Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  13.11.2007 07:18:59

DOWER-D: Už i ty ČEZe - co se to vlastně, k sakru, děje?

Tak už padá i ČEZ, graf 1. Ale neplašme se. Důvodem jsou hlavně zahraniční investoři a jejich "krátké" zisky. Aktuálně prodávají nejen akcie ČEZ, ale i akcie dalších evropských energetických firem, jako jsou E.ON nebo RWE. Může za to sice i klesající ropa, ale především příliš vysoký růst všech těchto firem v posledních dnech a tudíž i ideální šance na realizaci krátkých zisků.

Graf 1, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 12.11. - pro zvětšení klikněte

A neměly by nás mást ani spekulace okolo odkupů a prodejů. Pokud bude ČEZ pokračovat stávajícím tempem v nákupu vlastních akcií stihne během dvou měsíců dokoupit zbývající asi 3%. Vláda přitom hodlá prodat ještě necelých 6% a s prodejem, jak je vidět, nijak nespěchá. Hrozí tedy, že ČEZ svými odkupy státu poptávku nezajistí? Pokud ano, způsobí tato fakta pokles ceny akcií ČEZ? Možná, ale možná ne - a taková vize je reálnější.

Ve hře jsou totiž zahraniční investoři. Ti nemyslí na "přízemní cíle", ale na "privatizační sílu" a růstový potenciál ČEZ. A tak není nemožné - nic není nemožné -, že si ČEZ v příštím roce odhlasuje další odkup vlastních akcií. To dokonce nevyloučil ani samotný ČEZ, i když tuto možnost považuje, zatím, za čistou spekulaci. "Návrh na další zpětný odkup bychom dávali pouze v případě nízké pravděpodobnosti realizace zahraničních akvizic. Tento krok by navíc musela schválit valná hromada společnosti," uvedla konkrétně k věci mluvčí ČEZ Eva Nováková. Na trhu se navíc spekuluje ještě i o další možnosti. Je docela možné, že vláda vloží část svého podílu do transakce s maďarským koncernem MOL. Další podrobnosti o spolupráci s MOL odtajní ČEZ už asi ve čtvrtek, kdy zveřejní výsledky hospodaření za 3Q.

Ale zpět k aktuálnímu vývoji. Pražská burza včera počtvrté za sebou oslabila. I na tuzemském akciovém trhu se tedy v plné síle projevují obavy investorů z dalších negativních dopadů problémových amerických hypoték na největší světovou ekonomiku. Obchodování se tak stále nese ve znamení strachu, obav a nejistoty a investoři se investování dál vyhýbají a dál vyčkávají. Pod největším tlakem se tak nakonec včera ocitly akcie ČEZ a klesly také akcie petrochemického holdingu Unipetrol, graf 2, který právě dnes oznámí své hospodářské výsledky 3Q. V obou případech investoři reagovali na pokles cen energetických komodit na světových trzích.

Graf 2, Unipetrol, OS MACD a Bollingerova pásma k 12.11. - pro zvětšení klikněte

Rozdílně dopadly bankovní emise, grafy 3 a 4., a z drtivého propadu minulých týdnů se částečně zotavily akcie farmaceutické skupiny Zentiva, graf 5.

Graf 3, Erste Bank, OS MACD a Bollingerova pásma k 12.11. - pro zvětšení klikněte

Graf 4, Kokerční banka, OS MACD a Bollingerova pásma k 12.11. - pro zvětšení klikněte

Graf 5, Zentiva, OS MACD a Bollingerova pásma k 12.11. - pro zvětšení klikněte

A co očekáváme dnes? Znovu jsme ve velkých rozpacích. Pořád existuje ve střednědobém časovém horizontu do přelomu leden/únor argument k růstu - letité zkušenosti -, ale ...? Současná situace stále pokládá příliš mnoho otázek a nachází jen velmi málo odpovědí. Máme proto o další podzimní obchodování velké obavy a úterní obchodování nejsme schopni predikovat vůbec. Ve hře je příliš mnoho neznámých.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688