TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  26.02.2010 11:21:01

Naděje na hlasování ve sněmovně slábne

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Projev místopředsedy ODS, Petra Nečase o prvním bodu dnešní mimořádné schůze trvá již dvě hodiny a naděje na hlasování slábne. Sněmovně přednáší svůj edukativní výklad o vyplácení nemocenské v prvních třech dnech pracovních neschopnosti.

Prvním bodem páteční mimořádné 74. schůze dolní komory parlamentu byl komunistický návrh Miroslava Opálky (KSČM) o zrušení karenční lhůty, tedy požadující znovuzavedení proplácení prvních tří dnů nemocenské. Sněmovna již tento bod projednávala na 67. schůzi na začátku února, rozpravu však přerušila.

Na začátku páteční schůze na svou rozpravu navázal Petr Nečas, místopředseda ODS. "Rád bych plynule navázal na svůj projev o nemocenské, nicméně vzhledem k tomu, že jsem dosud asi v jedné pětině svého vystoupení a vy jste zřejmě mezitím ztratili nit, začnu znovu od začátku," uvedl svůj projev Nečas. Prohlásil, že jeho ambice jsou vyšší, než jen sdělit své stanovisko, své vystoupení provažuje za edukační misi, během které připomene historii i mezinárodní srovnání v záležitosti nemocenské.

Poté sáhodlouze přednášel, že hlavní vliv na snížení krátkodobé nemocnosti má právě karenční lhůta.

Zavedení tzv. karenční doby, neboli čekací doby, kdy v prvních třech dnech nemoci není nemocenská vyplácena, není podle ODS žádnou evropskou novinkou, funguje ve 12 z 15 "starých" zemí EU, ve Finsku je tato doba dokonce devět dnů. Podle Nečase byla u nás míra nemocnosti před opatřeními jeho strany dlouhodobě vysoko nad průměrem EU. "O konce roku 2007 se nám podařilo snížit pracovní neschopnost o téměř polovinu na úroveň EU. Výdaje na nemocenské se snížili o více než třetinu," vypočítává Nečas.

Podle něj je hlavním pozitivem odstranění krátkodobé, nekolikadenní pracovní neschopnosti, která podle něj sloužila spíše k osobním účelům, než skutečné léčbě.

"V době ekonomické krize jsou pro zaměstnavatele tato opatření pozitivní. Jen za loňský rok tak zaměstnavatelé ušetřili celkem osm miliard korun," uvedl. Levicový návrh, který požaduje opětné zavedení proplácení prvních tří dnů nemocenské, považuje za nezodpovědný. "Návrh je obrácen proti naší zemi i lidem. Je to krajně nezodpovědné, zvyšovat dál deficit státního rozpočtu," kritizoval již dříve.

Během Nečasova projevu začali levicoví poslanci tleskat, někteří z nich povstali. "Vidím, že levicovým kolegům jde potlesk a ovace lépe než pravici. Protivníci a soupeři...děkuji všem těmto kategoriím," utišil potlesk Nečas.

Místopředseda sněmovny, Vojtěch Filip (KSČM) ze schůze omluvil poslance Pavla Němce (ČSSD), který se musel v 10.30 dostavit do porodnice. Nečas omluvu komentoval s tím, že doufá, že si Němec po návratu z nemocnice jeho výklad o nemocenské nastuduje ze stenozáznamu.

V průběhu dopoledne rostl počet omluvených poslanců včetně například Davida Ratha (ČSSD), předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody, nebo předsedy ČSSD Jiřího Paroubka od 13 hodin. "Počet odpadlých poslanců narůstá, doufám, že na to nemá vliv můj projev o pracovní neschopnosti," zažertoval Nečas.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek k dlouhému projevu Petra Nečase řekl, že nejen sáhodlouhé projevy, ale také svolávání dalších a dalších mimořádných schůzí jsou podle něj obstrukční praktiky. "Spoléhám na zdravý rozum, na neschválení takovýchto návrhů, které dále zadlužují státní rozpočet, ze strany prezidenta, nebo ministra financí. Ale není možné, aby sněmovna na stanovisko prezidenta spoléhala," uvedl Kalousek.

Naděje na hlasování o komunistických návrzích tak slábne, o zákonech ve třetím čtení se totiž v pátek podle jednacího řádu může hlasovat pouze do 14 hodin.

Petra Kotvová, kotvova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688