X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  02.02.2010 18:23:01

Exxon Mobil reportoval ve 4Q pokles zisku o 23 pct

Nejziskovější korporace na světě v roce 2008 klesl v letošním posledním čtvrtletí čistý zisk o 23% na $6,05 mld, nebo-li $1,27 na akcii oproti $7,82 mld, $1,54 na akcii před rokem. Tržby společnosti meziročně rostly o 6% na $89,84 miliard. Exxon tak zaznamenal pět nepřetržitých čtvrtletí nižšího výsledku po sobě, poté co dosáhl rekordní zisk $14,83 mld ve 3Q 2008.

Zatímco v roce 2008 zaznamenal nejvyšší zisk v historii $45,2 mld, nebo-li $3,98 na akcii, v loňském roce mu kvůli celosvětové krizi, poklesu poptávky i cen ropy zisk klesl o 57% na $19,28 mld a byl nejnižší od roku 2002. V konečném důsledku to znamenalo, že největší veřejně obchodovatelnou společností světa se co do tržní kapitalizace stala v roce 2009 společnost PetroChina..

Přesto se Exxon Mobil stal nejziskovější americkou společností indexu S&P 500 a tuto pozici drží již od roku 2000. Pro porovnání Wal-Mart Stores očekává v letošním fiskálním roce zisk $14 mld a Microsoft reportoval $14,6 mld.

Exxon vykázal roční ztráty z rafinací $287 milionů protože vstupní ceny ropy byly vyšší než výrobní ceny benzínů. Podobně na tom byly i ostatní americké korporace Chevron Corp, ConocoPhilips a Valero Energy.Corp. Chevron reportoval ve 4Q meziroční pokles zisku o 37% na $3,07 mld.

Průměrná produkce ropy XTO dosahovala 2,39 mil b/d v roce 2009 a téměř stagnovala. Těžba zemního plynu meziročně stoupla o 2% na 9,3 mld kub stop. Energetický gigant uvedl, že předpokládané zásoby jsou v USA při současném tempu spotřeby na více jak 100 let. Exxon také získal jako jedna z prvních amerických firem společně s Royal Dutch Shell přístup k iráckým ropným polím West Qurna Phase.

Exxon využil značné rezervy a nakupoval aktiva doma i v zámoří aby položil základ pro budoucí expanzi. V prosinci oznámil akvizici lídra produkce plynu v USA společnost XTO Energy za $31mld, získala klíčový přístup k iráckým polím, dále ke zdrojům v africké Ghaně i projekt v Papua Nová Guinea pro budoucí vývoz zemního plynu do Číny a Japonska.
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688