Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  25.03.2009 09:09:19

Vláda padla. Pomohli Tlustý, Jakubková, Zubová a Schwippel

Sněmovna vyslovila v úterý nedůvěru koaličnímu kabinetu Mirka Topolánka (ODS). Pro návrh opoziční ČSSD hlasovalo 101 poslanců.

"Děkuji těm, kteří hlasovali pro vládu. Beru toto hlasování na vědomí a budu se chovat přesně podle ústavy," prohlásil Topolánek bezprostředně po oznámení výsledků.

Ve sněmovně bylo při hlasování 197 poslanců. Proti vládě se vyslovilo všech 97 členů ČSSD a KSČM a dále rebelující poslanci ODS Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel. Koaliční kabinet ODS, KDU-ČSL a SZ potopili i bývalé poslankyně Strany zelených Věra Jakubková a Olga Zubová.

"Z vlády musí ihned odejít ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a ministr vnitra Ivan Langer (oba ODS). Po skončení předsednictví by přišel čas pro úřednickou vládu," řekl novinářům předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Tlustý se prý rozhodl pro nedůvěru vládě již loni v prosinci. ODS varoval, že když se vydá cestou Unie svobody, bude na to reagovat.

"Když jsem si měl vybrat mezi Topolánkem a Klausem, vybral jsem si Klause," řekl novinářům Tlustý.

Další z rebelů, Schwippel, prohlásil, že pro nevyslovení důvěry Topolánkově kabinetu se rozhodl ve chvíli, kdy se k podobnému kroku rozhodly i obě bývalé poslankyně Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková. "Primární důvod mého rozhodnutí byl ale v tom, že se slibům vlády nedá věřit," řekl Schwippel. Podle svých slov jednal jak s předsedou poslaneckého klubu ODS Petrem Tluchořem, tak s Tlustým (ODS). Schwippla mrzelo, že spolu s ním a Tlustým nepostupoval jednotně i další rebelující poslanec Juraj Raninec (ODS), který Topolánkův kabinet nakonec podržel.

Schwippel tvrdí, že před hlasováním s ním sociální demokracie nevyjednávala, nekomunikoval ani s prezidentem Klausem, pro kterého dříve dva roky pracoval. Schwippel zároveň nehodlá z ODS vystoupit nebo se nechat vyloučit.

Předseda KSČM Vojtěch Filip upozornil na to, že jeho strana již dříve avizovala, že všichni komunističtí poslanci budou hlasovat proti trvání tohoto kabinetu. To, zda nyní pověří prezident sestavením dočasné vlády opět Topolánka, odmítl komentovat. "Pokud ovšem prezident pozve předsedy stran na vyjednávání, jsem připraven na takové jednání jít a mít konstruktivní návrhy," uvedl Filip.

Předseda komunistů připustil, že jeho strana bude tolerovat dočasnou vládu, jejíž složení je nyní nejasné. "Je to vláda, která může být sestavena z těch, kteří nyní vyslovili kabinetu nedůvěru, včetně nezařazených poslanců," uvedl Filip. KSČM ovšem podle předsedy preferuje širší shodu politických sil pro řešení hospodářské krize. "Chceme vládu, která bude do předčasných voleb tím nejlepším řešením pro všechny," zdůraznil lídr komunistů. Podle něj je navíc pravdivé sdělení, že pád Topolánkovy vlády v podstatě zavinil svým podivným chováním ministr životního prostředí a předseda Strany zelených Martin Bursík.

V případě, že by byly vypsány předčasné volby, je nová Strana svobodných občanů připravena do sněmovny kandidovat. "Vyjádření nedůvěry vládě považuje strana za přirozený důsledek politiky, která dlouhodobě porušuje zásady politické kultury," řekl předseda svobodných Petr Mach s tím, že odpovědnost za současnou situaci přisuzuje stejnou měrou jak koaličním, tak opozičním stranám.

"Očekáváme od stran v Poslanecké sněmovně, že projeví státnickou vůli po dohodě, která by minimalizovala negativní důsledky politické nestability na hospodářskou situaci v České republice," uzavřel předseda Strany svobodných občanů Mach. Vláda přestala mít důvěru zhruba v polovině půlročního českého předsednictví Evropské unii. Navíc v době, kdy Česká republika čelí hospodářské krizi.

Klaus: Po pádu vlády budu postupovat standardně podle ústavy

Prezident Václav Klaus bude po pádu koaliční vlády Mirka Topolánka (ODS) postupovat podle ústavy. Mediafaxu to v úterý sdělil jeho mluvčí Radim Ochvat.

"Prezident republiky Václav Klaus je seznámen s hlasováním Poslanecké sněmovny, která vyjádřila nedůvěru vládě České republiky. Další vývoj se bude ubírat standardní ústavní cestou," uvedl Ochvat. Prezident považuje za předčasné a nerozumné v tuto chvíli situaci ve sněmovně jakkoli komentovat, dodal. Topolánek uvedl, že podá do rukou prezidenta demisi. Soudí, že Klaus by měl postupovat podle zvyklostí a pověřit ho sestavením další vlády.

Klaus bude o úterním hlasování informován. Sociální demokraté chtějí, aby Topolánek vládl do konce českého předsednictví EU, ale bez ministrů spravedlnosti a vnitra Jiřího Pospíšila a Ivana Langra (oba ODS).  Potom by měl podle ČSSD vzniknout úřednický kabinet, který by zemi dovedl k předčasným volbám na podzim, nejdéle na jaře příštího roku. ODS volá po předčasných volbách už v létě.

Autor: Jitka Zadražilová, Michal Burian, Petr Vlasák, Světlana Kadeřábková



Přečtěte si také:

25.03.2009Koruna v úterý mírně oslabila, vláda padla Jan Vejmělek (Komerční banka)
23.04.2008Tlustého rebélie pomohla zkrachovalým kampeličkářům Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
13.05.2007Vláda s Tlustým hrají divadlo Josef Trnka (TPS)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688