TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  05.03.2010 16:56:01

UPDATE: ČSSD odmítá zvýšit počet českých vojáků v Afghánistánu

PRAHA (MEDIAFAX) - (Zprávu jsme doplnili o další vyjádření Rasmussena ve 4. odstavci.)

ČSSD odmítá zvýšit počty českých vojáků v afghánské misi na rozdíl od ODS, souhlasí pouze se změnou struktury jednotky. Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek to prohlásil v pátek po setkání s šéfem NATO Andersem Foghem Rasmussenem.

Sociální demokraté jinak s pokračováním mise souhlasí. "Tím naším trošku jiným pohledem to znamená, že nechceme navyšovat naší účast," prohlásil po jednání Paroubek. "Já si umím představit, že se změní struktura našeho sboru. Je možné, že těch 50 školitelů nahradí 50 vojáků, kteří tam již jsou," navrhl šéf socialistů.

"Rekonfigurace ve stávajícím počtu je částečným řešením, ale my potřebujeme navýšit i počet vojáků," reagoval Rasmussen na Paroubkova slova. "Všichni chceme vidět vracet se zpět domů. Proto musíme afghánskou policii a vojsko vyškolit, aby mohli převzít zodpovědnost," uvedl šéf NATO po schůzce s předsedou ČSSD s tím, že čím dříve se Afghánci vyškolí, tím dříve alianční vojáci ze země odejdou.

"Chtěl bych říci, že jedním ze základních pilířů aliance je článek číslo 5," připomněl Rasmussen a dodal, že článek byl aplikován po událostech z 11. září 2001 s tím, že "útok na USA je útok na všechny státy aliance". Zdůraznil, že na tom je založena přítomnost vojáků v Afghánistánu. Českou stranu požádal o další školitele a dvě lékařské kliniky.

Vláda s navýšením počtu vojáků v Afghánistánu souhlasí, konečné slovo má ale parlament, sdělil Rasmussenovi premiér Jan Fischer. Ten chce přesvědčit šéfy nejsilnějších stran Mirka Topolánka (ODS) a Jiřího Paroubka (ČSSD), aby posílení mise řekli ano. "Konečné rozhodnutí je ale nyní na poslancích," řekl Fischer.

"Afghánistán je prioritou. Musí se dosáhnout toho, aby moc v jednotlivých regionech v zemi převzali místní lidé a vojáci mohli odejít," řekl Mirek Topolánek. "Uděláme proto to, co můžeme udělat," dodal. Občanští demokraté tak budou hlasovat pro navýšení kontingentu českých vojáků.

Generální tajemník NATO doufá, že čeští politici pochopí naléhavost situace a příslušný návrh odsouhlasí. "Hovořili jsme o důležitých tématech, jako je například budoucnost aliance," řekl Rasmussen. Předseda ODS na vize budoucnosti aliance reagoval slovy: "Česká republika vždy podporovala rozšiřování této aliance."

Počet vojáků v Afghánistánu by se podle Rasmussena měl zvýšit o 40 tisíc. Do země je vysílá 36 partnerských zemí NATO.

Rasmussen vyjádřil uznání Česku za jeho účast v zahraničních operacích a misích. "Váš provinční a rekonstrukční tým v Lógaru slouží jako dobrý příklad, jak můžeme spojovat civilní služby a bezpečnost," řekl šéf aliance. V této souvislosti apeloval na představitele České republiky, aby pomohli plnit základní funkci Severoatlantické aliance. "Základní funkcí NATO je územní obrana všech členských států aliance. V zemi jsme proto, abychom chránili občany proti terorismu, " řekl. Ví, že mnozí nedočkavě čekají, kdy mise v Afghánistánu skončí. "Odpověď je stručná a jasná. Naše mise v Afghánistánu skončí tehdy, až budou Afghánci schopni převzít odpovědnost do svých rukou. Čím dříve, tím lépe," míní Rasmussen.

Zároveň vyzval všechny státy aliance, aby pomohli v Afghánistánu s výcvikem tamních policistů a vojáků. "Nutně potřebujeme navýšit počet školitelů těchto bezpečnostních složek," uvedl s tím, že bez profesionálně vycvičené armády a policie se bezpečnost v zemi nezlepší. Šéf NATO v této souvislosti ocenil také práci českých jednotek. "Vaši vojáci v Afghánistánu a rekonstrukční tým v Lógaru jsou příkladem, jak spojit civilní rekonstrukci s bezpečností," poznamenal.

Aliance se musí podle jeho slov zaměřit také na kybernetickou obranu a obranu proti útoku řízených střel.

Posílení českého kontingentu o 55 vojáků odsouhlasila na začátku února vláda, vyhověla tak žádosti amerického prezidenta Baracka Obamy, který volal po aktivnějším zapojení aliančních zemí do obnovy Afghánistánu. Ministr obrany Martin Barták chce, aby se 15 českých vojáků zaměřilo na výcvik místních policistů, 40 vojáků s radiolokátory Artur, jež Česká republika Afghánistánu věnuje, budou chránit polskou základnu. Příští týden se rozhodnutím bude zabývat ještě sněmovna.

Rasmussen cestu do Prahy naplánoval dva měsíce poté, co v Česku o nové koncepci jednala jeho poradkyně, exministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightová. Ta šéfuje dvanáctičlennému týmu expertů, který připravuje strategii budoucího směřování aliance. Současný dokument, kterým se NATO řídí, byl formulován na konci 90. let a podle Albrightové již není schopen efektivně předjímat bezpečnostní hrozby, kterým aliance v současnosti čelí.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Karolina Brožová, Tomáš Paták, Pavlína Heřmánková, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688