TNBiz (TN.cz)
Investice  |  23.10.2008 12:06:02

Zvrat na evropských burzách, Praha už ztrácí 0,48 procenta

PRAHA (MEDIAFAX) - Zhruba v 11 hodin dopoledne došlo na evropských burzách k výraznému obratu a nabraly značně negativní směr v důsledku několika nepříznivých zpráv. Index PX na pražské burze momentálně ztrácí 0,48 procenta, když zisky si drží pouze tři tituly (Philip Morris, Telefónica O2 a Pegas).

Samotný začátek přitom vypadal poměrně optimisticky, ještě hodinu po začátku čtvrtečního obchodování (10:10) přidával index PX téměř dvě procenta. Poté však došlo k obratu v důsledku několika negativních zpráv z eurozóny a klesajících amerických futures.

Běžný účet platební bilance a průmyslové objednávky za srpen byly výrazně horší než očekávání trhu. „K tomu se zřejmě přidaly výsledky Credit Suisse, která odepsala další 1,5 miliardy eur,“ uvedl pro agenturu Mediafax Milan Lávička, analytik společnosti Atlantik.

Ani americká futures se netváří tak příznivě, jako ještě před dvěma hodinami. Dow Jones už přidává pouhých 0,15 procenta (maximem bylo 1,7 %), S&P 500 a Nasdaq už jsou dokonce pod nulou (-0,04 %, resp. -0,62 %). „Ten pokles Evropy s tím určitě souvisí, trhy jsou momentálně mnohem citlivější na makrodata, než na firemní zprávy,“ dodal Lávička.

V Praze stále nejvíce ztrácí mediální CETV (-8,78 %, 546,50 ), nedaří se ani těžební NWR (-5,23 %, 89,56 ). Z titulů, které jsou v indexu PX zastoupeny výrazněji, momentálně nejvíce umazává Erste Bank (-1,65 %, 516,85 ).

V plusových hodnotách zůstávají pouze tři emise: Philip Morris (+2,84 %, 5512 ), Telefónica O2 (+1,58 %, 383,45 ) a Pegas Nonwovens (+0,93 %, 217 ).

Do sytě červeného kabátu se oblékla celá Evropa. Momentálně nejhůře je na tom Španělsko (-5,12 %) a Polsko (-5,00 %). Spolu s ČR se naopak relativně dobře drží Rusko (-0,21 %) a Švýcarsko (-0,82 %).

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688