Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Reality  |  17.02.2010 15:03:15

Brněnský realitní trh: ceny srovnatelné s Prahou, komfort často nižší

Shodně s celorepublikovým trendem volí i v Brně zájemci o samostatné bydlení častěji formu nájmu než koupě. Přestože jsou finančně brněnské nájmy srovnatelné s nabídkou v Praze, úroveň vybavenosti bytů k pronájmu v Brně je obecně nižší než v hlavním městě. Vyplývá to z údajů přední české realitní společnosti MEXX Reality, která v těchto dnech otevřela v Brně svou pobočku.

 

„V porovnání s běžnými byty v Praze, které mají opravdu moderně a dobře vybavené například kuchyně či koupelny, brněnský trh zaostává. Cena nájmu je však téměř shodná, a to i u bytů na dobrých adresách,“ popisuje Josef Šinágl, generální ředitel MEXX Reality. Míra poptávky po nájemním bydlení je pak v Brně určována především akademickým rokem. „Vzhledem k tomu, že Brno je univerzitní město, narůstá zájem o nájmy každý rok nejvíce v období srpna a září, kdy sem přichází velké množství studentů,“ upřesňuje Šinágl.

 

Za poptávkou po pronájmech výrazněji zaostává zájem o koupi bytů, jehož pokles začali už znatelně pociťovat i developeři. „Když se lidé rozhodnou pro koupi bytů, zajímají se převážně o byty menší výměry v zajímavých lokalitách. I u takových ale prodej trvá déle než dříve,“ vysvětluje Šinágl.

 

Finanční krize zasáhla i do oblasti brněnských komerčních prostor a kanceláří. „Velké množství těchto prostor, které je nyní v nabídkách realitních kanceláří, tlačí cenu dolů. Je zde však stále řada majitelů, kteří ze svých finanční požadavků odmítají slevit,“ popisuje Šinágl.

 

Otevření brněnské pobočky MEXX Reality přichází v době, kdy tamní realitní trh začíná oživovat. Charakter pobočky zvolila tentokrát společnost jiný, než jaký je obvyklý u většiny jejích poboček. „Zastoupení společnosti jsme v Brně měli již v minulosti, kdy kancelář fungovala jako franchisingová. Úroveň poskytovaných služeb ale neodpovídala našim požadavkům na kvalitu, a proto jsme franchisingovou smlouvu vypověděli. Nyní se do Brna vracíme a s ohledem na potenciál místního trhu jsme se tentokrát rozhodli otevřít vlastní pobočku,“ uzavírá Šinágl. Spektrum služeb, které pobočka nabízí, zahrnuje kompletní realitní servis včetně financování a právního poradenství. Navíc přináší stále ještě novinku českého realitního trhu – elektronické aukce.

   

  

Lenka Knězová

MEXX Reality                                                                                          

ředitelka marketingu 

 

Markéta Aulová

Comunica, a.s.


 

   

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688