Strategie.cz (Strategie.cz)
Marketing a média  |  30.04.2007 12:15:01

V procesu s Železným dnes nepřišel ani jeden svědek

TV: V procesu s bývalým šéfem televize Nova a současným europoslancem Vladimírem Železným týkajícím se obžaloby z pokusu o poškozování věřitele dnes nepřišel ani jeden z trojice předvolaných svědků Peter Kršák, Jiří Šmejc a Libuše Šmuclerová.

Soud tak pokračoval čtením listinných důkazů, zejména zápisy z valných hromad společnosti CET 21, která vlastní licenci na vysílání Novy. Další jednání v procesu se uskuteční v květnu.

Jak dnes uvedla soudkyně Silvie Slepičková, Šmuclerová se ve čtvrtek večer omluvila, neboť obsílku si kvůli svému pobytu v zahraničí vyzvedla až ve čtvrtek. Šmejcovi se podle čtvrtečních informací soudu nepodařilo doručit obsílku. Kršákovi sice ano, ale k soudu nedorazil. "Když tak bychom to vyřešili pořádkovou pokutou," poznamenala soudkyně na Kršákovu adresu.

Z jednání byl omluven i Železný a další dva obžalovaní v procesu, jako jediný ze čtveřice obžalovaných se k soudu dostavil dřívější Železného právník Aleš Rozehnal.

Na dnešním dopoledním jednání tak soudkyně předčítala notářské zápisy z valných hromad CET 21 z let 1996 až 1999. V roce 1999 se Železný ve zlém rozešel se svým tehdejším dosavadním investorem a nynějším majitelem Novy, společností Central European Media Enterprises (CME), a začal vysílat za pomoci jiné servisní společnosti ze svého dnešního sídla na Barrandově. Spustil tím tak i lavinu soudních sporů.

Poté, co se Železný rozešel se CME, tato firma vyhrála mezinárodní arbitráž a ČR jí musela zaplatit přes deset miliard korun za to, že stát dostatečně neochránil její investici.

Ještě předtím jiná arbitráž, jež se vztahovala přímo k Železnému, v únoru 2001 rozhodla, že Železný musí za porušení dohod vrátit CME 23 milionů dolarů (v roce 2001 zhruba 875 milionů korun). Získal je v roce 1997 za akcie společnosti Nova Consulting (NC), jež vlastnila menšinový podíl v ČNTS. CME mu na oplátku měla vrátit akcie firmy NC. Dluh Železného zaplatila po více než roce a půl až finanční skupina PPF, která přišla do Novy v létě 2002.

Podle jednoho z obvinění se snažil Železný zastřít svůj majetek před věřitelem CME i tím, že se snažil převést svůj tehdejší podíl v CET 21 na dvě nové firmy Edikon a MEF Media. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání v roce 1999 nejprve žádosti CET 21 o navýšení základního jmění z 200.000 na 10,2 milionu korun nevyhověla, před Vánoci téhož roku na základě druhé žádosti CET 21 již souhlasila. Změny však nakonec odmítl do rejstříku zapsat soud.

CME, která je staronovým majitelem Novy, se v trestním řízení žádné náhrady škody nedomáhá. Železnému i jeho spoluobviněným hrozí dva roky až osm let vězení, všichni obžalobu odmítají

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Marketing a média:

25.04.2024  Ministr financí v Press klubu Frekvence 1 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
18.04.2024  Zbyněk Stanjura v diskusním pořadu na CNN Prima News MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
26.03.2024  Novinářské kachny mezi lety 2015 - 2020 (Na pravou míru) ec.europa.eu (Evropská komise)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688