TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  19.05.2009 10:26:03

Paroubkův návrh na 38procentní daň vyvolává rozporuplné reakce (19.5.2009)

Mediafax

Návrh předsedy ČSSD Jiřího Paroubka zavést pro lidi s příjmem nad 100 tisíc korun vyvolává rozporuplné reakce. Vyplývá to z ankety agentury Mediafax mezi ekonomy a analytiky.

Předseda ČSSD zdůvodňuje svůj návrh solidaritou bohatých s chudými a odmítá, že by se jednalo o trest pro ty, kteří pracují a vydělávají. Do státního rozpočtu by měla změna přinést pět miliard korun navíc. Paroubek se také neobává, že by se kvůli vyšším daním stěhovaly firmy pryč z ČR.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) a bývalý šéf ČEZ Jaroslav Míl je ovšem k Paroubkovým slovům kritický. "Filozofie, že vezmete aktivním a dáte méně aktivním, je postavená na hlavu," řekl agentuře Mediafax. "Když slyším takovéto řeči, nemám nejmenší chuť je komentovat. Takže ať si pan Paroubek dělá po volbách, co chce," řekl s tím, že rovná daň na Slovensku funguje, stejně jako zavedení eura. "A to v roce 2002 pánové Špidla, Škromach, Sobotka a další tvrdili, že Slovensko zchudne. A opak se stal pravdou. A Volkswagen nyní vyrábí právě na Slovensku, protože mají euro a pro zahraniční investory je to jednodušší," dodal. Podle Míla by ekonomice namísto progresivní daně pomohla lepší vymahatelnost práva a změna insolvenčního zákona. "Takový ČEZ do zahraničí jistě neodejde, ale spousta středních firem, které fungují jinak než na stránkách novin, už odešlo. A není to o tom, že by firmy odcházely, ale že nové nebudou do naší země přicházet," uzavřel.

Opačný názor má odborový předák Milan Štěch, předseda ČMKOS a senátor ČSSD. "Co navrhuje pan Paroubek, to je návrat k normálu. Progresivní daňová soustava funguje ve většině zemí a u nás byla zaváděna už za Rakouska-Uherska," řekl agentuře Mediafax. "Exces je naopak to, co zavedl pan Topolánek. Doplácejí na to hlavně obce, kterým hrozí výrazný propad z daňových příjmů," dodal. Investoři by po zavedení Paroubkova návrhu do praxe z České republiky neodešli. "Nemyslím si, že by odešli. Ale pokud budou chtít zkusit své štěstí dejme tomu v Indii, tak ať to zkusí a žijí tam s jejich životní úrovní," řekl odborový předák. "Myslím si, že je potřeba postupovat v duchu závěrů zemí G20 zaměřit se na omezení daňových rájů." Možný dopad navrhované daně na platy například i politiků (jak Paroubka, tak samotného Štěcha) se senátor neobává. "Bude to mít vliv, ale je to v pořádku. V této společnosti nemáme všichni stejné šance a je potřeba, aby nedocházelo k tomu, že se velké skupiny obyvatel budou dostávat na okraj. Je to o soudržnosti ve společnosti," uzavřel.

„Zvyšováním daní se Česká republika z krize nedostane,“ řekl pro agenturu Mediafax Vojtěcha Benda, hlavní ekonom ING Wholesale Banking. „Zmírnit devastující dopady současné hospodářské situace na veřejné finance může jedině seškrtání zbytečných výdajů ze státního rozpočtu,“ dodal.

Příkladem takového zbytečného výdaje jsou některé investiční projekty, například zakázka na likvidaci ekologických škod. „Myslím, že v době, kdy by měl stát šetřit každou korunu, a kdy si půjčuje za vysoké úroky, utratit několik desítek miliard, mi přijde jako zbytečný přepych,“ říká Benda. Kontraproduktivní jsou podle Bendy i záměry prodloužit dobu vyplácení podpory v nezaměstnanosti, které recesi nezkrátí, ale naopak spíše přiživí. Navíc podle Bendy je i ve světě zvyšování daní doporučováno pouze u zemí, které jsou těsně před krachem. „To se České republiky naštěstí netýká,“ uvádí Benda.

David Klempír, Alena Klímková, klempir@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

14.02. 14:07  Zustavají po něm nulové hodnoty (Ruádolf Homa)
23.06. 23:30  Je třeba rozlišovat (Sekáč nepřihlášený)
23.06. 22:56  Je třeba rozlišovat (Vlastík)
23.06. 18:16  Snad ... (Laco99)
23.06. 17:33  Snad ... (CarlLagerfeld)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688