TNBiz (TN.cz)
Komodity  |  01.10.2009 02:30:02

Od října začíná platit novela zemědělského zákona

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Povinnost zemědělců dodržovat podmínky pro výplatu zemědělských dotací podle systému křížové shody (cross-compliance) bude od zítřka součástí tuzemské legislativy. Od čtvrtka totiž vstupuje platnost novela zákona o zemědělství, která cross-compliance jako podmínku pro příjem dotací obsahuje.

Dodržování křížové shody, což jsou zejména podmínky pro šetrné hospodaření v přírodě, je pro zemědělce v EU povinné. „V opačném případě by Česká republika nemohla nadále využívat dotační prostředky EU,“ zdůraznil již dříve mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček. Kontroly správného hospodaření bude podle novely provádět celá řada dozorových orgánů. Patří mezi ně Státní veterinární správa ČR, Státní rostlinolékařské správa ČR, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Česká plemenářská inspekce, Česká inspekce životního prostředí a Ústav pro kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv. Uvedené organizace budou výsledky svých šetření poskytovat Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu (SZIF), který v případě pochybení zemědělců může rozhodnout o krácení či odebrání dotací.

Začlenění kompetencí dozorových orgánů přímo do zákona může ale podle předsedy zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Jiřího Papeže znamenat nárůst byrokracie pro zemědělské podnikatele. „Návrh rozšiřuje dosavadní kontrolní roli SZIF o další organizace, takže vzniká duální systém odpovědnosti za kontroly,“ podotýká Papež. Nových povinností zemědělců bude ale víc. Nově budou podle novely například evidovány objekty sloužící k chovu hospodářských zvířat. Podle Vorlíčka dochází také přijetím novely ke změnám v některých souvisejících zákonech. „Snižuje se o polovinu výše pokut za správní delikty právnických a podnikajících fyzických osob nebo částka za změnu zápisu osobních údajů v evidenci zemědělského podnikatele z původních 500 korun na 100 korun,“ uvedl Vorlíček.

Novela zemědělského zákona by měla být v praxi naplňována prováděcími předpisy. Vláda ČR zatím schválila dva, týkající se rozšíření údajů v elektronickém systému uživatelů zemědělské půdy LPIS a definici a metodiku zakreslování krajinných prvků do LPIS. To by měla být naopak pro zemědělce v budoucnosti výhoda. Jak totiž potvrdil Mediafaxu náměstek ministra zemědělství pro životní prostředí Jiří Urban, na krajinné prvky zakreslené v LPIS by měli zemědělci čerpat dotace stejně jako na plochu obhospodařované zemědělské půdy. Do současné doby přitom zemědělci neměli k údržbě krajinných prvků, ačkoli je to nedílná součást povinností při žádostech o dotace, pozitivní finanční motivaci.

Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688