Alternativní investice  |  20.08.2008 14:25:33

SERIÁL: Diamonds are forever...

Minule jsme se dotkli investování a prodeje drahých kovů resp. zlata. Dnes se povíme něco o diamantech, resp. o investičních diamantech.

Co to je diamant?
Jak si určitě pamatujeme ze školy, diamant je minerál. Chemicky se jedná o čistý uhlík (C) krystalovaný v kubické soustavě. Mezi jeho jedinečné vlastnosti patří zejména tvrdost, která podle Mohsovy stupnice tvrdosti činí 10. Křemen (křišťál, ametyst, růženín...) má tvrdost 7.

Diamanty vznikly za vysokých teplot a tlaků v hloubce a na povrch se dostaly sopečnou činností v sopečných tufech (kimberlitech). U nás se bohužel netěží (i když byly zadokumentovány nálezy v oblastech těžby českého granátu, tedy pyropu, v Českém středohoří. Jednalo se o velmi drobné nálezy).

Před 18. stoletím byla známá naleziště v Indii. Dnes se nejvíc nalezišť nachází v Africe (JAR, Namibie, Kongo atd.). Velká naleziště jsou v Rusku a v Austrálii. Synteticky se vyrábějí drobné diamanty, které mají uplatnění pouze pro průmyslové účely.

Od pradávna lákaly pozornost lidí. Vládci měli významné kameny ve svých sbírkách. Vládci je dostávali darem, jako projev úcty, nebo na usmířenou jako například diamant Šach, který v 1. pol. 19. století věnoval iránský šách ruskému carovi jako kompenzaci za zavraždění ruského vyslance v Teheránu (diamant je dnes uložen v Diamantovém fondu v Moskvě). Významné kameny se také staly součástí korunovačních klenotů (Velká Británie).

Prsten s briliantem, 0,15 ct

Diamant (briliant, tedy diamant vybroušený do briliantového výbrusu) je možno zakoupit nejčastěji zasazený v nějakém šperku. Nejčastěji se jedná o zlaté šperky, dříve se zasazoval i do stříbra, také do platiny. Určit kvalitu a velikost kamene ve šperku je náročné a vyžaduje to zkušeného profesionála.

Diamanty byly tedy vždy od pradávna vyhledávány a ceněny, proto představují další zajímavou alternativní investici. Některé prameny uvádějí, že cena větších kamenů (cca 1 ct) za zhruba 100 let, kdy se podrobněji sleduje, neklesla. Uvádí se že, např. cena 5karátových diamantů s briliantovým kruhovým brusem vzrostla v roce 2005 o více než 17 %.

Nákup diamantu
Diamant (briliant) lze zakoupit jako součást šperku. Diamanty zasazené do šperků se dají pořídit v klenotnických obchodech (některé se dokonce na tyto šperky specializují). Tyto šperky nabízejí i obchody se starožitnostmi a objevují se i v nabídkách aukčních síní.

Diamant můžeme zakoupit i vlastnit v surovém stavu, což je zajímavé, ale mnoho investorů to asi neuspokojí, navíc vlastnictví neopracovaných kamenů u nás podléhá registraci (v souladu se zákonem č. 440/2003 Sb).

Nejvýhodnější pro nákup investičního kamene je nákup od specializovaného obchodníka. Koupit investiční diamant prostřednictvím internetového obchodu lze, ale nese to sebou nezanedbatelná rizika, protože si nemáme možnost prohlédnout neporušenost obalu s certifikátem (viz informace o certifikátech).

Už jsme se v tisku setkali s informací, že ten či onen kámen byl vydáván za něco jiného, ten či onen soudní znalec vydal posudek a pak se ukázalo, že certifikát byl falešný nebo že posudek soudního znalce byl omyl. Na rozdíl od drahých kovů jsme zde v nevýhodě, neboť v našem státě neexistuje státní úřad, který by vydával certifikáty k drahým kamenům, jako u drahých kovů puncovní úřad.

Jak se stanovuje cena na čem je závislá?
Cena je závislá na parametrech kamene. Jednotný systém oceňování kamenů založil obchodník z USA Martin Rapaport. Stanovil atributy, kterými se všichni obchodníci s diamanty zavazují při využívání tohoto zdroje informací řídit.

Diamanty jsou roztříděny do skupin podle karátové váhy. U každé skupiny jsou osy se stupni čistoty a barvy. V místě průniku těchto parametrů konkrétního kamene najdeme přímo aktuální cenu, která je platná po celém světě. V průběhu doby své existence doznal systém výrazných změn a nejnovější verze je dostupná na internetu. Pro obchodníky a investory je to nepostradatelné vodítko. Takové informace jsou přístupné jen registrovaným uživatelům (zpravidla obchodníci a investoři) a vy se musíte s dotazem na cenu obrátit na ně.

