X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Komodity  |  17.06.2008 10:23:01

Ropa včera na nových maximech

Severomořská ropa brent včera vystoupala na své další historické maximum, když se v odpoledním obchodování dostala až nad cenu 139 USD/barel poté, co obchodníci nakupovali ropu v reakci na slábnoucí dolar, který se tou dobou propadal na páru s eurem až nad hranici 1,55 EUR/USD, když mu mírně uškodily spekulace na další růst inflace v Evropě a ani domácí data jej tentokrát nijak výrazněji nepodržela. Ceně ropy včera pomáhala v růstu také zpráva ze severního moře, kde byla britská společnost StatoilHydro nucena uzavřít jednu ze svých ropných plošin na poli Oseberg, z důvodu požáru, který na této plošině vypuknul. Odstávka znamená pro již tak velmi těšný vztah mezi nabídkou a poptávkou podle informací společnosti výpadek 150 000 b/d. Dominantním faktorem byl však dolar, který hnal ceny ropy výše, nehledě na oznámení Saudské Arábie, která přislíbila nárůst denní produkce do července o 500 tis. barelů na 9,7 mil. b/d, což by bylo vůbec nejvíce od roku 1981. Sadský Král Abdullah toto přislíbil generálnímu tajemníkovi OSN Ban Ki-moonovi a zároveň řekl, že považuje současné ceny ropy za „abnormálně vysoké“, což je poměrně změna oproti většinovému stanovisku zemí OPECu, které již delší dobu udržují status quo. Na rozdíl od většiny zemí OPECu má Saudská Arábie, největší světový exportér černého zlata, ale stále ještě dostatek volných kapacit, poté co masivně investovala do svého obřího ropného pole Khursaniyah a o čekává se, že se tyto kapacity v budoucnu ještě budou rozšiřovat.

Vysoká cena ropy sice přináší ropným exportérům tučné zisky, na druhou stranu ale i řadu politických a především ekonomických tlaků, se kterými začíná být čím dále tím těžší se vyrovnávat. Fakt, že je Saudský riyal fixován k dolaru, který v minulých měsících výrazně oslabil, společně s rostoucím přílivem peněz do ekonomiky způsobuje v zemích vyvážejících ropu silné inflační tlaky, což poslalo inflaci v Saudské Arábii v květnu na 27-leté maximum, když rostla až přes hranici deseti procent na 10,5%. Drahá ropa navíc zlevňuje alternativní technologie, což může v delším horizontu pomáhat ke snižování závislosti na ropě a poškozovat tak ropné vývozce.

Dnešní ráno přineslo pokles cen ropy, když obchodníci vybírali zisky a reagovali na mírný růst amerického dolaru. Cena ropy sice nabízí prostor ke korekci, jakýkoliv její pokles ale může spustit poměrně rychle další spekulativní tlaky na její růst, které jsou fundamentálně podepřeny těsným vztahem mezi nabídkou a poptávkou. V 8:00 se barel severomořského brentu prodával na ceně 134,30 USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.07.2015Facebook včera na novém historickém maximu - od IPO +137% Research (Česká spořitelna)
17.04.2015Ropa WTI včera na téměř 4 měsíčních maximech Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)
23.07.2014Cena ropy WTI včera klesla z 3-týdenních maxim Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)
18.06.2014Ropa Brent včera na 9ti měsíčních maximech Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688