Václav Senjuk (AliaWeb)
Z domova  |  05.01.2001 22:52:27

Stanovisko premiéra k ČT a Havlovi signalizuje:

Zeman zřejmě odejde ze scény – viďte, pane premiére?

Souhlasím s panem premiérem. Kdokoli nabádá k pohrdání zákony, nepatří na politickou scénu. Kdyby byl třeba hlavou státu. Tak pravil Zeman. Pokouším se vzpomenout si, kdy to bylo; pan premiér byl odsouzen – očividně podle práva – k omluvě. Odvolací instance verdikt potvrdily, ten nabyl právní moci, kdejaký lump by sbalil fidlátka a podřídil se, kdepak ale náš čacký šéf vlády! Kolik že to bylo měsíců, než nakonec přece jen … Ale nerad, nerad. A nic bych za to nedal, že v průběhu kauzy, tuším s jistým Wágnerem, i náš největší národní vzor po Švejkovi několikrát zpochybnil platné zákony. Podruhé, to zas byla nějaká pokuta. Hrozila snad i exekuce, neboť přece "na nás, z Boží a Klausovy milosti nejvyšší, nebudou tahat nějaké obyčejné zákony”! Jenže lid to vidí, a řídí se tím vzorem. Co Vy na to, pane inženýre Zemane? Možná si vzpomenete, že se říkalo i nelatiníkům: verba movent, exempla trahunt! To znamená “slova hýbou, příklady táhnou”. A kdo jiný než nejvyšší představitel je tím nejlepším vzorem? Takže – souhlasím s vámi! Pan president a jeho neetické chování nelezou na nervy jen vám, ale co se srovnání třeba vás dvou týče – moje babička vždycky říkala “jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet”. Asi mluvila o vás.

“Víte”, říká zas jiná moje příbuzná, “ona je to jedna pakáž”. Myslí tím vás i pana Klause, prý i zbytek vlády, o sněmovnách nemluvě. Myslí tím celou “věrchušku” – jak se na vás všechny ten ruský samoděržavný výraz hodí! Nemá smysl řešit ČT. Z jednoho pohledu je to jen další populistické potvrzení, adresované českým zaměstnancům, že nadále nemusí pracovat a už vůbec ne řídit se příkazy jakýchkoli vedoucích. Ze strany druhé jde o důkaz, že ve státních (nebo veřejnoprávních) službách jsou nejvítanějšími manažeři neschopní: nepřekážejí alespoň žádným “šmé” politiků. Zřejmě nejlepší by bylo poslat celou televizi (kdo vám politikům tak dlouho leze do zadku?) a všechny politiky na pár minut se ochladit ve Vltavě. A máchat tak dlouho, až toho nechají. Nebo nastydnou a umřou… Ona totiž ryba smrdí od hlavy – ta naše zasmrádá už snad deset let. Také “jaký pán, taký krám”. Správně jste řekl: kdo pohrdá zákony, musí odejít z politiky. Tak se seberte, a běžte!

PhDr. Václav Senjuk

Volný novinář

PS. Článek vyšel díky mému postavení dopisovatele a zřejmě nevyjadřuje (přinejmenším ne přesně) stanovisko vydavatele, firmy AliaWeb. –sj-

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688