TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  03.11.2009 13:56:14

Poslední úseky dálnice D47 by se měly otevírat 25. listopadu

Mediafax

OSTRAVA (MEDIAFAX) - Peníze v rozpočtu na dopravní infrastrukturu budou pro severní Moravu jen na dostavbu dálnice D47 a na dokončení silnice u Mokrých Lazců. V úterý to řekl na tiskové konferenci ministr dopravy Gustáv Slamečka, který se v Ostravě účastnil konference Transport.

"Poslední dva chybějící úseky dálnice D47 mezi Bílovcem a Bělotínem bychom měli pravděpodobně slavnostně otevřít 25. listopadu, ovšem v úseku mezi Hladkými Životicemi a Bělotínem bude hotový jen jeden profil dálnice, v každém směru se tedy bude jezdit pouze v jednom pruhu a rychlost proto bude v této části dálnice omezená," uvedl Slamečka s tím, že si netroufá říct přesný termín, kdy bude zprovozněn i druhý profil a Ostrava se tak definitivně napojí na dálnici do Brna a Prahy. Podle ministra by to mohlo být někdy v polovině příštího roku. Také termín dokončení chybějícího úseku z Bohumína, kam dálnice pokračuje z Ostravy, až na polskou hranici v délce zhruba šest kilometrů, zatím není jasný. "Bude záležet na tom, zda se nám v příštím roce podaří navýšit původní rozpočet na dopravní infrastrukturu. Technologicky by bylo možné úsek otevřít už v polovině příštího roku, zatím ale na něj nejsou peníze," řekl Slamečka.

Silnice I/11 v úseku z Ostravy na východ, je kvůli financím zcela investičně zastavena, pokračuje jen výstavba opačným směrem, a to pouze části u Mokrých Lazců. Na tu podle ministra jsou peníze pro letošní i příští rok. "Stavbu v Mokrých Lazcích jsme měli původně hradit z evropských peněz, ty ale došly, proto jsme museli sáhnout do národních zdrojů. Stavba se tudíž poněkud zpomalila, ale pokračuje," uvedl Slamečka s tím, že na žádné další stavby silnic a dálnic finance nejsou a v příštím roce s velkou pravděpodobností nebudou, což se týká i obchvatu Frýdku-Místku.

"Na příští rok sice máme na stavby silnic na první pohled velký balík peněz ve výši téměř 100 miliard korun. Ale z toho polovina jsou evropské peníze určené na financování zcela konkrétních úseků. Zbude nám 48 miliard korun, ze kterých potřebujeme přes osm miliard právě na spolufinancování evropských projektů. Po odečtu pravidelných plateb a závazků je na investiční výstavbu pro příští rok k dispozici několik miliard korun. Pro roky 2011 a 2012 je to zatím každý rok jen zhruba dvě až tři miliardy korun," vyčíslil Slamečka s tím, že bylo nutné zastavit mnoho i už zahájených staveb. Před dokončením je podle něj zhruba 15 až 17 akcí v celé České republice, včetně D47, většinou jde o dálniční úseky nebo velké investiční akce ve městech. Podle Slamečky se další stavby silnic a dálnic řadí do tří kategorií. V té nejlepší jsou ty, na které sice nejsou investiční prostředky, jejich příprava ale pokračuje, a to včetně majetkoprávní, tedy výkupů pozemků. Pak jsou stavby, které se dále chystají, ovšem bez majetkoprávní přípravy, a nakonec je kategorie staveb, kde se zastavila i veškerá příprava. Do první kategorie patří i obchvat Frýdku-Místku, takže pokud by se v příštím roce našly navíc peníze v rozpočtu, existuje naděje, že by mohly být určeny právě na tuto stavbu.

Generální ředitel Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Miroslava Fabian i předseda Hospodářské komory Moravskoslezského kraje Pavel Bartoš cítí jako velký problém právě zastavení výstavby páteřní silnice I/11 - 1/57, jež vede od Krnova, přes Opavu, Ostravu až na Třinecko a k hranicím. I podle Slamečky je situace zvlášť kritická zejména na Třinecku, zatím je ale řešení v nedohlednu.

Třináctého ročníku dvoudenní konference Transport, na níž se probírají problémy dopravního napojení, se účastní nejen čeští odborníci, ale také představitelé ministerstev dopravy Slovenska, Polska a Rakouska. Dopravní infrastruktura v Moravskoslezském kraji je totiž součástí VI. dopravního koridoru, který vede od Baltu až k Jadranu. Součástí tohoto panevropského koridoru je také dálnice D47, rychlostní komunikace R 48 a železnice.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Ivana Gracková, grackova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688