Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
Finance  |  07.05.2007 10:02:28

TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (7.5.2007)


CZK/EUR

Týdenní komentář

Obchodování s českou korunou bylo v minulém týdnu poznamenáno sníženou aktivitou na devizovém trhu zapříčiněnou úterním státním svátkem a absencí nových kurzotvorných zpráv. Koruna se tak pohybovala v úzkém pásmu 28,10 – 28,15 CZK/EUR. V závěru týdne z tohoto pásma vybočila a oslabila k 28,18 CZK/EUR. Koruna šla proti vývoji v regionu, kde ostatní měny mírně posilovaly. Nejvíce polský zlotý, který se vůči euru dostal na nové pětileté maximum 3,74 PLN/EUR.

Ve středu zveřejněný státní rozpočet ČR od začátku roku do konce dubna skončil ve schodku 17 mld. , což je o necelé 3mld. lepší výsledek než před rokem. Do obchodování ale nijak nezasáhl.

V úterý je opět státní svátek, aktivita na trhu tak bude v úvodu týdne omezená. Ve středu se dočkáme zveřejnění statistiky březnového zahraničního obchodu v ČR, kde se očekává přebytek kolem 11 mld. . Ve čtvrtek bude následovat domácí index spotřebitelských cen za duben, kde se čeká meziroční růst o 0,4 %. Zmíněné výsledky by měly korunu podpořit v růstu.
Pro tento týden předpokládáme pohyb kurzu v pásmu 28,00 – 28,20 CZK/EUR.

Dlouhodobý výhled
Ekonomika je v dobré kondici, navíc i eurozóna je v růstové fázi ekonomického cyklu, což bude podporovat exportní aktivity českých firem. Jestliže nedojde ke ztrátě důvěry v emerging markets, koruna by měla postupně obnovit svůj růstový trend z konce loňského roku. V polovině letošního roku můžeme očekávat postupné posilování měny směrem k 27,50 CZK/EUR.



CZK/USD

Týdenní komentář
Minulý týden jsme se z USA dočkali množství dat. Kurz dolaru vůči euru se v průběhu týdne nacházel v širokém pásmu 1,3550 USD/EUR až 1,3670 USD/EUR. Vůči české koruně to byl pohyb mezi 20,60 CZK/USD a 20,75 CZK/USD.

V úvodu týdne nejdříve přišla horší data z americké ekonomiky, když index chicagských manažerů s hodnotou 52,9 bodů nenaplnil tržní očekávání. Naopak index nákupních manažerů ISM v průmyslu zveřejněný v úterý, který za duben výrazně vzrostl na 54,7 bodů, byl po sérii špatných dat pro dolar podporou. Jedná se dokonce o nejvyšší úroveň za posledních 11 měsíců. Index nákupních manažerů ISM ve službách také výrazně předčil očekávání, když za duben vzrostl na 56 bodů. Dolar tak reagoval posílením k 1,3550 USD/EUR. Páteční důležitá data z trhu práce byla zklamáním, když bylo vytvořeno jen 88 tisíc nových pracovních míst (trh očekával 100 tisíc míst). Po 177 tisících nových pracovních míst vytvořených minulý měsíc se jedná o výrazný propad. Dolar tak v závěru týdne oslabil na 1,3610 USD/EUR. Horší data z trhu práce v kombinaci s nepříznivou situací na trhu nemovitostí a stoupajícími cenami ropy vytváří riziko ztráty dynamiky spotřeby Američanů.

V tomto týdnu bude jednat o úrokových sazbách americký FED (středa) a Evropská centrální banka (čtvrtek). Ani v jednom případě se neočekává změna v úrokových sazbách. Důležité budou až doprovodné komentáře, ve kterých by v obou případech měla zaznít zmínka o inflačních tlacích. Na straně ECB trh očekává zvýšení sazeb až na červnovém zasedání. Ve čtvrtek bude z USA zveřejněn březnový zahraniční obchod, kde se očekává schodek kolem 60 mld. USD.
Dolar by se měl nacházet pravděpodobně v pásmu 20,60 – 20,80 CZK/USD.