Jaké by měl mít investiční kámen parametry?
Základní parametry, které sledujeme jsou barva, čistota, hmotnost a výbrus. Uvádějí se zkráceně jako 4C (cut - brus, carat - váha, color - barva, clarity - čistota). Nově se zejména v USA zavádí další parametr – původ, to souvisí s Kimberleyským systémem certifikace původu surových diamantů (pozn.: Kimberleyský systém je mezinárodní systém certifikace pro surové diamanty, důvodem pro jeho vytvoření byla snaha o omezení obchodu s krvavými diamanty).

Podle klasifikace Gemological Institute of America (GIA) by kameny měly být bezbarvé (tzn. Rozpětí D - F). Odstín diamantů je značen abecedním systémem od D do Z. Rozpětí D – F jsou kameny bezbarvé, čím blíže ke konci abecedy, tím diamant nabírá žlutou až žlutohnědou barvu. Existují diamanty v dalších barvách, které jsou vzácné (např. červené, zelené a modré). Z minulosti známe případy, kdy k investičním účelům byl zakoupen zabarvený kámen.

Čistota se udává ve zkratkách, které označují četnost vad (inkluzí) v kameni. Pro investiční účely by čistota měla být poměrně vysoká (dle kritérií GIA v rozpětí FL – VS). Hmotnost se doporučuje 0,5 – 1 ct. Kámen velikosti 1 ct má průměr cca přes 6 mm. U vytvářeného portfolia kamenů může být i menší (1 ct = 0,2 g). Kvalitní výbrus zvyšuje násobně cenu suroviny. Obecně se doporučuje nakupovat kameny s briliantovým kruhovým brusem. Dodržení výše uvedených parametrů se obecně usnadňuje případný opětovný prodej.

Prsten ze zlata ryzosti 585/1000 (14 karátů), briliant velikosti 0,05 ct, práce ze 30. let 20. stol. s pečlivě provedenou rytinou u hlavy prstenu. Samotný kámen zasazen v bílém zlatě.

Kde mohu získat certifikát na briliant, který vlastním?
V naší republice se můžeme obrátit na soudního znalce v oboru gemologie (nauka o drahých kamenech), který vypracuje na kámen znalecký posudek.

Ve světě vydávají certifikáty akreditované laboratoře. K nejvýznamnějším patří v USA již zmíněná Gemological Institute of Amerika (GIA), v Evropě pak International Gemological Institute (Belgie), HRD (Antwerp World Diamond Centre) v Antverpách a firma Gübelin ve Švýcarsku.

Certifikát obsahuje popis parametrů kamene (barva, čistota, velikost a kvalita brusu a další údaje). Kvůli zabezpečení se investiční diamanty prodávají v zapečetěném pouzdře nebo zatavené ve fólii, do obalu je vložen i mikrofilm se zmenšeným snímkem certifikátu. Při nákupu je důležité zkontrolovat, zda obal nebyl porušen. Velké kameny bývají i označeny přímo číslem certifikátu a zkratkou laboratoře, která certifikát vydala (označení laserem nebo ve struktuře kamene).

V případě dotazů je možné se obrátit na Českou gemologickou asociaci. Další institucí, která pro potřeby státu, například při policejním vyšetřování, má pro tuto problematiku odborné zázemí, je Generální ředitelství cel - má vlastní speciální laboratoře na určování nejrůznějších materiálů včetně diamantů. Specializovaný útvar této instituce má na starosti registrace spojené s přechováváním a obchodováním se surovými diamanty (viz Kimberleyský proces).

Kolik potřebuji finančních prostředků, abych zakoupil investiční diamant?
Výše investice závisí na rozhodnutí investora. Je nutno počítat s tím, že se jedná o relativně stabilní investici s dlouhodobým časovým horizontem (min. 5 let). Jako investiční kameny se nejčastěji nakupují kameny vysoké čistoty a barvě o minimální hmotnosti 0,5 - 1 karát (s certifikáty). Uvádí se, že dobrý investiční nákup lze realizovat cca od 100 - 150 000 tisíc , podle velikosti a kvality diamantu.

Na rozdíl od investování do drahých kovů (zlata), které se obchodují běžně, je investování do diamantů složitější. Nicméně větší a kvalitní kameny si zachovávají mírný cenový růst, nepodléhající ekonomickým, inflačním ani politickým vlivům. Je to investice velmi mobilní, která nepodléhá žádné registraci. Přesto ji častěji budou využívat spíš konzervativnější investoři uvažující o zachování hodnoty v dlouhém časovém horizontu.

Ivan Kozel


 

Zde si můžete prohlédnout příklad certifikátu diamantu.

Autor fotografií: Stanislav Kočí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Alternativní investice:

13.04.2024  ZLATO: Proč stále roste? Richard Vrdlovec (GOLDA.IO)
09.04.2024  Známka ke stovce českého typografa Ceskaposta.cz (Česká pošta)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688