Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  24.10.2005 11:34:49

JPM - investoři redukovali pozice ve stř. a vých. Evropě

Podle studie investiční banky JP Morgan investoři v říjnu snížili své celkové pozice v měnách a úrokových instrumentech zemí střední a východní Evropy. Důvodem byla všeobecná averze vůči rizikům. Underweight pozice (tj. menší zastoupení instrumentu než stanoví vzorová portfolia) v maďarských instrumentech se rozšířily na 21měsíční minimum. Naopak nejvíce zájmu přilákaly domácí turecké trhy, a to díky začátku jednání o vstupu země do EU. Turecký externí dluhopisový trh však zaznamenal pokles zájmu investorů na nejnižší úroveň za posledních 18 měsíců. JP Morgan proto zvýšil technickou jeho pozici z neutrální na pozitivní.

Průzkum provedený 17.-19.10. se týkal střední a východní Evropy. Odpovídalo v něm 188 investorů, kteří spravují dluhopisová a devizová aktiva těchto zemí v hodnotě 273 mld. USD. Celkové pozice investorů oproti minulému měsíci klesly ze známky 2,4 na 2,0. JP Morgan hodnotí odpovědi investorů známkami +10, +5, 0, -5 a -10. Z nich je poté s ohledem na objem spravovaných aktiv vypočítán vážený průměr známek.

Pozice v maďarských instrumentech meziměsíčně klesly z -1,2 na -1,9. Podle studie oslabil maďarský forint vůči euru v důsledku rozpočtového deficitu Maďarska. Celkové forintové underweight pozice se opět (již čtvrtý měsíc v řadě) rozšířily a jsou na 21měsíčním minimu. Podle studie jsou důvodem rozšíření zejména obchodní účty. Evropská komise kritizuje Maďarsko kvůli nárůstu rozpočtových deficitů a laxní finanční disciplíně, které ztíží přijetí eura. Investoři velmi špatně hodnotí maďarské dluhopisy a měnu.

Největší meziměsíční pokles hodnocení zaznamenalo Slovensko, z 1,9 na 1,0. Klesly overweight pozice (tj. větší zastoupení instrumentu než stanoví vzorová portfolia) slovenských instrumentů.

Naopak nejvíce se zlepšilo hodnocení Turecka - z 1,1 na 1,8. Jde nyní o nejvíce „overweight“ zemi v regionu. Podle JP Morgan po dvou měsících snižování overweight pozicí investoři opět své pozice v tureckých dluhopisech a měně zvýšili, a to díky pozitivním zprávám od turecké vlády a díky začátku jednání o vstupu Turecka do EU.

Rusko ve studii mělo overweight hodnocení 1,6, Polsko 1,5. Nejvíce underweight byli investoři v instrumentech České republiky. Úrokové sazby v ČR jsou pod úrovní eurozóny, proto je koruna častou měnou financování investic v regionu. Hodnocení ČR kleslo o 0,2 bodu na -2,7.

ZDROJ: JP Morgan, Reuters
AUTOR: Petr Sklenář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688