Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  13.02.2008 07:30:35

DOWER-D: AAA a ČEZ - nejasno versus nejasno!

Dnes s napětím čekáme především "evropskou" reakci na včerejší závěrečný pokles amerických trhů poté, co v průběhu dne trhy v USA rostly po oznámení Buffettovy pomoci  dluhopisovým pojišťovnám. Ale po pořádku.

Světové trhy i domácí trh prochází obdobím smíšeného vývoje. V úterý se zdálo, že by se to mohlo změnit, ale závěr v Americe trhy ke smíšenému obchodování opět vrátil. V Česku navíc čekáme na  zvolení prezidenta České republiky. Znovu sílí emoce  a partajní nevraživosti. Proto očekáváme, zvlášť po závěrečném úterním poklesu v USA, že váhání a nerozhodnost budou pokračovat. Definitivní obnovení růstu, které v úterý investory na chvíli zlákalo a jeho pokračování jsou v tuto chvíli stále málo pravděpodobné. Důvodů je víc.

(1) Podle posledních informací si krize na finančních trzích zřejmě vybere další daň mezi evropskými finančními ústavy. Spekuluje se o ztrátách pojišťovací skupiny ING. ING odmítla spekulace komentovat s odvoláním, že výsledky za 4Q 2007 bude bankovní a pojišťovací ústav prezentovat 20. února.

(2) Domácím důvodem může být AAA Auto, graf 1, vracíme se k němu po včerejšku znovu.

Graf 1, AAA Auto, OS MACD a Bollingerova pásma k 12.2. - pro zvětšení klikněte

Situace v AAA Auto je zvláštní. Proto ji pozorně sleduje i ČNB. Investoři jsou znepokojeni hospodařením. AAA Auto minulý týden nečekaně, jako loni dvakrát Zentiva, ohlásilo, že vykáže ztrátu. Přesnou velikost ztráty firma zveřejní až 28.února. Oznámení je o to "divnější", že AAA Auto ještě při své premiéře na pražské burze loni v září čekalo zisk za rok 2007 osm milionů eur! Objevují se proto, a právem, spekulace, že firma některé skutečnosti při vstupu na burzu zatajila. Investoři, kteří cenné papíry AAA nakoupili, už o velkou část své investice přišli. Akcie jediného loňského nováčka mezi elitními firmami pražské burzy totiž od svého debutu na trhu jenom klesají. Z původních 55 korun za akcii je dnes cena sotva poloviční.

AAA Auto spekulace o záměrném zatajování informací samozřejmě odmítá. Podle jejího šéfa a spolumajitele Anthony Dennyho, který pro svou společnost získal prodejem akcií na burze přes miliardu korun, může za ztrátu hlavně (a) nedostatek vedoucích pracovníků a následné zpoždění v otevírání nových poboček. "Do dvou týdnů představím plán, jak se ze ztrát dostaneme," sdělil Denny. Firma však zároveň uvedla, že jedním z důvodů ztráty jsou i (b) náklady z předchozích čtvrtletí, které se kvůli zavádění nových reportingových procesů a informačních systémů započítaly až koncem roku. A právě to je víc než podezřelé!

(3) Třetím důvodem k nervozitě může být i nervozita okolo elektřiny. Člen vládní energetické komise Petr Otčenášek totiž včera prohlásil, že se Česko v budoucnu bez atomové energie neobejde. Už  teď prý má zpoždění, i když je jednou z mála evropských zemí, které elektřinu vyváží: "Řada lidí se dívá na výstavbu (jaderného zdroje) z hlediska od položení základu do spuštění, to jsou optimisticky čtyři roky až pět let. Ale předtím je řada legislativních kroků a roky tak přibývají. Proto nyní už jsme ve zpoždění". Právě nezávislá komise složená z odborníků, v jejímž čele stojí předseda Akademie věd Václav Pačes, nyní jedná o tom, jak bude vypadat energetická budoucnost Česka. Má předložit alternativní scénáře rozvoje energetiky a odhadnout trend vývoje až do roku 2050. Současná koncepce nastiňuje situaci do roku 2030. Samozřejmě, že se její závěry budou týkat především ČEZ, graf 2.

Graf 2, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 12.2. - pro zvětšení klikněte

(4) Návrhy se zaměřují i na úspory ve spotřebě nebo zvyšování účinnosti některých výrobních zdrojů. Jedním z kroků je podle Otčenáška i revize limitů pro těžbu uhlí. Rozhodnutí, kterou cestou se Česko vydá, ale zůstává vždy na politicích, dodal. Devítičlenná komise má výsledek své práce předložit vládě koncem června 2008.

Takže ještě jednou závěrem: očekáváme, že váhání a nerozhodnost budou pokračovat.

 

Navštivte naše semináře.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688