Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Výběr zpráv  |  08.12.2008 15:23:46

Euroskeptismus v nás je pouze třetí, slepou cestou

Říkal mi nedávno můj velmi dobrý kamarád: „Mě už ty bláboly okolo tý Evropský unie fakt štvou.“ A když jsem se ho zeptal jaké a proč, rozjel se jako lavina. „Všude, kam se podíváš, jenom překážky, nástrahy, předpisy, bariéry,“ povídá. „Já jako podnikatel jsem sešněrovanej řadou nesmyslných předpisů, který, když nedodržím, tak mě nenechaj nic dělat,“ znělo z jeho rozhořčených úst. „A co teprve obyčejný lidi? Pro ty musí být Brusel zosobněním zla…,“ dodal. Tahle „storka“ se odehrála jen několik málo dní před právě skončeným kongresem Občanské demokratické strany. Má to nějakou souvislost, ptáte se. Má.

  

A to tu, že tzv. Lisabonská smlouva, která by podle nejrůznějších prohlášení politiků měla dát dalšímu směřování Evropy jakýsi řád, se stala jedním z příkopů mezi delegáty ODS, které staronový předseda chce tak mermo mocí zakopat. Jenže, půjde to? To je otázka. A je reálné příkopy v otázce přijetí Lisabonské smlouvy zakopat? Můj kamarád, či právě skončivší první místopředseda ODS Pavel Bém si totiž myslí, že Evropská unie je byrokraticky složitá a "přebujelá". Obyčejný člověk se v ní ztrácí a malé státy postupně ztrácí své kompetence.

 

Budiž. Je ale jiná alternativa? Tedy jiné uskupení, sdružení, nebo reorganizace zevnitř? Či třeba nová politická strana? Je cestou k vyřešení nahromaděných problémů jen zablokování přijetí Lisabonské smlouvy? Řada otázek, o kterých ani obyčejný člověk neví. I to ukazuje na to, že tzv. „Lisabon“ není optimální cestou, i když pro žádného Čecha by neměla být reálná jiná alternativa, než EU. Na tom se naštěstí shodnou všichni. Jenže, když se „Lisabon“ zablokuje, co přijde pak? Na domácí politické scéně si „oranžoví“ myslí, že katastrofa, „modří“ zase chlácholí, že se nic nestane, „zelení“ jsou na straně oranžových, „černí“ nevědí, co si mají myslet a „rudí“ jsou v pohodě. Získali prebendy v krajích na dalších pět let a EU jim je zatím „šumák“. Vždyť co, nějak bude. Do televize sice komunisti blábolí o tom, že imperialismu a kapitalismu zvoní hrana, ale nic reálného nenabízejí. Jejich voliči ani nic jiného nečekají a slyšet nechtějí. Museli by myslet a ptát se. Bohužel tenhle přístup platí i o dalších politických stranách.

 

Argumenty nebo snad názory dnes v Česku nechce nikdo slyšet. Nezajímají většinou nikoho. Každý chce řešení, které rychle vyhoví, z nejrůznějších důvodů, právě jemu. Jiří Paroubek nesmyslně v televizi vyhrožuje, že když se nepřijme jednotná evropská měna příští rok, spustí peklo. Co na to říct? Je mu zřejmě jedno, že pro to dlouhodobě nejsou pro většinu lidí této země nastaveny parametry, podmínky ani reálie. On to zkrátka chce a jeho mantra musí být splněna. To samé se dá říct i o Lisabonské smlouvě, či z druhé strany o přijetí smluv o americkém radaru. Argumenty, důvody, názory nežádá nikdo. Slyšíme jenom floskule, fráze, prázdné věty a klišé. Mít třeba názor, že Evropská unie potřebuje hlubokou reformu rovná se zradě. Chce se dokonce napsat vlastizradě.

 

Uff, říkáte si. Ani jeden tábor neumí prosadit diskusí své stanovisko a ukázat, že přijetím jeho názoru vede cesta vpřed. Kompromis, ať už jakýkoli je považován za zbabělost, která nepřinese nic dobrého nikomu. Naděje se naposled, aspoň některých v České republice, upírají ke vzniku nové euroskeptické strany. Můj kamarád i Pavel Bém jsou stoprocentně přesvědčeni, že přinese kýžený úspěch a bude znamenat posun k lepšímu. Ať prý vznikne a ukáže, co umí prosadit a jaké alternativy ke stávajícím strukturám dokáže najít. Bojím se ale, znaje české reálie, že to nebude nic moc. A hledat další „třetí“ cestu je pro Čechy typické, často si ale ani nestačí uvědomit, že zkrátka není žádná třetí cesta. Třetí většinou znamená slepá. A než si to přiznat, to radši budu do konce kopat, škrábat, kritizovat, či snad nadávat, že? Ach jo.

12.12. 16:43  Dojem z historie (Sekáč nepřihlášený)
12.12. 16:31  Dojem z historie (nový)
09.12. 11:56  třetí cesta (jana)
09.12. 10:24  Naprosto přesně řečeno (traktorista)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688