TNBiz (TN.cz)
Investice  |  26.07.2009 19:24:00

KONKURS KP: SOUHRN: Prodej závodů vynesl přes 130 milionů korun

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Zhruba 132 milionů korun vynesl prodej závodů patřících do zkrachovalé skupiny Porcela Plus. Prodejem dalšího majetku věřitelé získali 40 milionů korun, vyplývá ze zjištění agentury Mediafax.

Pohledávky věřitelů se ale zcela jistě nepodaří z výnosu prodeje pokrýt. Nejvíce peněz z výtěžku dostane konsorcium bank, které mělo své pohledávky kryté zástavním právem. Jen bankám přitom skupina dlužila na úvěru přes 960 milionů korun.

Nejvíce peněz dostanou věřitelé z prodeje Karlovarského porcelánu, zatím se podařilo získat skoro 110 milionů korun. Dalších zhruba sedm milionů korun získají věřitelé z prodeje tři roky uzavřeného závodu v Lubenci na Lounsku. „Jsme před podpisem smlouvy,“ poznamenal insolvenční správce Tomáš Čermín. Kupce podle jeho slov hledají ještě pro skladový areál v Praze Ruzyni. „Jinak již nemáme ke zpeněžení jiný významný majetek. Do odhadů, kolik by měl prodej celkově vynést, bych se ale nerad pouštěl,“ dodal insolvenční správce. Účetní hodnota Karlovarského porcelánu byla 1,2 miliardy korun, prodejem majetku se ale zřejmě podaří získat jen desetina z této částky.

Prodej dalšího podniku, Concordia Lesov je již téměř u konce a vynesl skoro 32 milionů korun. „Zpeněžení majetkové podstaty hodnotím jako vysoce rychlé a úspěšné, neboť podle znalce hodnota prodaných aktiv byla 37,8 milionu korun,“ uvedla insolvenční správkyně Hana Záveská. Podle ní mají k prodeji už jen jeden rybník v obci Hájek nedaleko Karlových Varů, jehož cena se odhaduje na 200 tisíc korun. Účetně měl podnik hodnotu skoro 227 milionů korun.

Zatím zhruba 30 milionů korun získali věřitelé z prodeje majetku Porcely Plus, jež pro výrobní podniky zajišťovala prodej a odbyt zboží. Účetně měl majetek Porcely Plus přesahovat 1,6 miliardy korun, jeho skutečná hodnota je ale výrazně nižší. Vzhledem ke krachu Karlovarského porcelánu se totiž stal prakticky bezcenným miliardový obchodní podíl Porcely v této společnosti. Jen těžko vymahatelné jsou také pohledávky od odběratelů ze zahraničí, především z Ruska a USA. Firmě dlužili její odběratelé kolem 400 milionů korun.

Již dříve insolvenční správce podniku Jiří Mayer uvedl, že by bylo možné získat 10 až 12 milionů korun prodejem velkoskladu v Brně. Další peníze plynou na účet správce z prodeje zboží. Podle účetnictví bylo v Porcele Plus v době prohlášení úpadku sklo a porcelán za téměř 184 milionů korun. Tolik se ale jeho prodejem podle správce určitě nepodaří získat. Jaká bude výtěžnost z prodeje, ale odmítl sdělit. „Zpeněžování majetku Porcely Plus v současné době probíhá v součinnosti s věřitelským výborem, a dokud nebude ukončeno, nelze sdělovat žádné konkrétní informace,“ řekl agentuře Mediafax Jiří Mayer.

Ve firmě Karlovarský porcelán probíhá insolvenční řízení od loňského 22. září. Úpadek na Karlovarský porcelán byl vyhlášen loni 14. října, v konkursu je společnost od 10. prosince. V minulém roce porcelánka hospodařila se ztrátou přesahující 82 milionů korun. Roční obrat se blížil k 950 milionům korun.

Concordia Lesov zaměstnávala 230 lidí. Úpadek v Lesově byl ohlášen loni 28. listopadu, od letošního 19. ledna je Concordia v konkurzu. HSCD Bank. Concordia v minulém roce firma hospodařila se čtyřmilionovou ztrátou při obratu přesahujícím 220 milionů korun.

Insolvenční řízení probíhá v Porcele Plus od 19. září minulého roku. Firma zaměstnávala 207 lidí a její činnost správce ukončil k poslednímu únoru letošního roku. Loni do vyhlášení úpadku (19. října) byl hospodářský výsledek firmy při obratu 1,3 miliardy korun ztráta 117,5 milionu korun.

V bývalých závodech Karlovarského porcelánu a Concordia už noví majitelé znovu rozjíždí výrobu. Závod v Chodově patří společnosti Epiag Lofida - Porcelán CZ Dalovice a ostatní vlastní firma Hengis. Její porcelánky vystupují pod jednotným názvem Thun 1794.

Marek Kuntoš, kuntos@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 14:40  Reálné osobní výdaje na 0,5 % ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688