Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  24.11.2009 10:28:32

ČEKIA: TOP 100 EVA v ČR, nejvíce vydělává vlastníkům ČEZ, skokanem je OKD



V Česku svým vlastníkům nejvíc vydělá

ČEZ, Telefónica O2 a T-Mobile 

 

ŠKODA AUTO propadla až na 4. místo, OKD skokanem roku.

 

Finanční krize již v roce 2008 významně ovlivnila ziskovost českých firem. Špičky průmyslu odolávají, trpí spíše slabší hráči.

 

Absolutním vítězem hodnocení českých firem podle ukazatele EVA se za rok 2008 stal ČEZ, následovaný s výrazným odstupem Telefónicou O2 Czech Republic a T-Mobile. Tradiční leader žebříčků EVA TOP 100 předchozích let, společnost ŠKODA AUTO, se propadla až na 4. příčku, skokanem roku se stala OKD. Detailnější analýza za loňský rok již jasně potvrzuje negativní dopad finanční krize na hospodaření jednotlivých firem. Výsledky projektu The 2008 EVA Ranking Czech Republic, který přináší žebříček 100 nejúspěšnějších firem podle ukazatele EVA, dnes zveřejnila Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA). Do hodnocení za rok 2008 bylo zařazeno více než 30 100 tuzemských společností.

 

Ukazatel EVA (Economic Value Added) vypovídá o tom, zda společnosti vytvářejí ekonomickou přidanou hodnotu pro své vlastníky nebo zda hodnotu vloženou investorem naopak ničí.

 

Rok 2008 ve srovnání s předchozími lety na předních pozicích žebříčku EVA TOP 100 přinesl výraznější změny. Prvenství v žebříčku TOP 100 v roce 2008 jednoznačně obhájil ČEZ, který vykázal EVA ve výši 18 mld. , což představuje meziroční růst o 73 % (o 7,6 mld. ). Současně se jedná o nejvyšší hodnotu ukazatele EVA, jaká kdy byla v historii projektu dosažena. „ČEZ se stal absolutním a jednoznačným vítězem ve dvou po sobě jdoucích letech díky svému dominantnímu postavení na lukrativním trhu s elektřinou,“ komentuje výsledky Petra Štěpánová  společnosti ČEKIA. 

 

Telefónica O2 Czech Republic se mezi roky 2006 a 2007 posunula o 149 příček vzhůru, přičemž v roce 2008 ve svém vzestupu pokračovala a dosáhla historicky nejlepšího výsledku. Probojovala se až na 2. příčku a na bronzovou pozici tak odsunula svého největšího konkurenta, mobilního operátora T-Mobile, který se v letech 2006 i 2007 umístil v hodnocení podle ukazatele EVA vždy na lepší pozici. Telefónica O2 Czech Republic za rok 2008 vykázala EVA ve výši necelých 8 mld. , což představuje meziroční přírůstek o 149 % resp. 4,8 mld. , zatímco T-Mobile v roce 2008 zvýšil EVA o 1,4 mld. (o 22,5 %), což ho odsunulo na 3. místo. Za stupni vítězů v žebříčku The 2008 EVA Ranking Czech Republic se umístila ŠKODA AUTO, které hodnota ukazatele EVA meziročně poklesla o více než třetinu resp. o 3,4 mld. na 5,7 mld. . „Zhoršení ekonomické výkonnosti ŠKODA AUTO zapříčinila zejména globální finanční krize, která v první fázi vedle finančních institucí intenzivně postihla hlavně automobilový průmysl
a navazující obory,“  dodává Petra Štěpánová.

 

Celková EVA u prvních 100 firem v roce 2008 meziročně poklesla o výrazných 10,5 % na 82,6 mld. , přitom v letech 2007 – 2006 rostla o silných 26 % resp. 30 %. Prvních dvacet společností v roce 2008 dosáhlo zanedbatelného růstu souhrnné EVA o 0,03 % (oproti 36 % v roce 2007 a 26 % v roce 2006), zatímco celková EVA první desítky nejúspěšnějších firem vzrostla o 10,7 %, nicméně v předchozích dvou letech se zvyšovala o více než 30 %. „Výsledky projektu jasně potvrzují dopad finanční krize na hospodaření jednotlivých firem. Výrazně negativně byly ovlivněny zejména slabší subjekty, zatímco silnější společnosti – špičky českého průmyslu – se lépe dokázaly přizpůsobit nové situaci v ekonomice a využít příležitosti na trhu na úkor menších hráčů,“  říká Petra Štěpánová ze společnosti ČEKIA s tím, že celková EVA prvních deseti firem z žebříčku TOP 100 představuje 59 % hodnoty EVA vygenerované v rámci TOP 100.

Celkový vývoj hospodaření jednotlivých firem za rok 2008 lze však z pohledu ekonomické přidané hodnoty posoudit jako negativní. Do hodnocení projektu The 2008 EVA Ranking Czech Republic vstoupilo více než 30 100 společností, jejichž souhrnná EVA dosáhla -33 mld.
a negativní hodnotu EVA vykázalo 55 % sledovaných firem. „Nadpoloviční většina hodnocených společností svým vlastníkům nepřináší ekonomickou přidanou hodnotu. Zbylých 45 % tak představuje lepší investiční příležitost ve formě vyššího potenciálu budoucích výnosů, kam by se racionálně uvažující investor měl z dlouhodobějšího hlediska přesunout,“ upozorňuje analytička společnosti ČEKIA.

