Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  03.08.2006 09:04:46

ČEZ - aukce virtuální elektrárny - růst cen o cca 17%

Výsledky aukce potvrdily cenové relace z okolních zemí. Vítězné ceny za jednotlivé bloky jsou o 16,4 % až 18 % vyšší v porovnání s letošní velkoobchodní cenou elektřiny. Průměrná cena elektřiny z aukce virtuální elektrárny na rok 2007 vzrostla o 17,1 % oproti letošní ceně a o 18,5 % oproti cenám virtuální elektrárny v loňském roce.

Cena za roční pásmo na rok 2007 tak vychází zhruba 1 220 /MWh.

„Výsledná cena nás příliš nepřekvapila, protože obchody za obdobné ceny jsme zaznamenali již dříve jak na samotné komoditní burze tak v elektronickém obchodovacím systému TFS v Čechách. Rovněž v minulých týdnech proběhly aukce SE a další významné obchody na Slovensku, které je úzce propojeno s naší energetickou soustavou, a to za ceny na úrovni 42 až 44 EUR/MWh což představuje meziroční nárůst až 19%,“ komentoval výsledky aukce Alan Svoboda, obchodní ředitel ČEZ.

Poptávka pětkrát převýšila nabízenou kapacitu. Aukce se zúčastnili zástupci místních i zahraničních obchodníků, dodavatelů koncovým zákazníkům i samotných oprávněných zákazníků. „Značný zájem o aukci potvrdil fakt, že v Evropě stále sílí hlad po elektřině v celé střední Evropě. Projevuje se jednak očekávaný úbytek výrobních kapacit v celém regionu a také rychle rostoucí poptávka po elektřině,řekl k tomu Alan Svoboda, obchodní ředitel ČEZ, a pokračoval: výsledky aukce virtuální elektrárny, stejně jako ostatní již realizované obchody v regionu, jsou významným signálem pro zbývající velkoobchodní prodej na rok 2007.

V rámci zemí Centrelu (ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko) se do roku 2020 odhaduje úbytek 20 000 MW (tj. téměř 30 procent) instalovaných kapacit. Již příští rok zřejmě zmizí z trhu Česko-Slovenska 8 TWh díky růstu spotřeby a odstávkám výrobních zdrojů. To je výrazný zásah do bilance a může vést k omezení exportů směrem na západ. Zajištění pokrytí poptávky po elektřině ve střední Evropě si vyžádá nejen masivní investice do obnovy zdrojů, ale zvláště do výstavby dalších kapacit.

Náklady na samotnou elektřinu činí cca třetinu výsledné ceny pro domácnosti. Zbývající část tvoří daně a poplatky za distribuci, přenos, systémové služby, podporu obnovitelných zdrojů apod. Tyto poplatky stanoví ERU až v listopadu letošního roku, jejich výši ovlivňuje např. inflace, náklady unbundlingu, rostoucí příspěvky na obnovitelné zdroje a rostoucí distribuční aktiva díky rozvoji sítě.

ČEZ vyhlásil aukci již podruhé na základě rozhodnutí antimonopolního úřadu, které umožnilo ČEZ ponechat si majoritní podíl v Severočeské energetice, a podle kterého je ČEZ povinen umožnit v letech 20062007 přístup nezávislým subjektům k jeho výrobní kapacitě elektrické energie o celkové velikosti 400 MW, v letních měsících (červen, červenec a srpen) snížené na 240 MW. Virtuální elektrárna je nabízena v aukci po osmi blocích o velikosti 50 MW, resp. 30 MW v letních měsících.

Ladislav Kříž
mluvčí ČEZ, a. s.

Související zprávy:
ČEZ - jak vzniká konečná cena pro zákazníky ? 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688