TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  30.04.2009 07:00:01

Obama: Rozpočet položil nové základy pro ekonomický růst USA

Mediafax

Americký prezident Barack Obama ve středu na tiskové konferenci zhodnotil svých 100 dnů ve funkci. Obama se vyjádřil ke schválenému státnímu rozpočtu na rok 2010, mučícím vyšetřovacím technikám, zahraniční politice i současným obavám z pandemie prasečí chřipky, informuje ve čtvrtek agentura Reuters a televize CNN.

"Nemůžeme se vrátit zpět k ekonomice, která je postavena na nohách z písku, na nafouknutých cenách a vyčerpaných kreditních kartách, na spekulacích bank a zastaralých regulačních předpisech, a dovolit tak bezohledné menšině ohrozit prosperitu všech," řekl americký prezident.

"Dobře jsme začali. Je to ale pouhý začátek. Jsem potěšen naším pokrokem, ale nejsem spokojený," dodal Obama k rozpočtu pro fiskální rok 2010 v objemu 3,4 bilionu dolarů, který ve středu schválily obě komory amerického Kongresu.

Obama se také vyjádřil k zahraniční politice Spojených států. Podle něj je pákistánský jaderný arsenál "bezpečný", obavy má ale o "slabou vládu" v této blízkovýchodní zemi. "Jsem si jistý, že pákistánské jaderné zbraně jsou bezpečné, hlavně proto, že pákistánská armáda ví o nebezpečí, kdyby tyto zbraně padly do nesprávných rukou," řekl Obamy.

"Nedávné bombové útoky v Iráku jsou podle Obamy důvodem k obavám, ale počet těchto druhů událostí je v porovnání s předcházejícím rokem nízký. "Politický systém se drží a funguje," řekl americký prezident.

Obama mluvil o své nové strategii pro Irák a Afghánistán a svém rozkazu uzavřít vojenské vězení na americké základně Guantánamo na Kubě.

Otázky na tiskové konferenci se nevyhnuly ani současné pandemii prasečí chřipky. Obama řekl, že požádal Kongres o 1,5 miliardy dolarů na boj proti nemoci, které by měly vládním zdravotnickým úřadům pomoct sledovat a monitorovat virus a doplnit zásoby protichřipkových léků.

Americký prezident naléhal na všechny školy, kde existuje podezření na nákazu prasečí chřipkou, aby dočasně zavřely.

Barack Obama také vyloučil možnost, že by se kvůli obavám z šíření prasečí chřipky zavřely hranice s Mexikem. "Podobalo by se to zavření dveří stodoly, když už koně utekli," dodal prezident.

Na otázku mučení osob podezřelých z terorismu Obama uvedl, že je "velmi spokojený" se svým rozhodnutím zakázat vyšetřovací techniky jako je waterboarding, které nazval mučením. "Skutečně si myslím, že to je mučení," řekl Obama.

Některé z otázek se týkaly i automobilového průmyslu v USA. General Motors a jeho konkurent Chrysler od vlády obdržely půjčky v hodnotách téměř 20 miliard dolarů. General Motors od amerického ministerstva dostává pomoc dál, ne tak Chrysler. Obama věří, že automobilka Chrysler se stane opět "životaschopnou".

Jedním z témat byla také otázka potratů a jejich umožnění v rámci amerických zákonů. "Věřím, že ženy by měly mít právo vybrat si," řekla Obama s tím, že však nejde o jeho hlavní prioritu, protože potraty jsou citlivým tématem. "To nejdůležitější, co můžeme udělat, je uklidnit část zloby, která otázku potratů obklopuje a zaměřit se na ty aspekty, na nichž se shodneme," dodal.

Rada pro domácí politiku vytvořila skupinu, která spolupracuje se zastánci i odpůrci potratů a snaží se najít kompromisní řešení týkající se především nechtěného těhotenství adolescentů. "Chtěl bych snížit počet nechtěných těhotenství, kvůli nimž se ženy cítí nuceny podstoupit potrat, nebo o něm jen uvažovat. Zvláště pokud můžeme snížit počet těhotenství mezi adolescentními dívkami," prohlásil Obama.

Během volební kampaně Obama podpořil Zákon svobodné volby, který by po přijetí omezil federální, státní i místní zákazy potratů. Po mírném poklesu se totiž opět zvyšuje počet těhotných mezi dospívajícími dívkami.

Tradici tiskových konferencí prezidentů u příležitosti stého dne ve funkci zahájil Franklin Delano Roosevelt, který právě sto dní po inauguraci představil New Deal, plán na obnovu americké ekonomiky po Velké hospodářské krizi.

Ivan Orel, Kristýna Kuslová, orel@mediafax.cz, kuslova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688