s případnou povolební spoluprací s KSČM. Jestliže při vyjmenovávání případných budoucích ministrů byl Paroubek konkrétní a Nečas rezervovaný, tak v tomto případě se Paroubek  uchýlil ke košatému zpřesňování, zatímco Nečas se vyjádřil naprosto jednoznačně: "S komunisty ani omylem." Na Moravcovu repliku: "Myslíte, že to po dvaceti letech ještě zabírá?" zásadní odpověď nezazněla. 

Causu Nagyová neotevřel nikdo, zúčastnění se ukázkově a svorně znemožnili sami, když krátce po sobě předvedli divákům časově nezanedbatelné pasáže v nichž demonstrovali, že dokáží plynule mluvit aniž poslouchají oponenta či moderátora. Ten se domáhal zjištění zda tak činí na doporučení poradců, ale namísto toho se od předsedy ČSSD, spolu s místopředsedou ODS, dozvěděl, že billboardová ofenzíva občanských demokratů na socialistický elektorát nezabírá, že ji vážně neberou ani finanční trhy. Nečas Paroubkovi doporučil, aby své pohádky vyprávěl ve večerníčcích ČT, toho na oplátku nenapadlo nic lepšího než přisoudit mu roli kašpárka.

Nelze se pak divit, že následný blok s Kopicovou a Švejnarem, zabývající se vzdělanostní ekonomií, vyzněl komparativně nudně, a to i přesto, že se oba na rozdíl od svých předchůdců ve vysílání ke státním maturitám vyjadřovali racionálně a pozitivně.

Další informace a zajímavosti  zde, třeba srovnání zajímavých vín a sýrů na našem trhu se stejným zbožím v cizině

     


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688