Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  31.05.2007 09:29:58

DOWER-D: TA versus emoce a FA - láme se chléb!


Skončilo období stagnace trhu v postranní fázi. V příštích dnech, možná už dnes, očekáváme zásadní změny. Hodně napoví vývoj těch titulů, které včera naznačily obrat dolů. Jedná se o Erste Bank, graf 1, ta dnes bude čekat na výsledky řádné valné hromady, která se koná ve Vídni, Orco Property, graf 2, to zase oznámilo výsledky hospodaření Q1 až po uzavření včerejšího obchodování, Pegas Nonwovens, graf 3, ten oznámil výsledky už včera ráno a jiné tituly, například ČEZ, graf 4, balancují na hranici obratu dolů, viz indikátor Parabolic SAR.

Graf 1, Erste Bank, OS MACD a Bollingerova pásma k 30.5. - pro zvětšení klikněte

Graf 2, Orco Property, OS MACD a Bollingerova pásma k 30.5. - pro zvětšení klikněte

Graf 3, Pegas Nonwovens, Parabolic SAR, stochastika a TRIX k 30.5. - pro zvětšení klikněte

Graf 4, ČEZ, Parabolic SAR, stochastika a TRIX k 30.5. - pro zvětšení klikněte

Jediným titulem, který včera signalizoval v OS MACD nákup akcií a růst byla Telefónica O2, graf 5.

Graf 5, Telefónica O2, OS MACD a Bollingerova pásma k 30.5. - pro zvětšení klikněte

To byly ale zatím pouze technické podněty ke změně. Ve hře je i řada emotivních  a fundamentálních podnětů. K těm první patří emocionální burziánská zkušenost: v květnu všechno prodej a uteč z trhu doplněná posledními zkušenostmi investorů - když všichni utíkají já zůstanu, skoupím akcie a vydělám.

Do těch druhých patří (1) výsledky Q1 z tohoto týdne. Moc nenadchly. Ale také (2) poslední informace o privatizaci ČEZ. Privatizace části ČEZ se zdá být pro stát výhodnější, než dosud počítal. Důvod je zřejmý: zbaví se sice několika procent akcií, po čase ale bude jeho podíl v ČEZ ještě vyšší než v současné době. Jak je to možné? ČEZ, který teď vykupuje cenné papíry z trhu, sníží základní kapitál a zruší 10% svých akcií. Tak stoupne podíl státu z nynějších 67,6% na více než 68% - a kabinet navíc získá chybějící desítky miliard korun. Proto už ministerstvo financí uvažuje, že neprodá celých 7% akcií, jak původně rozhodlo, ale pouze necelých 6%. Více na stránkách Dower.cz.


(3) Trhy také čekají na dnešní zasedání bankovní rady ČNB. Očekává se, že ČNB zvedne úrokové sazby.  Zasedání může být dost napínavé. V názoru na to, zda zvednout sazby už nyní, nebo je zatím ponechat, je totiž rozdělena přibližně půl napůl. A tak možná rozhodne hlas guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy. Dnešní rozhodnutí ČNB bude mít přímý dopad na domácí akciový trh - může ho poslat dolů. Důležitější než samotné rozhodnutí o sazbách bude ale komentář k rozhodnutí.

Ale ještě jednou zpět k TA. Nedávno jsme komentovali aktuální situaci na domácím akciovém trhu vývojem indexu PX. Dnes se k tomuto vývoji vrátíme. Z grafu 6 je zřejmé, že se nacházíme na rozhodující křižovatce.

Graf 6, Index PX, OS MACD a Bollingerova pásma k 30.5. - pro zvětšení klikněte

Bollingerova pásma se v posledních týdnech razantně zúžila a index je tedy připraven se obrátit. Dolů nebo nahoru? Opakujeme, že na takovou otázku neumí TA odpovědět přímo, ale... (i) Index PX se včera dostal pod čárkovaný průměr a to značí, že bude brzy rozhodnuto. (ii) Už mnohokrát se stalo, ze zkušenosti to víme, že před definitivním zvratem se cena akcie nebo hodnota indexu přiblíží opačné hranici Bollingerova pásma.

Jsme z těchto informací chytřejší? Asi ne, ale cítíme, zatím spíš intuitivně, že se brzy "něco" stane. A ze zkušeností také víme, že to "něco" může spustit docela malá nepatrná kapka, ať už jí bude rozhodnutí ČNB o úrocích, nebo nový přístup ministertva financí k privatizaci ČEZ, nebo cokoli jiného.

Ergo kladívko: musíme být maximálně ve střehu. Lavinu může spustit jakýkoli podnět. Možná docela nečekaný.





Milí čtenáři, neváhejte se na nás obrátit s jakýmkoli dotazem.
Jsme připraveni vám pomoci s přihlášením, placením, či čímkoli, co souvisí se službami Technické analýzy, které poskytuje server Kurzy.cz ve spolupráci se společností Dower-D.
Řekněte nám, co vás trápí v souvislosti nejen s Technickou analýzou (dower@dower.cz), nebo nám zavolejte (Kurzy.cz - Tel.:241 485 232-4).






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688