TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  23.06.2009 15:36:01

Ženy si v Česku si proti mužům vydělávají o 23,6 procenta méně

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ženy si v České republice vydělávají o 23,6 procenta méně než muži, v zemích EU je to o 17 procent, řekl v úterý eurokomisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Vladimír Špidla (ČSSD). Přestože před třiceti lety činily rozdíly v platech 32 procent, nynější stav je nepřijatelný.

"Ekonomická krize by nás měla přimět k tomu, abychom prosazovali rovnost žen a mužů, zvyšovali odborné vzdělání a přizpůsobivost pracovní síly. Nyní se musíme připravit na dobu po skončení krize, kdy budeme více než jindy potřebovat veškeré možné schopnosti, aby naše trhy práce zůstaly konkurenceschopné," uvedl Špidla.

Tvrdí, že hospodářská krize zasáhla více muže než ženy. "Míra nezaměstnanosti se dokonce vůbec poprvé v historii vyrovnala, nezaměstnanost mužů bude možná dokonce vyšší," sdělil komisař. To je podle něj dáno segregací pracovního trhu. "Finanční krize postihuje zejména 'mužská' odvětví, jako je stavebnictví nebo strojírenství," řekl Špidla.

Zásadní rozdíly mezi zaměstnáváním mužů a žen lze podle komisaře pozorovat v řadě oblastí. Ačkoli ženy představují 59 procent všech absolventů vysokých škol, neodpovídá tento podíl zdaleka jejich zastoupení na důležitých ekonomicky rozhodovacích ani politických postech. "V Evropském parlamentu je kupříkladu pouze 35 procent. V kontextu českém, obsadí ženy pouze čtyři křesla v Evropském parlamentu z 22, což je 18 procent," informoval komisař. Naopak příkladem jde podle komisaře Evropská komise, kde je zatím zastoupeno nejvíce žen v historii a ženy navíc zastávají takřka všechny klíčové resorty. "Vyjma mě, jdou všechny finance Komise přes posty obsazené ženami," zavtipkoval eurokomisař.

Obecně lze podle Šipdly hodnotit vývoj v politice pozitivně, v hospodářství je situace rigidnější. "Většina žen, které jsou ve vysokých hospodářských pozicích, v rozhovorech se mnou uvedla, že pozitivní akce, tedy odstraňování břemen, jako je například rezervace mandátů pro političky, považují za přínosné," uvedl příklad Špidla, který sám kvóty a další dobře promyšlené způsoby pozitivní akce považuje za vhodné.

Ženy podle výzkumů Evropské komise převládají v odvětvích, které jsou finančně méně přitažlivé. Ve zdravotnictví, školství, nebo ve veřejné správě působí 40 procent žen, což je podle Špidly dvakrát více než mužů. Mnohem častěji jsou ženy zaměstnávány na poloviční úvozek. Zatímco v EU pracuje 31,2 procenta žen na poloviční úvazek, u mužů je to pouze 7,7 procenta. "V Česku je vůbec největší rozdíl mezi zaměstnáváním žen s dětmi a bez dětí. Způsob vyrovnání v rodinném životě totiž není u nás dobrý, a to se pak projeví i v kariéře žen," řekl Špidla.

Evropská komise již na začátku března zahájila kampaň pod názvem Stejná odměna za práci stejné hodnoty. Komise v rámci kampaně vytyčila několik cílů, jako je například lepší sladěnost a vyrovnanost činnosti mužů a žen v soukromí a domácnosti, podpora rovnosti v přístupu na vyšší pracovní pozice, boj proti jakémukoli genderovému násilí. Pokud jde o legislativu, dokončuje Špidlův resort v Evropské komisi nyní analýzu legislativy EU, následně bude rozhodnuto, zda bude vydáno nějaké další legislativní opatření. Evropská komise již v předchozí době reguluje povinná minima týkající se dovolené mužů a žen, ale také rodičovské dovolené. Vše by podle Špidly mělo především směřovat k tomu, aby se zapojení žen a mužů v domácnosti a rodině přiblížilo.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688