 

Jako negativní lze rovněž zhodnotit celkový vývoj v hospodářství dle oborů (OKEČ), neboť v naprosté většině oborů byla průměrná změna EVA záporná. Nejintenzivněji zasaženým sektorem byl podle metodiky EVA automobilový (meziroční pokles na jednu společnost v průměru o 29,1 mil. , hodnoceno 191 společností) a chemických průmysl (meziroční pokles v průměru o 28,9 mil. , hodnoceno 164 společností). Naopak výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody vykázala jako jediný segment národního hospodářství v roce 2008 výraznější růst (v průměru o 29,1 mil. ).

V rámci detailní analýzy vývoje hospodaření českých firem podle metodiky EVA lze zároveň pozorovat velice podstatnou skutečnost - intenzivní nárůst volatility v jednotlivých oborech i krajích, což jednoznačně poukazuje na extrémní rozdílné výsledky jednotlivých firem,“ dodává Petra Štěpánová s tím, že finanční krize dolehla zejména na slabší subjekty, zatímco dominantní hráči dokázali ze situace spíše vytěžit.

 

Největší meziroční přírůstek EVA vykázaly nejúspěšnější společnosti z TOP 10 – ČEZ
a Telefónica O2. „Zároveň se jedná o dobrou zprávu pro tuzemský kapitálový trh. Dvě české blue chips, obchodované v prestižním segmentu SPAD pražské burzy, ČEZ a Telefónica O2, investorům přinesly nejvyšší růst ekonomické přidané hodnoty,“ uvedla Petra Štěpánová ze společnosti ČEKIA. Třetího nejvyššího přírůstku hodnoty ukazatele EVA a zároveň největšího skoku v žebříčku sestavovaném agenturou ČEKIA (z 50 247. místa v roce 2007 na 12. místo v roce 2008) dosáhla těžařská společnost OKD, která patří do skupiny NWR, jež je rovněž obchodována na pražské burze. „OKD se probojovala do TOP 100 a díky svému strmému vzestupu lze hovořit o skokanovi roku, za kterým stál meziroční přírůstek EVA o 2,8 mld. ,“ dodala Štěpánová.

 

Čtvrtého největšího meziročního zlepšení podle metodiky EVA (o 2,4 mld. na -5,2 mld. ) za rok 2008 dosáhl Dopravní podnik hl.m. Prahy, nicméně jeho ekonomická přidaná hodnota přesto zůstala hluboko v červených číslech, a tato společnost podle analýz ČEKIA dlouhodobě patří mezi největší „ničitele“ ekonomické přidané hodnoty v ČR. Výrazně si také polepšil Unipetrol, další z českých blue chips, ale jeho EVA se rovněž nepřehoupla do kladných hodnot.

K dalším významným meziročním přírůstkům v TOP 100, vedle OKD, patří výrobce automobilů Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech z 50 231. pozice na 61. místo s meziročním přírůstkem EVA o 0,91 mld. na 0,25 mld. a Lovochemie z 50 035. na 45. místo s meziročním přírůstkem 0,46 mld. na 0,35 mld. .

K tradičním největším „ničitelům“ ekonomické přidané hodnoty patří státní dopravní společnosti. Z více než 30 100 společností, které v rámci projektu The 2008 EVA Ranking Czech Republic ČEKIA hodnotila, se na posledních příčkách umístily České dráhy (EVA -10,7 mld. ), Správa železniční dopravní cesty (-5,5 mld. ) a Dopravní podnik hl.m. Prahy (-5,1 mld. ). Následovaly Lesy České republiky (-4,2 mld. ) a RWE Transgas (-3,6 mld. ).

K největšímu propadu hodnoty EVA v období 2007 – 2008 o 6,9 mld. na -10,7 mld. došlo v případě Českých drah. Následovala společnost ArcelorMittal Ostrava, jejíž ekonomická přidaná hodnota klesla o 6,1 mld. na -1,3 mld. , což souvisí s propadem produkce v celém sektoru v důsledku globální krize. V předchozích letech se ArcelorMittal Ostrava umisťoval na předních místech v rámci EVA TOP 100 a podle souhrnné EVA za období 2006 – 2008 je 5. nejziskovější firmou v ČR. Třetí nejvyšší pokles v hodnocení za rok 2008 vykázala ŠKODA AUTO (-3,4 mld. ).

„Unikátní hodnocení firem podle metodiky EVA má pro zákazníky ČEKIA významnou přidanou hodnotu, protože si mohou velice rychle zjistit ne jenom to, jaké postavení má jejich vlastní firma vůči konkurenci, ale i to jak na tom jejich firma je v porovnání s podnikatelským prostředím v ČR,“  doplňuje k tomuto významnému projektu Alena Seoud, Country Managerka
a místopředsedkyně představenstva společnosti ČEKIA. „Postavení firmy v rámci hodnocení EVA objektivně vypovídá o přínosu či selhání managementu firem, jedná se v podstatě
o hodnocení managamentu a jeho strategií, které bezprostředně ovlivňují ekonomickou výkonnost firem, dodala Alena Seoud s tím, že ČEKIA tak jako jediná na trhu v ČR dává svým zákazníkům do rukou nástroj s velice objektivním pohledem.

 

Poznámka:

Za rok 2007 ČEKIA hodnotila 50 256 společností a  za rok 2006 celkem 45 915 firem. ČEKIA ve svých analýzách vychází výhradně z veřejně dostupných zdrojů.

 

Více informací poskytne:

Petra Štěpánová
mediální zástupce a tisková mluvčí agentury ČEKIA

Kompletní zprávu včetně jednotlivých žebříčků a tabulek naleznete ZDE

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688