Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  23.10.2006 13:46:05

Atlantik FT - souhrn akciového dění ve 42.týdnu

V uplynulém týdnu bylo událostí týdne na amerických trzích překonání magické hranice 12000 bodů u Dow-Jonesova indexu. Za týden posílil o 0,45%. Přispěly k tomu opět pozitivní makrodata a také příznivý dojem z výsledků korporací ve 3. čtvrtletí. Sice se v závěru týdne pod ní vrátil zvláště po zklamání z výhledu společnosti Caterpillar pro príští rok, kdy společnost předpověděla pouze stagnaci a  pětiprocentní rust tržeb, co zastínilo silný výkon ve třetím  kvartále. Jinak výsledky většiny společností jako Citigroup, Coca-Cola, Bank of America, McDonald´s nebo 3M předčily očekávání trhů. Dow-Jonesův index se pohyboval po celý týden v úzkém pásmu asi 60 bodů, což představuje volatilitu v rámci 0,5%.

 

Hned v pondělí byl zveřejněn Index obecných současných podmínek průmyslu zprávy Empire State Fedu New Yorku, když v říjnu výrazně vzrostl, jinými slovy nevýrazný růst aktivity průmyslu regionu v říjnu výrazně akceleroval, zatímco trh čekal jeho zpomalení. Naopak nevýrazně stále rostou nové zakázky, méně než v září. Podstatně zpomalil růst cen vstupů, stále je ale silný, solidní růst cen vlastní produkce v říjnu mírně posílil. V říjnu také výrazně meziměsíčně zrychlil růst zaměstnanosti a byl již relativně silný. Na to v úterý přišlo zklamání ze zveřejnění údajů o průmayslové výrobě v USA. Meziročně produkce vzrostla o 5,6%. Zpracovatelský průmysl v září vykázal meziměsíčně pokles o 0,3% m/m po růstu o 0,2% m/m v srpnu. Produkce těžebního průmyslu v zář vzrostla o 0,7% m/m po poklesu o 0,5% m/m v srpnu a výroba energií v září klesla o 4,4% m/m po poklesu o 0,9% m/m v srpnu. Právě pokles produkce energií tvořil velkou část poklesu produkce průmyslu. V rámci zpracovatelského průmyslu je patrné zpomalení hlavně v kategoriích spotřební zboží, zboží pro stavebnictví a v kategorii materiály. V rámci produkce spotřebního zboží významně oslabuje produkce zboží dlouhodobé spotřeby, například produkce automobilů, nábytku apod., naopak silně roste produkce elektroniky. Vybavení pro firmy roste nadále relativně silně, velmi silně roste stále produkce vyspělých technologií. Data jsou nečekaně slabá. Výsledky potvrzují data indexu ISM průmyslu, který slábnutí produkce průmyslu s předstihem zvěstoval. Ve výsledích jsou vidět účinky restriktivnější monetární politiky (např. menší produkce autmobilů, nábytku, zboží pro stavebnictví). Vzhledem ke zpoždění monetární politiky a vzhledem ke stále vysokým cenám energií růst aktivity průmyslu a ekonomiky bude v dalších čtvrtletích slábnout.

 

Oba dva indexy inflace jak index cen výrobců (PPI) za říjen tak i index spotřebitelských cen za září poklesly, což velmi příznivě působí právě na akciové trhy, když nehrozí další zvyšování sazeb  Fedem.  K pátečnímu vybírání zisku přispělo zveřejnění indexu průmyslu Fedu Philadelphia, který v říjnu nečekaně klesl, ale naopak se zlepšilo očekávání firem. Index současné situace průmyslu zůstává nečekaně slabý, také další indexy zprávy signalizují zvýraznění stagnace aktivity průmyslu regionu. Data ukazují, že slábnutí ekonomického růstu by se v dalších čtvrtletích mělo zvýraznit. Na druhou stranu se výrazně zlepšilo očekávání firem pro příštích 6 měsíců.

 

Evropské akciové trhy uzavřely obchodování v uplynulém týdnu téměř beze změny.  Tradičně jedněmi z nejsledovanějších výsledků byly kvartální výsledky výrobců mobilních telefonů, finské společnosti Nokia a švédského Ericssonu. Obě shodou okolností přinesly pro trhy spíše zklamání. Samotná Nokia prokázala sice meziroční růst tržeb o 20% a také dobývání zpět tržního podílu je vynikající, ale pokles marží velmi ovlivňuje ziskovost společnosti.

 

Trhy v regionu zažily celkem úspěšný týden, když se trhy v Polsku i Maďarsku probudily z letargie po politických třenicích. Pražská burza si připsala zisk 1,5%, když hlavním tahounem byly akcie ČEZu, o které byl zájem hlavně mezi zahraničními investory. Hlavním motivem růstu je očekávané uvedení emise na polskou burzu 25.10.  Akcie Erste Bank dosáhly nových maxim 1515 korun, vyjádření vedení společnosti o tom, že jsou ochotni vyjednávat o případných nabídkách o převzetí, což je první vyjádření v tomto duchu v historii

Pavel Sudek

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:02  Krátké zprávy z ČR: Photon Research (Česká spořitelna)
Út   9:46  Představenstvo ČEZ navrhuje dividendu 52 Kč na akcii Research (Česká spořitelna)
Út   9:44  ČEZ: Představenstvo navrhuje dividendu 52 Kč na akcii Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688