Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  27.06.2006 09:52:58

TZ Mittal Steel k dohodě s Arcelorem

Společnost Mittal Steel NV oznámila, že dosáhla dohody se společností Arcelor, jejímž předmětem je fúze obou firem a vytvoření největšího světového ocelářského koncernu. Podmínky transakce, která bude uskutečněna formou nabídky společnosti Mittal Steel na odkup akcií Arceloru, byly prostudovány představenstvem společnosti Arcelor, které svým akcionářům tuto nabídku doporučilo přijmout.

 

Nově vzniklá společnost ponese název Arcelor Mittal, bude registrována v Lucemburku a zde bude mít též své ústředí.

 

Podle podmínek vylepšené nabídky ze strany Mittalu získají akcionáři Arceloru za svých 12 akcií 13 akcií společnosti Mittal Steel plus 150,60 EUR v hotovosti. Společnost Mittal Steel se rovněž nabídla, že odkoupí směnitelné obligace Arcelor (OCEANEs 2017), a to za kombinovanou cenu 13 akcií Mittal Steel plus 188,42 EUR v hotovosti za 12 směnitelných obligací Arcelor (Convertible Bonds).

 

Podle podmínek nabídky si budou akcionáři Arceloru moci zvolit jakýkoli poměr hotovosti a akcií, přičemž byly určeny dva mezní limity: 31% v hotovosti, 69% v akciích. Maximální objem hotovosti vyplacené společností Mittal Steel tak bude zhruba 8,5 miliard EUR a maximální počet vydaných akcií Mittal Steel 722 milionů za předpokladu konverze nesplacených směnitelných obligací Arcelor (2017 OCEANEs).

 

Vylepšená nabídka vychází z tržní hodnoty akcií společnosti Mittal Steel, kterou dosáhly na newyorské burze (NYSE) 23. června na konci obchodovacího dne, a nabízí za akcii Arceloru 40,40 EUR. To je o 2,66 EUR (7%) více, než kolik byla předchozí nabídka učiněná 19. května 2006, která vycházela z dřívější ceny akcií společnosti Mittal Steel a ve které nebyla zohledněna dividenda. Při započtení dividendy představuje navýšení 10%.

 

Nová nabídka je o 82% vyšší než cena, s níž ukončily akcie Arceloru obchodování na pařížské burze (Euronext) 26. ledna 2006, tedy poslední obchodovací den před tím, než byla zveřejněna nabídka Mittalu.

 

Po dokončení transakce a za předpokladu, že akcionáři Arceloru 100% přijmou nabídku společnosti Mittal Steel, budou současní akcionáři Arceloru držet celkem 50,5% akcií nově vzniklé společnosti. Rodina Mittalova si podrží 43,6% kapitálu a hlasovací právo.

 

Nabídka společnosti Mittal Steel byla zfinalizována během dlouhých rozhovorů s řediteli Arceloru, které se uskutečnily v posledních dnech. Nová verze nabídky byla za podpory managementu společnosti předložena představenstvu, které se rozhodlo nabídku podpořit a svým akcionářům doporučit, aby ji přijali.

 

Společnost Arcelor dále zveřejnila, že Smlouva o strategickém partnerství mezi Arcelorem, Severstalem a panem Mordašovem bude ukončena automaticky, jakmile 1) navrhované partnerství se Severstalem odmítnou držitelé více než 50% kapitálu Arceloru na valné hromadě společnosti Arcelor, která se uskuteční 30. června, anebo 2) jakmile společnost Mittal Steel dostane na základě své nabídky více než 50% zředěného kapitálu Arceloru, včetně akcií, které měly podle Smlouvy o strategické spolupráci připadnou panu Mordašovovi (zhruba 73% stávajícího kapitálu).

 

Pro akcionáře Arceloru je nicméně rozhodující to, aby na valné hromadě 30. června hlasovali proti navrhovanému spojení se Severstalem.

 

Nově vzniklá společnost Arcelor Mittal se bude moci pochlubit jedinečným profilem. Bude to největší světová ocelářská firma, jež bude disponovat širokým záběrem a možností využít řady synergických efektů.

