Josef Trnka (TPS)
Investice  |  07.02.2010 12:11:28

ODS trvá na tom co jí škodí nebo co jí bude prospívat?


Regulační poplatky zlomily Občanské demokratické straně v krajských volbách  vaz, ale vášně kolem nich neutichají. Zásadním problémem je absence přesvědčivého vysvětlení, jejich funkce vedle zákonného pojištění zůstává nadále nejasná, a to tím spíše, že dominují poplatky za recept a položku na něm, jejichž smysl se již naprosto ztrácí kdesi v mlze. Časem se tak na čelo (kvazi)argumentace prodralo osočování, vinící občany z jakéhosi skrblictví, když nedokáží položit na oltář vlasti ani těch hloupých třicet kaček. Odhlédneme-li od toho, že jedna návštěva lékaře plus dva recepty nás mohou přijít na 5 x 30 , tak se naopak jeví podivné, že když jde o takovou nicotnost, proč kvůli ní ztratila ODS tolik kreditu i pozice v krajích. Důvěra v politiku ministerstva zdravotnictví a příslušných činitelů je aktuálně dále oslabována i událostmi okolo "pandemie" prasečí chřipky. Objektivně budiž konstatováno, že tatáž média, která ještě před pár měsíci kritizovala ministerstvo za malou akceschopnost při opatřování vakcíny a malé množství objednaného materiálu, nyní najednou prozřela a jízlivě se ptají jak se naloží s nespotřebovanými dávkami. Pikantním ovšem zůstává, že hlavní hygienik, bojovník za očkování vakcínou na prasečí chřipku, onemocněl touto vážnou pandemickou metlou, protože sám nebyl očkován. Pravda, měl smůlu, protože shodou okolností měl být očkován právě v těchto dnech, ale teď už je to zbytečné.

Vrátíme-li se k poplatkům, tak z pohledu stability právního prostředí ovšem nelze přehlédnout, že tyto přidané "kontribuce" prošly řádným legislativním procesem a staly se tudíž součástí českého právního řádu. A jsme opět u onoho známého sváru mezi legalitou a legitimitou. Zůstává potom otázkou, zda legitimní odpor hejtmanů proti tomuto opatření má v konkrétních projevech atributy, které aprobují ty právní normy, na kterých se společnost většinově shodla. Do sporu se opatrným až váhavým způsobem vložil i ministr Pecina. Jedna strana to považuje za poněkud pozdní aktivitu, ne-li trik, druhá zpochybňuje jeho kompetenci k takovému kroku a doufá, že v časech nového přeběhlictví se jí podaří zvrátit to, co pomohli přivést na svět staří přeběhlíci. Zejména o tom byla dnešní Partie na tv Prima, která svedla dohromady jihomoravského hejtmana Michala Haška a místopředsedu ODS Petra Gandaloviče. K ústřednímu tématu však žádný posun zaznamenán nebyl, Gandalovič kladl důraz na přínos v hodnotě cca 10 miliard ročně a přímou saturaci zdravotnických zařízení, zatímco Hašek litoval, že jde o tok finančních prostředků mimo systém veřejného pojištění a akcentoval absenci logiky v lékové politice. Seriózní jednání o zdravotnické reformě posunul do období po parlamentních volbách. Z hlediska diváckého hlasování se však byl úspěšnější Gandalovič, potažmo ODS, protože 55 procentních bodů se převážilo na stranu konstatování, že regulační poplatky smysl mají. Jde o "přirozený rozptyl" podobných typů anket, nebo předzvěst změny nazírání na předmětný institut?

Po letmém, v podstatě neutrálním, hodnocení parlamentních obstrukcí se pořad věnoval otázce šetření tím, že na stůl byly položeny tři příklady, které jdou v protisměru deklarovanému. Ty byly charakterizovány následujícími titulky: Gripeny, Tuplovaná dálnice (Brno - Mikulov) a Nejdražší tramvajenka (Opencard). Politici obecně jsou mimořádně způsobilí k odsudku plýtvání penězi druhou stranou, ale málo schopní odhalit konkrétní viníky. Zvlášť pikantní to je v případě zakázky týkající se pronájmu Gripenů, kdy je známa přibližná hodnota úplatku, švédsko-britským konsorciem není inkorektní jednání zdaleka popíráno, ale kde se korupční peníze v horkém prostředí české politické a podnikatelské scény vypařily, to najednou netuší nikdo.

                  Další a informace zde, nejnověji například návod na cereální špalky a samozřejmě průběžně doplňované poznámky k dění v Otázkách Václava Moravce. 

     


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688