Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  21.02.2010 14:20:26

ODS jedná velmi hloupě


Otázky Václava Moravce přivedly k debatnímu stolu dva bývalé premiéry, Miloše Zemana a Mirka Topolánka. Šlo o kontroverzní sestavu, při níž se střetli dva protivníci Jiřího Paroubka. Za tuto volbu Moravec, potažmo ČT, pravděpodobně uslyší své. Na druhé straně ovšem musel mít šéf strany, s blízkou vazbou na Václava Klause, kterýžto zase nijak zvlášť nemiluje šéfa ODS, dilema, jak se zachovat, když navíc musí hájit barvy Strany práv občanů, jejímž je rozšafným tatíčkem. Zeman svým typickým způsobem uťal těmto možným fámám tipec hned na počátku, třeba když Topolánkovu zmínku o Paroubkovi odmítl s poukazem na jeho nepřítomnost, nicméně, opět přesně ve svém stylu, neopomněl dodat citát o kterém nebylo pochyb vůči komu směřuje. Tady zase vzal Zemanovi slovo Moravec, protože mu skočil do řeči tak, že efekt vyšuměl.

Pokud jde o vlastní rozhovor, tak ten probíhal velmi uměřeně a zcela nepochybně prospíval zlepšování image Miloše Zemana. Ten hned na počátku zkritizoval snahu ODS o zapouzdření stávajících (velkých) stran v Parlamentu navrhovaným zvýšením minimálního volebního limitu pět procentních bodů na 7. Hned následně se vykroutil (nepříliš přesvědčivě) z mediálně propíraných vazeb SPO na Lukoil. Dále vytknul Topolánkově vládě akceptaci Kosova, kterýžto stát připodobnil k Afghánistánu označiv ho za Islámskou teroristickou diktaturu financovanou narkomafiemi.Vzápětí se vyslovil pro navýšení naší účasti v Afghánistánu parafrází: U Kábulu se bojuje za Prahu. Když došlo na současné obstrukce v Poslanecké sněmovně, tak přitakal na moderátorovu přihrávku, že ODS jedná velmi hloupě a vcelku racionálně zdůvodnil proč. Vedle negativního ohlasu u veřejnosti na nicnedělání za mzdu  poukázal i na to, že existují i další možnosti jak zablokovat některé návrhy ("mateřská"), které ve sněmovně projdou.

Získávat body umožnil Zemanovi sám zdravotně indisponovaný Topolánek, který k debatě s ním přistupoval s viditelným respektem, někdy až hraničícím s adorací. Třeba, když měl odpovědět na otázku co považuje za největší Zemanovu chybu, tak odpověděl, že to bylo Zemanovo opuštění politiky. V souvislosti s tím pak nijak zvlášť neodporoval vzniku opoziční smlouvy, dokonce ji přijímal s pochopením. Suma sumárum, pomohla si především SPO. Zeman se dobře prezentoval, dokázal zpravidla problémy dobře popsat, nicméně pokud jde o meritum probíraných kauz (Gripeny, Pandury, Opencard, korupce obecně, justice), tak nic konkrétního na světlo světa nevyplulo, a to se k některým záležitostem vyjadřovali i další experti: Jiří Šedivý (bývalý náčelník štábu ČSA) a Karel Havlíček (Asociace malých a středních podniků a živnostníků).

České banky bohatnou na poplatcích (v loňském roce 47 mld. ) a neoplývají ochotou firmám půjčovat peníze. Některé argumenty Jana Matouška (Česká bankovní asociace) byly opravdu úsměvné, což nedokázal v další části poradu zakrýt ani jeho oponent Radek Špicar (poradce Svazu průmyslu). Byly tak úsměvné, že dokonce nemá význam je nějak komentovat. Jen dodejme, že ČNB do diskuse svého zástupce nenominovala.

Ve srovnání s OVM se dnes ocitla Partie tv Prima trochu na vedlejší koleji, přestože témata byla zajímavá a účastníci (Oldřich Vojíř, Milan Urban) včetně moderátora vystupovali rovněž korektně. Pokud pomineme více méně nezáživné téma obstrukcí a přejdeme k energetice ve vazbě na kvalitu ovzduší, tak zmiňme Vojířovo plédování pro rozšíření našich jaderných kapacit, Urban zásadně neodporoval, ale s tím, že by rozšířil již existující elektrárny v Temelíně a Dukovanech, spíše se však zasazoval o zavedení rychlejšího řešení, spočívajícího v podpoře rozvoje hnacích jednotek na bázi zemního plynu. V otázce prolomení těžebních limitů nesouhlasil Vojíř s argumentací ČSSD (kterou v podstatě zopakoval i Zeman v OVM) a relativizoval význam místního referenda. Pro pořádek dodejme,  že v anketní otázce byli hlasující diváci pro názor, že politikům záleží na tom, co dýcháme, jen z 26 %.

                 Další, rozšířené informace a jiné zajímavosti  zde, tentokrát spíše s akcentem na 21. ZOH


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

22.02. 14:02  debaty (Šulín nepokojný)
21.02. 17:52  debaty (námezdní dělník)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688