 

·         Arcelor Mittal bude největší světovou ocelářskou firmou s výrobní kapacitou 120 milionů tun ročně.

·         Za rok 2005 by tato společnost bývala vykázala roční příjmy ve výši 71,9 miliardy amerických dolarů a čistý zisk před zdaněním zhruba 13,3 miliardy amerických dolarů.

·         Tržní kapitalizace ve výši zhruba 46 miliard amerických dolarů

·         Vedoucí postavení na trhu v zemích organizace NAFTA, v EU, střední Evropě, Africe a Jižní Americe

·         Očekávané synergické efekty ve výši 1,6 miliardy amerických dolarů v oblasti nákupu, marketingu a výroby.

·         Jedinečné zdroje nerostných surovin, včetně vysoké soběstačnosti v dodávkách železné rudy.

·         Snížení kolísavosti trhu díky geografické i produktové diverzifikaci.

·         Zabezpečení dlouhodobých kontraktů prostřednictvím produktů s přidanou hodnotou.

·         Nízkonákladový profil a očekávání vysokých zisků na rozvíjejících se trzích.

·         Vedoucí pozice v řadě klíčových produktových segmentů.

·         Schopnost dodávat klientům produkty na globální bázi.

·         Špičkový model podnikového řízení vycházející ze struktury Arceloru.

·         Finanční síla podporující další investice a iniciativy zaměřené na další růst společnosti.

·         Konsolidovaná politika vyplácení dividend ve výši zhruba 30% zisku během cyklu.

 

Očekává se, že v důsledku vylepšení podmínek nabídky, bude transakce, původně plánovaná na 5. července, uzavřena o několik dní později. Nové datum realizace nabídky bude zveřejněno, jakmile je odsouhlasí příslušné úřady.

 

Lakshmi Mittal, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Mittal Steel, řekl:

„Jsem velice rád, že se společnosti Mittal Steel a Arcelor dohodly na fúzi. Dnešek je jedním z největších dnů v historii naší společnosti a obrovskou událostí pro celý ocelářský průmysl, neboť vtiskne tvář jeho budoucnosti. Arcelor je výjimečná společnost se špičkovými aktivy a vysoce výkonným modelem řízení. Chci využít této příležitosti a poděkovat všem našim zaměstnancům, akcionářům i obchodním partnerům, kteří nás podporovali ve snaze stát se nejlepší ocelářskou společností na světě.“

 

„Tato kombinace dvou největších firem je přirozeným spojenectvím, které představuje transformační změnu na cestě k realizaci naší vize udržitelného a stabilnějšího ocelářského odvětví. Profitovat z této změny budou všichni zúčastnění. Naše dvě společnosti se skvěle doplňují a společně vytvoří leadera svého odvětví, jenž bude schopen vytvářen významné hodnoty pro své akcionáře.“

 

Webcast tiskové konference:

http://www.rawcoms.com/content/corporate/arcelor/060626_uk/index.html

 

                                    

Klíčové synergie

Na základě diskusí vedených mezi oběma společnostmi se očekává, že fúze vytvoří kombinované synergické efekty v objemu 1,6 miliardy amerických dolarů, což je podstatně více než původně předpokládaný objem 1 miliardy dolarů. Z tohoto celkového objemu bude 500 milionů dolarů dosaženo v oblasti nákupu, 570 milionů v marketingu a prodeji, 470 milionů v oblasti optimalizace výroby a výrobních procesů a 60 milionů v SG&A. Další, dosud nevyčíslené synergické efekty se očekávají v oblasti inovace a předávání know-how. Očekává se, že zhruba 40% synergických efektů bude dosaženo do konce roku, přičemž v dalším roce by mělo být dosaženo dalších 30% a poté zbytek.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

09.11.2005Čistý příjem Mittal Steel za třetí čtvrtletí poklesl Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
03.11.2005Mittal Steel má stipendijní program za 3 mil.USD Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688