TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  17.02.2010 11:06:07

ČEZ změní fungování kontrolorů z NTZ, o pomoc žádá stát (17.2.2010)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Elektrárenská společnost ČEZ se rozhodla změnit systém fungování svých kontrolorů z útvaru netechnických ztrát (NTZ). Ve středu to uvedli představitelé společnosti s tím, že požadují, aby se na nových pravidlech i dohledu podílely i státní orgány.

Generální ředitel firmy Martin Roman současně oznámil, že až do odvolání přestane NTZ s odpojováním černých odběratelů od distribuční sítě. Odpojovat budou za asistence policie pouze v případě ohrožení života či zdraví, podezřelým vymění elektroměry a teprve poté budou jednat o uhrazení dluhu. Pokud k dohodě nedojde, obrátí se na soud. "Skupina ČEZ ale nerezignuje na kontroly neoprávněných odběrů. Litujeme všech excesů, které se při kontrolách staly. Na předchozí tiskové konferenci jsme neměli všechny informace, protože policie před rokem a půl zabavila všechny dokumenty. Za to se omlouváme," prohlásil Roman.

Poté vystoupil ředitel interního auditu Petr Vobořil, který vyčíslil škodu způsobenou nelegálními odběry. "Za posledních pět let jsme při pětatřiceti tisících kontrolách patnáct tisíc neoprávněných odběrů se škodou půl miliardy korun. Z dnešního pohledu jsme někdy byli zbytečně tvrdí a nekompromisní. Byl by ale zázrak, kdyby se při tolika kontrolách neobjevily chyby. Už v roce 2008 jsme upustili od podobných tvrdých nebo nočních kontrol," řekl Vobořil.

"ČEZ chce a bude postupovat individuálně k jednotlivým případům. Například chceme zachovat napájení přístrojů, které zajišťují zdraví zákazníků. Všechny do současné doby odpojené zákazníky vyzveme dopisem s tím, že jim dáme nový elektroměr. Pokud ovšem již neskončila smlouva o odběru s ČEZ," ukončil šéf distribuce Jiří Kudrnáč.

I když je vedení společnosti přesvědčeno, že postupem komand NTZ nebyl porušen zákon, připouští, že v některých případech se "jednání mohlo zdát necitlivé s nepřiměřenou tvrdostí." Všichni kontroloři proto podepíší etický kodex, který je zaváže ke korektnímu jednání. Případné excesy pak budou považovány za hrubé porušení pracovní kázně. Podle generálního ředitele samostatný kodex pro zaměstnance NTZ již vzniká a mohl by fungovat do týdne.

ČEZ požaduje, aby se na nových pravidlech pro kontroly podezření z černých odběrů elektřiny podílely i státní orgány jako je ministerstvo vnitra, ministerstvo průmyslu a obchodu, Státní energetická inspekce či Energetický regulační úřad. ČEZ současně nabídl ostatním distributorům elektrické energie založení společného podniku, jenž by při kontrolách postupoval jednotně a nahradil by dnešní NTZ.

Roman také oznámil, že nedávno odvolaného vedoucího NTZ Karla Vaniše vystřídala na postu Soňa Netoličková. Spolu s Vanišem byli na jinou práci přeřazeni i další dva pracovníci NTZ.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Luboš Kavka, kavka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

17.02. 18:01  Odvolat. (buffet)
17.02. 17:44  Odvolat. (Jaroslava)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688