Josef Trnka (TPS)
Investice  |  06.01.2008 14:52:16

Kárnou žalobu na psa nejde podat


Diskuse o zdravotnictví v Otázkách Václava Moravce i Nedělní Partii pokračuje. Na ČT 1 to tentokrát bylo za účasti mužů z "praxe." Ve studiu obhajoval novou politiku ministerstva zdravotnictví náměstek Marek Šnajdr, telemostem se diskuse účastnili ještě ředitel VZP Pavel Horák a ředitel Česko-německé horské nemocnice ve Vrchlabí Vladimír Dryml. Nelze říci, že diskuse přinesla něco objevného, spíše potvrdila, že od počátku, až dosud, šlo do značné míry o skrytý bič na lékaře, spočívající v komparaci vykazovaných výkonů a přijatých poplatků. O její reálnosti však zúčastnění diváky příliš nepřesvědčili, a to včetně ředitele Drymla, který vedle obratně vedené kampaně před volbami do senátu, vynikl značnou nedisciplinovaností. Jeho zásluhou jsme však mohli vyslechnout jasnou informaci o tom, že poplatky jsou příjmem lékařů a farmaceutů, resp. příslušných zařízení, že do systému přitékají jen takto - okrajově.

Objektivně vzato, obecně příliš nepřesvědčil ani náměstek Šnajdr, který nejenže nedokázal jasně kvantifikovat náklady na zavedení a provoz nového systému, ale především tím, že opakoval onen dávno "profláklý"  argument s předepisováním Paralenu a vyvrcholením bylo tvrzení o fingovaném zneužívání pracovní neschopnosti ze strany mnoha pacientů. Je totiž notoricky známo, že předepisování Paralenu nemá žádný praktický a ekonomický význam - a již jen minimálně informovaný občan dobře ví, že o pracovní neschopnosti nerozhoduje pacient, nýbrž lékař, přičemž nemocenské se navíc nevyplácí z rozpočtu ministerstva zdravotnictví, ale ministerstva práce a sociálních věcí.

V další části Otázek Václava Moravce došlo k setkání ministrů spravedlnosti, současného a bývalé. Opět se nejednalo o žádné převratné poznatky, zaujaly nicméně dva bonmoty. V prvém případě tehdy, když Marie Benešová  kritizovala "kárněžalobní" aktivity Jiřího Pospíšila vůči manželům Brožovým poznámkou, že kdyby bylo možné podat kárnou žalobu na jejich psa, tak by tak ministr učinil. Při vstupu předsedkyně NS zase upozornila na to, že v "její" kauze platí Česká republika České republice. Pozadí je ovšem poněkud nejasné, jasným se ale zdá být zvyšující se vliv politiky na třetí pilíř demokracie. Více světla do problému mohou vnést zítřejší "Reportéři," kterýžto pořad Václav Moravec opakovaně inzeroval. 

Partie byla nabitá diskutujícími, tématy a průběžně sjednocována anketní otázkou: Vysvětlilo Ministerstvo zdravotnictví dostatečně proč zavádí poplatky? Jejího hájení se osobně v závěru pořadu ujal  mluvčí Tomáš Cikrt. Nutno uznat, že disponuje vlastností, které se nedostává jeho nejvyššímu šéfovi, totiž výřečností, že je velmi sebevědomým mužem na svém místě, kterému se podařilo poněkud upravit nepříznivé skóre odpovědí na uvedenou otázku. Za dostatečně vysvětlený,  považovalo režim poplatků  přesto jen 27 % volajících. 

V poslední větě ještě telegraficky referujme o deklarované většinové lhostejnosti diskutujících k formě volby prezidenta, přičemž poslankyně Šojdrová a Jacques si dovolili otevřeně predikovat odevzdání hlasů Janu Švejnarovi, což je třeba ocenit především u první z jmenovaných.


                 Další (rozšířené) informace a zajímavosti  zde, aktuálně např. laickou úvahu o efektivnosti léčení rakoviny v ČR.


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 11:14  Turecko - inflace v červnu klesla pod odhady trhu na 71,6% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
St 11:04  Výrobní ceny v eurozóně se zlepšily ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688