IQ-TRADE (IQ-TRADE)
Komodity  |  03.04.2009 12:22:00

Sumit G20 - regulační reformy by v boji s globální krizí mohly být úspěšné


Londýn - lídři zemí G20 vyjádřili ve čtvrtek spokojenost s výsledkem sumitu i souhlas že regulační reformy jsou k posílení finančního systému nezbytné. Světová ekonomika je na pokraji nejhorší hospodářské krize od Velké Deprese. Členské země G20 jenž reprezentují 85% HDP globální ekonomiky souhlasily přijmout fiskální stimul zhruba za 5 bilionů dolarů.

Britský ministerský předseda Gordon Brown uvedl, “pouštíme se do nebývalé fiskální expanze jenž udrží nebo vytvoří miliony pracovních míst které by byly jinak ztraceny, celkem vynaložíme na projekty do infrastruktury a zelené energie do konce příštího roku 5 bilionů dolarů a tato opatření by mohla podpořit růst o 4%. K zajištění trvalého zotavení se budou lídři zemí G20 muset sejít znovu na podzim.

Brown řekl že éra “Washingtonské dohody“ nebo podpora deregulací a volného obchodu je u konce. “Stará Washingtonská dohoda končí, dosáhli jsme nové shody a budeme znovu společně jednat,“ uvedl britský premiér. Výsledkem je ustanovení Komise pro finanční stabilitu (FSB) jenž by měla zřídit mechanismus včasného varování, regulovat investiční fondy a ostatní finanční instituce.

Navíc lídři G20 souhlasili že podniknou akci proti neudržitelnému navyšování odměn bankovních manažerů, praktikám ratingových agentur a účetním standardům stanovující hodnotu aktiv.

Americký prezident Barack Obama řekl že tento sumit byl dobrý základ ve snaze o ekonomické zotavení a “prevence vůči sklouznutí do deprese“, členské země G20 se shodli na nevídaných opatřeních jak obnovit růst a odmítají protekcionismus jenž by mohl krizi prohloubit.

Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla že skupina souhlasila s novými pravidly fungování finančního trhu a rovněž dlouhodobým zabezpečením globálního finančního systému.

G20 se shodla na společném postupu při vyčištění toxických aktiv bank, na záchranném balíku ve výši $1,1mld , na pomoc rozvojovým zemím v nouzi budou prostředky v MMF ztrojnásobeny na $750mld, mezinárodní rozvojové banky budou mít k dispozici $100mld, na podporu světového obchodu půjde $250mld.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688