TNBiz (TN.cz)
Finance  |  14.09.2009 18:56:06

Američané vydělali ze záchranného balíčku už 17 procent

Mediafax

Američtí daňoví poplatníci vydělali z investic do záchranného balíčku pro americké banky už 17 procent. V pondělí to v projevu k prvnímu výročí vypuknutí světové finanční krize prohlásil americký prezident Barack Obama.

Podle Obamy se téměř dva roky trvající finanční bouře začíná pomalu uklidňovat, finanční systém však prý stále potřebuje další vládní pomoc. Tato potřeba se ale podle amerického prezidenta postupně snižuje.

"Konečně vidíme, že se peníze vracejí zpět k daňovým poplatníkům. Banky již splatily více než 70 miliard dolarů a 17 procent investic daňových poplatků se tak už dostalo zpátky," řekl Obama.

Podle amerického prezidenta byl pád banky Lehman Brothers velkou lekcí pro celý národ. "Vy na Wall Street si nemůžete dovolit jednat bez ohledu na dopady. V budoucnu budou daňoví poplatníci mít určitou kontrolu a my potřebujeme mít systém, který zabrání systémového riziku. Musíme mít pravidla, která ochrání daňové poplatníky i celé hospodářství," řekl Obama.

Americký prezident podle svých slov nyní připravuje výrazné změny finančního systému ve Spojených státech. Mimo jiné by měla vzniknout i agentura na obranu spotřebitelů. "Tato krize není jen důsledkem rozhodnutí finančních firem, ale také rozhodnutí běžných Američanů, kteří si vzali hypotéky a kreditní karty a pak je nespláceli. Podepisovali smlouvy, kterým zcela nerozuměli a my musíme pracovat na tom, aby agentura na ochranu spotřebitelů zajistila, že spotřebitelé budou mít veškeré informace, které zabrání zneužívání důvěry," prohlásil Obama.

Americká centrální banka (Fed) by měla navíc vytvořit radu pro dohled nad finančním trhem. Ta spojí regulátory z různých trhů, kteří si budou vyměňovat důležité informace a tím by nový systém měl pokrýt i ty oblasti, které dosud regulátoři pokrývali jen okrajově, nebo vůbec ne. Kromě toho by měl být nově vytvořen i rozhodčí orgán, který bude řešit případné spory.

Podle amerického prezidenta některé firmy na Wall Street stále ignorují lekci, kterou jim uštědřila finanční krize. „Bohužel se ve finančním průmyslu objevují tací, kteří si to špatně vykládají. Místo toho, aby se něco naučili z pádu Lehman Brothers a krize, ze které se teprve dostáváme, raději to ignorují. Jenže oni to teď nedělají jen na vlastní nebezpečí, ale na nebezpečí celého národa. Chci, aby mě teď pozorně poslouchali. Nevrátíme se zpátky k nespoutanému chování a nekontrolovaným excesům… Tito lidé na Wall Street nesmí dál pokračovat v riskování a očekávat, že příště tu opět budou američtí daňoví poplatnicí, aby zastavili jejich pád,“ řekl Obama.

Události z loňského roku nebyly podle Obamy pouze důsledkem strukturálních problémů, které nebyly řešeny. "Bylo to selhání odpovědnosti, které vedlo kupující nových domů a obchodníky s finančními deriváty k přijímání přílišných rizik, která si nemohli dovolit. Bylo to kolektivní selhání Washingtonu, Wall Streetu i celé Ameriky, což vedlo téměř ke kolapsu našeho finančního systému," prohlásil americký prezident.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688