Josef Stoulil (Capital Partners)
Akcie ve světě  |  10.12.2009 17:45:45

Studie léku Tamiflu od Roche není pozitivní


Lék proti chřipce Tamiflu od švýcarské farmaceutické společnosti Roche možná není schopen zabránit komplikacím, které mohou vzniknout u zdravých jedinců, kteří onemocněli chřipkou. Nasvědčuje tomu nové přezkoumání dosavadních studií nezávislou a neziskovou výzkumnou firmou Cochrane Collaboration. Výsledky přezkoumání byly publikovány v odborném časopise British Medical Journal, který na vyšetřování tohoto případu spolupracoval s televizním zpravodajstvím Channel Four News. Dosavadní klinické zkoušky prováděné samotnou firmou Roche měly naopak prokazovat schopnost léku při průběhu chřipky zabránit vzniku např. zápalu plic. Tyto výsledky jsou nyní zpochybňovány a firma je obviňována z potlačení důkazového materiálu z klinických zkoušek a nezveřejnění některých studií. Nové studie provedené nezávislou firmou došly k závěru, že Tamiflu možná dokáže zkrátit celkovou dobu trvání o jeden až dva dny, ale že ze zveřejněných dat z dosavadních studií je téměř nemožné přesně zjistit, zda dokáže zabránit vzniku vážných komplikací v podobě infekce dolního dýchacího traktu.

 

Nezávislá společnost byla při provádění své nové studie nucena vyjmout osm klinických zkoušek, kterých se účastnilo 2500 pacientů, ty ovšem nebyly společností Roche zveřejněny. Zkoušky, na základě kterých byly propagovány výhody léku, byly provedeny zaměstnanci Roche a placenými konzultanty a nedostatečně upozornily na potenciální negativní vedlejší efekty spojené s léčbou. Předchozí důkazy o účinnosti léku Tamiflu a dalších léků této třídy tak mohou být nespolehlivé.

 

Předmětný lék se stal obrovským hitem v boji proti prasečí chřipce, která od dubna tohoto roku zabila již téměř 9000 lidí, jak tvrdí světová zdravotní organizace (WHO). Firma Roche samozřejmě vehementně obhajovala výhody a pozitivní účinky léku Tamiflu, když očekává, že jen v tomto roce by jí prodeje léku mohly přinést příjmy ve výši 2,64 mld. USD. Např. britská vláda má zásobu Tamiflu pro polovinu populace.

 

Nová studie tak nastoluje otázku, jak jsou léky přicházející na trh přezkoumávány, schvalovány a finálně distribuovány. Klinické studie nových léků by měly být prováděny nezávislými odborníky a vlády by měly zavést postupy, které by zaručily monitorování probíhajících studií a hlavně to, že lék je bezpečný. Jedním z možných řešení by mohlo být schválení nového globálního zákona, který by u přezkoumaných léků, které již dostaly licenci k prodeji, nařizoval zveřejnění kompletních dat ze všech klinických zkoušek.

 

 

CAPITAL PARTNERS a.s.

Ing. J. Štekl

 

Zdroj: Bloomberg

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688