TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  16.09.2009 11:51:02

Výjimeční břídilové jsou i v České republice, soudí slovenský politolog

Mediafax

BRATISLAVA (MEDIAFAX) - Pokud si slovenský čtenář myslí, že jeho politici jsou výjimeční břídilové, kteří vynikají pouze svými špatnými vlastnostmi a výkony, hrubě se mýlí. Podle komentáře středečního vydání slovenské Pravdy si nyní svou neschopností vyhlásit předčasné volby podobné vysvědčení vystavili i čeští politici.

"Ukázalo se, že je to pro ně celkem tvrdý oříšek," uvedl v komentáři politolog Pavel Kopecký. "A jsou překvapeni, když sklízejí to, co ve své touze po moci zaseli," dodal Kopecký.

Vlna z mohutného toku trapností se tentokrát podle politologa zvedla na brněnských schodech Ústavního soudu, který poslancům jejich původní řešení, jak vyhlásit předčasné volby, zrušil.

"Mnohé to vyděsilo, protože volební kampaň jednak stojí ´dlouhé´ peníze a navíc - volby jsou přece volby a volby znamenají koryta, u nichž mnozí ´státníci´ ztrácejí i formální důstojnost," napsal Kopecký.

O moc šlo podle něj i při zápasu o Poslaneckou sněmovnu před třemi lety, takže každý prostředek byl dobrý, ať už šlo o tzv. Kubiceho zprávu nebo "genetickou" manipulaci levicových poslanců Melčáka a Pohanky, díky níž vznikla podivná vládní většina.

Podivná mašinérie se pak podle Kopeckého rozběhla naplno. Nejprve se manipulovalo s kauzou ministra Čunka podezřelého z majetkových zločinů, pak během Klausovy obhajoby prezidentského postu unikly do mikrofonu výhrůžky ministra vnitra, že někdo "půjde do chládku", a naposledy zase řízeně unikly snímky z italské dovolené expremiéra Topolánka.

Tím, že poslanec Melčák, podle politologa přezdívaný Podvozek, čili nosič cizích myšlenek, napadl způsob, jakým byly vyhlášeny předčasné volby, narušil další sebeuspokojování mocipánů. Podle Kopeckého za Melčákovou stížností pravděpodobně stojí "zkrachovalý politik" Miloš Zeman, muž, který nedokáže odejít a potřebuje k životu aspoň zákulisní vliv.

Po právní stránce se věci chopil "leností proslavený exministr spravedlnosti za dávno neexistující konzervativní Občanskou demokratickou alianci (ODA) Jan Kalvoda", uvedl politolog, podle nějž právě Kalvodu mnozí považují za důležitého tvůrce majetkových zvěrstev privatizace ze začátku 90. let.

Po rozhodnutí Ústavního soudu se politici ve vzácné shodě dohodli na bleskové změně Ústavy ČR. Jenže pak vyšlo najevo, že i ta, ač v nové podobě, by to mohla "schytat", takže se předčasné volby nakonec v letošním roce neuskuteční. Možná v tom příštím, napsal politolog.

"Když to všechno sečteme dohromady, ostře na nás vyskočí obecnější otázka. Kdy přestane platit Masarykův paradox o existenci demokracie a absenci demokratů?", ptá se závěrem Kopecký.

Tána Vocu, vocu@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688