Dlouhodobý výhled
Činit dlouhodobější závěry ohledně budoucího kurzu dolaru není v současnosti moc zodpovědné. Je třeba si počkat na další vývoj a data z americké ekonomiky. Eurozóna potvrzuje předpoklady růstové fáze ekonomického cyklu. USA je za vrcholem svého cyklu a vzhledem k velmi špatnému výsledku HDP za první kvartál 2007 není vyloučeno, že se dolar dostane opět pod tlak a tím by se koruně otevřel prostor k dalším ziskům a koruna by mohla směřovat v horizontu měsíců k 20,00 CZK/USD.



CZK/SKK

Týdenní komentář
Slovenská koruna nejdříve v úvodu týdne oslabila k 33,90 SKK/EUR v důsledku výrazného oslabení na emerging markets. V dalších dnech se ustálila v pásmu 33,55 – 33,70 SKK/EUR. Vůči české koruně se obchodovala mezi 0,8330 – 0,8400 CZK/SKK.

Ze slovenské ekonomiky jsme se nedočkali žádných nových zpráv, které mohli do vývoje kurzu zasáhnout. Jedinou událostí bylo zveřejnění dubnového státního rozpočtu, který potvrdil stabilní vývoj.

V tomto týdnu bude ze Slovenska publikováno množství zajímavých dat, která by měla potvrdit dobrý stav slovenské ekonomiky. Ve středu bude zveřejněná průmyslová produkce za březen, která by s růstem přes 13 % měla potvrdit expanzi slovenského průmyslu a celé ekonomiky. V pátek se dočkáme indexu spotřebitelských cen, kde trh předpokládá meziměsíční růst jen o 0,2 %. V důsledku nižšího růstu inflace se otevírá možnost dalšího snížení úrokových sazeb. Díky dobrým ekonomickým zprávám by si slovenská koruna měla zachovat apreciační trend.
Slovenská koruna se bude v tomto týdnu pravděpodobně nacházet v pásmu 0,8300 – 0,8450 CZK/SKK.

Dlouhodobý výhled
Pokud zůstane zachován rozdíl růstu české a slovenské ekonomiky ve prospěch slovenské, slovenská koruna bude posilovat rychlejším tempem. Na rychlost apreciace měny má v neposlední řadě vliv konvergenční program pro přijetí eura ERM 2, který motivuje investory k nákupu slovenské měny. Za dva roky v době přijetí eura se kurz může pohybovat na úrovních kolem 31,50 SKK/EUR.



Kalendář událostí pro tento týden

Pondělí 7. 5. 2007
Velká Británie - Státní svátek, trhy jsou uzavřeny
Německo - Průmyslové objednávky za březen

Úterý 8. 5. 2007
Česko - Státní svátek, trhy jsou uzavřeny
Slovensko - Státní svátek, trhy jsou uzavřeny

Středa 9. 5. 2007
Česko - Zahraniční obchod za březen
USA - Zasedání FEDu, sazby na programu
Slovensko - Průmyslová výroba za březen

Čtvrtek 10. 5. 2007
Česko - Index spotřebitelských cen za duben
Eurozóna - Zasedání ECB, sazby na programu
Velká Británie - Zasedání BoE, sazby na programu
USA - Zahraniční obchod za březen
USA - Týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti

Pátek 11. 5. 2007
Slovensko - Zahraniční obchod za březen
Slovensko - Index spotřebitelských cen za duben
USA - Index průmyslových cen za duben
USA - Maloobchodní tržby za duben




Zpravodajství z devizových trhů Vám přináší společnost CITCO - Finanční trhy a.s.,
partner sekce Kurzy měn na portálu AliaWeb.


Společnost CITCO - Finanční trhy a.s.  

je největším nebankovním obchodníkem s devizami v ČR, s více než 2.000  firemních klientů a ročním obratem přesahujícím 24 mld. Kč.

Firemním klientům nabízí nákup a prodej deviz za výhodné směnné kurzy a rychlé a levné provádění zahraničních plateb i inkas.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

14.07.2017Vývoj na devizovém trhu v týdnu 10.7.-14.7. Akcenta (AKCENTA CZ)
07.07.2008TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (7.7.2008) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
05.11.2007TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (5.11.2007) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
30.07.2007TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (30.7.2007) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688